Vælg en side

Bag kunstmaler Per Hillos farveglade malerier, som han altid sælger med byttegaranti, er en menneskelig historie om at gå helt ned og komme op igen. Vi har mødt den livsglade kunstmaler til en ærlig samtale om den store nedtur, og hvordan kunsten gav ham et nyt liv.

Per Hillo forstod ikke, hvad det var, der skete med ham. Hvorfor han følte, som han gjorde. Hvorfor han tænkte underlige tanker og havde ondt snart det ene sted, snart det andet. Han blev undersøgt, men fysisk var der ikke noget at finde.

Han anede ikke, at han var ved at gå ned med stress, og at det havde givet ham angst og tvangstanker. For det var jo gået fint med at være virksomhedsleder i 17 år, så hvorfor skulle han ikke bare kunne fortsætte, som han gjorde! Han kunne ikke finde ud af at stoppe op. Ikke før han var ved at dø af skræk over, hvad der foregik med ham, tog han det alvorligt, og bad om at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling. Der tilbragte han det næste halve år.

Husk at nyde livet

Forretningsmanden Per Hillo følte dengang, at han levede et godt liv som ejer og direktør i en virksomhed med 20 ansatte, parmiddage, patriciervilla i Slagelse og provinsbyens største Mercedes.

Det ændrede sig altsammen med indlæggelsen, for da Per havde fået det godt igen, og var kommet på lykkepiller, var virksomheden gået konkurs. Til gengæld var prioriteringerne også blevet lidt anderledes. Statussymboler var ikke lige så vigtige. Det vigtigste var at have det godt. At huske at nyde livet i stedet for hele tiden at fokusere på at tjene flere penge.

Begyndte at male på psykiatrisk

– Mens jeg var indlagt, begyndte jeg at male på papir, og det gav mig ro i sindet. Det var ikke noget, jeg havde gjort før, men det føltes godt. Efter indlæggelsen lavede jeg en lille udstilling og solgte de fleste malerier den første aften, så malede jeg nogle flere – og det har jeg gjort lige siden, fortæller Per Hillo, og sammenfatter i få ord sin karriere som en kunstmaler, som ønsker, at lave værker, som er glade, positive, udstråler kærlighed og omsorg.

– Jeg er ikke så meget til afskårne lemmer og depressivitet, jeg vil gerne skabe glæde, siger han.

I begyndelsen malede han kun i sandfarver. På et tidspunkt bad en af hans kunder ham om at male et maleri i røde farver.

– Jeg sagde til ham, at så måtte han finde en anden maler. Han insisterede, til sidst prøvede jeg – og så fik jeg hul på bylden. Siden har jeg malet i alle mulige farver og snart levet af det i 20 år.

Atypisk maler

Per Hillo mener selv, at han måske er atypisk, fordi han ikke er bange for at spørge folk, hvilke farver de gerne vil have, og derefter male et forslag derudfra.

– Så kan de købe det, hvis de kan lide det. Han yder også den service, at kunderne kan bytte billedet senere, hvis de fx får en ny sofa eller en ny kæreste, siger han. Hjemme i sin kælder har han indrettet et lille museum med de billeder, han har fået retur. Det synes han er sjovt, fordi han kan se udviklingen.

De fleste kunder er private, men han laver også udsmykninger til virksomheder. Bl.a. lavede han et 70 m2 stort maleri til Pandoras tidligere hovedsæde – det var sjovt.

Ingen rutiner

Per Hillo bor sammen med sin kæreste Tina Iben, som han mødte på en udstilling i Tyskland. Hun boede i Hamborg på det tidspunkt og blev boende der de første fem år, de var kærester. Nu har de boet sammen i Danmark i mere end ti år.

– Kærlighed overvinder alt – også en køretur på flere timer hver weekend, siger Per Hillo.

I Slagelse, hvor de bor sammen med den polske gadehund Otto og Sankt Bernhardshunden Oda, har han et stort atelier, som er et ombygget værksted med seks meter til loftet. Det er her, han maler sine malerier. Han har ingen faste male-rutiner. Han maler, når han har lyst, tit om natten. Som regel ved han kun, hvilke farver han vil bruge, og så ser han, hvad der kommer.

I løbet af en uge bor han gerne et par nætter på hotel i København, fordi han skal ind til sit galleri på Ordrupvej og skal besøge kunder.

– Det er min hobby at bo på hotel. Jeg møder så mange søde mennesker og bliver inviteret til mange ting.

Per Hillo rejser også en del. De sidste seks-syv år har han hvert år haft en udstilling i New York, han har udstillet i Hong Kong er er for nylig kommet hjem fra en udstilling i Istanbul.

Nemmere at være autentisk

Per Hillo synes, han er den samme person – både når han er sammen med sin datter, når han maler, besøger kunder eller er ude i verden.

– Jeg nyder at være autentisk. Omkring 100 timers terapi efter mit sammenbrud gjorde mig godt. Jeg fik placeret en masse udfordringer og lærte ikke at lytte for meget til, hvordan andre synes, man skal være. Nogle synes, jeg er lidt bøhtosset, men sådan er jeg, griner han.

CV

  • Per Hillo er vokset op i Slagelse, hvor han bor sammen med kæresten Tina Iben og to hunde. Hans datter og det meste af hans øvrige familie bor også i byen.
  • Per Hillo har udviklet sin helt egen måde at male på.
  • Han havde firma med 20 ansatte, indtil stress gjorde, at han selv bad om at blive indlagt med angst og tvangstanker. Mens han var indlagt, gik firmaet ned, og han blev skilt.
  • Siden har han nu i 20 år levet af at være kunstmaler.
  • Han har eget galleri på Ordrupvej 55a og udstiller i bl a New York, Hong Kong og Istanbul. 
Walk and talk med Søren Pilmark

Walk and talk med Søren Pilmark

Den folkekære skuespiller og nu også forfatter har ry for at være lidt af en lukket bog. Nords redaktør gjorde alligevel forsøget, og gik tur på Bakken med ørkenens søn uden fez og monokel i håbet om at vende et par sider til.
Med klangen af Søren Pilmarks karakteristiske stemme i frisk erindring – jeg har lyttet til skuespillerens debutroman om tryllekunstneren Laurits og varieté-teateret Apollo – møder jeg manden selv. På Bakken, hvor han også slår sine folder i Cirkusrevyen med Ørkenens Sønner.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.