Vælg en side

Det er en forløsning at bruge mit eget navn

Musiker, sanger og sangskriver Troels Gustavsen hedder ikke længere Noah. Vi gik en tur med den kendte sanger for at tale om navneskiftet, hans far, den store børneflok og ikke mindst det nye album ”Det’ Sådan Mit Hjerte Ser Ud.”

E r det ikke…? hvisker de to skildvagter på Kastellet i København, da vi spørger, om Troels må læne sig op ad bommen til ære for fotografen. Da Nord bekræfter, at det skam er sangeren, de fleste kender som Noah, så er vagterne helt på det rene med, at hans fødenavn er Troels Gustavsen.
– Det, der slog hovedet på sømmet, var en dag, da min ældste søn højlydt undrede sig over, hvorfor de kaldte mig Noah henne på skolen og ikke Troels. Jeg kunne ikke give en ordentlig forklaring, i hvert fald ikke en, der længere gav mening, begynder Troels om den rejse, det har været at smide sit kunstneralias, som har skaffet ham masser af succes, og nu foreligger med soloalbummet ”Det’ Sådan Mit Hjerte Ser Ud.”


Troels Gustavsen giver koncerter i hele 2022 med sit nyeste album.

Mere end kærlighed

Et album, der ifølge Troels mere handler om relationer og personlig udvikling end ’bare’ kærlighed.
– Da jeg startede med at arbejde på albummet, var der en masse ting der gik op for mig, bl.a. navneskiftet. Det blev en naturlig tanke at hedde mit eget navn igen. Men det var en lang proces, for når man har været en del af noget i så mange år, så skifter man det ikke bare ud fra den ene dag til den anden.
Vi går op på volden med en 360 graders udsigt til Langelinie og Hellerup i det fjerne.
Troels betragter udsigten. Det er ingen hemmelighed, at sangeren har været igennem lidt af en personlig krise før transformationen ’fra Noah til Troels’.

Hitskabelonen blev en spændetrøje

– For halvandent år siden var jeg et sted, hvor jeg slet ikke kunne skrive sange.
Hvorfor ikke?
– At skrive sange efter en hitskabelon, hvor en sang ikke må være mere end tre minutter lang, og være så overfokuseret på, hvad publikum og i særdeleshed radioerne foretrækker, havde simpelthen dræbt kreativiteten.

På et tidspunkt satte pladeselskabet ham i forbindelse med en ny producer.
– Det havde jeg bare prøvet 117 gange før, siger Troels om det at blive sat ’sammen med et nyt menneske’ for at kickstarte den kreative proces.
– Men dét, at jeg ingen forventninger havde, betød også, at jeg kunne sige til mig selv, at nu stiller du hovedet væk og ser, hvad der sker. Efter et døgn havde jeg skrevet tre sange, som ellers ville have taget mig et år at skrive før i tiden. Det var en kæmpe forløsning.

Musikalsk barndomshjem

At Troels har spillet og lavet musik hele sit liv, og ikke kan forestille sig noget andet, stammer helt tilbage fra barndomshjemmet i Sakskøbing.
– Hele vores stue var bygget op omkring musikanlægget med de her store hjemmebyggede højttalere med Atomkraft nej tak-klistermærker på og masser af LP’er. I weekenden satte min far en forstærker til og spillede guitar til Eric Clapton, Cat Stevens og Bob Dylan.
Troels begyndte tidligt at spille guitar, og i den fritidsklub hvor faren arbejdede, indspillede han også egne sange i stedets øvelokale. I det hele taget har Troels’ far betydet rigtig meget for hans valg af levevej, også hans død i 2005.

Tragisk ulykke

– Han var på vej til nogle venner på cykel, og for at undvige to unge fyre på vejen, væltede han med cyklen, og slog hovedet mod kantstenen og besvimede. De unge fyre løftede ham ind på fortovet og gik videre, og først efter en halvanden time fik nogle naboer slået alarm. Men da var det for sent.
Troels har fortalt om den tragiske hændelse før. Især på grund af den musikalske betydning, den også har haft.
– Det var surrealistisk og voldsomt, og i tiden efter lukkede min mor, mine søskende og jeg os inde på hvert vores værelse, hvor jeg så begyndte at skrive sange med et helt andet personligt indhold end før.
Blandt andet sangen ”Soon”, som både blev spillet til farens begravelse og blev titlen på Troels’ debutalbum i 2007. 18 år gammel og allerede popstjerne kun to år efter farens død.

