Vælg en side

NORDs serie om de mere end 100 smukke monumenter og skulpturer i Gentofte Kommune. De er rejst i det offentlige rum for at markere historiske personer, steder og begivenheder, eller for at forskønne kommunens parker, anlæg og grønne områder. Ofte passerer vi dem i vores hverdag uden at lægge mærke til dem og uden at kende den bagvedliggende historie. Her har du et udvalg.

Siddende sneugle

I bibliotekshaven i Vangede står denne fine sneugle med en reference til klogskab og bøgernes verden. Den er udført i cement af billedhuggeren Gunnar Westman og opstillet her i 1973.
Placering: Vangede bibliotekshave, Vangede Bygade 45

Skulptur NORD Magasinet

Pige med sjippetov

Bronzeskulpturen ’Pige med sjippetov’ er udført af billedhugger Helge Holmskov i 1965. Den blev opstillet foran skolen i 1967 og refererer til børns leg i skolegården.
Placering: Foran Maglegårdskolen, Maglegård Skolevej 1

Skulptur NORD Magasinet

Genforeningen 1920

De fleste egne har en genforeningssten til minde om genforeningen i 1920, hvor Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Også Gentofte har en sådan mindesten, som blev rejst i 1935. Inskriptionen under de slesvigske løver, forfattet af Thorvald Jørgensen, lyder: Grænseværn fra hedenold / tro på vagt mod list og vold / end din kamp for sprog og hjem / kalder alle danske frem.
Placering: Charlottenlund Stations østside nær Bregnegårdsvej

Skulptur NORD Magasinet

Carl Berings gravmæle

Kammerherre Carl og Polly Berling købte landstedet Ordruphøj i 1860. Berling var kongens tætte rådgiver, men måtte trække sig tilbage fra sine embeder i 1858 og købte Ordruphøj. Berling indrettede et mausoleum til sin familie i bronzealderhøjen Ordruphøj, også kaldet Baunehøj.
Placering: Nord for Sankt Andreas Kirke, Kollegievej 2

Skulptur NORD Magasinet

Kat på stensøjle

I den tidligere skolegård til Mosegårdsskolen står en 4,5 meter høj skulptur i cement med en smidig kat, der livagtigt kravler på en træstamme. Monumentet er skabt af billedhuggeren Hugo Liisberg og blev opstillet i 1950 ved skolens indvielse. I 1988/89 blev skolen ombygget til plejehjemmet Nymosehave.
Placering: Nymosehave, Stolpehøj 148

Skulptur NORD Magasinet

Obelisk i Charlottenlund Slotshave

Her er sat et minde for Frederik den 8. og dronning Louise (på svensk: Lovisa), som tilbragte deres somre her på slottet 1869-1912. Den 7 meter høje sandstensobelisk er skabt af kunstneren Rikard Magnussen. Den er rejst i 1938 med midler fra en landsindsamling. På soklen ses portrætter af ægteparret og en indskrift, som fortæller, at det var det danske og islandske folk, som rejste monumentet.
Placering: Charlottenlund Slotshave

Skulptur NORD Magasinet

Besøg NORD’s Kultur butikker her:


error: Indhold er beskyttet.
X