Purung popstjerne

– Det var som at pendle mellem mareridt og drøm. Derhjemme var alting så tungt, og samtidig gik drømmen om at udgive et album i opfyldelse. Jeg har mange sorte huller fra den periode.
Måske er det også dem Troels prøver at lappe med sit første soloalbum efter årene som hitfænomenet Noah?
– Tid er jo enormt vigtigt for os alle sammen, og det er sgu vigtigt at stoppe op indimellem, reflektere og kigge indad. Vi har alle sammen så travlt, at vi glemmer os selv, og det bliver hurtigt et copy-paste-liv af, hvad vi lavede i går. På den måde kan man godt trække en parallel til det, jeg oplevede i forhold til min far, fordi jeg egentlig ikke havde tid til at sørge.

Ikke tid til bryllup

Privat danner Troels par med Camilla Risager. De har børnene Elias 8 år, Jonathan 7 år, Leander 4 år og tvillingerne Gabriel og Sommer på 1 år. Camilla og Troels mødte hinanden til en af hans koncerter, og fordi hun var i gang med sin uddannelse, valgte han at flytte til hendes hjemstavn Ry i Østjylland.
– Det passer mig ret godt at bo i Jylland. Jeg er jo selv vokset op i Sakskøbing med skov og vand tæt på. Det er bare vigtigt for mig, at jeg kan gå ud, hvor der er ro og fred eller lige cykle en tur på min mountainbike – værdier, som jeg også gerne vil give videre til mine børn.
Men ellers har Troels ikke fritidsinteresser. Tiden går med musik og familien. Og bryllup har der slet ikke været tid til.
– Lige fra starten har Camilla sagt, at hun ville have fem børn, og så har der altså været en del barnedåb at se til, griner Troels.

Sangen til familien

Men hvordan går kreativ musikkarriere i spænd med fem børn?
– Verden går ikke i stå, fordi man får børn, og jeg synes, Camilla og jeg er gode til at strukturere og planlægge os ud af det. Desuden er det også sådan, at ved barn nummer fire og fem, så bliver man ikke lige så nervøs, hvis de tager en Legoklods i munden, ligesom vi også kører på sommerferie til Italien og Spanien med hele flokken. Det er en mundfuld, men på mange måder nemmere at have flere end én.
Og lige præcis familien og hverdagen spiller en væsentlig rolle på det nye album.
– Titelnummeret ”Det’ Sådan Mit Hjerte Ser Ud” er en sang til min lille store familie, der rummer kæmpe taknemlighed over dem, og samtidig er det min måde at manifestere mine tanker og følelser, så den dag jeg tager herfra, vil det stadig stå tilbage, lyder det fra sangeren, som uden tvivl vil spille sangen til den kommende forårsturné.

Blå bog
Den 33-årige sanger og sangskriver Troels Gustavsen blev først kendt i 2007 med ”Times”, P3’s Uundgåelige, og ”Soon”, Ugens Album på P4, og senere i duoen Noah med Lasse Dyrholm, hvor makkerparret stod bag hits som “Alt er forbi”, “Over byen” og “Før vi falder”. I slut 2015 forlod Lasse Dyrholm duoen og Troels Gustavsen forsatte Noah alene indtil 2020. Den 24. september i år landede hans nye solo-plade ”Det’ Sådan Mit Hjerte Ser Ud” under eget navn. Troels danner par med Camilla Risager, som er selvstændig boligstylist. De bor i Ry i Østjylland og har fem børn.

Walk and talk med Søren Pilmark

Walk and talk med Søren Pilmark

Den folkekære skuespiller og nu også forfatter har ry for at være lidt af en lukket bog. Nords redaktør gjorde alligevel forsøget, og gik tur på Bakken med ørkenens søn uden fez og monokel i håbet om at vende et par sider til.
Med klangen af Søren Pilmarks karakteristiske stemme i frisk erindring – jeg har lyttet til skuespillerens debutroman om tryllekunstneren Laurits og varieté-teateret Apollo – møder jeg manden selv. På Bakken, hvor han også slår sine folder i Cirkusrevyen med Ørkenens Sønner.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.