Måske har du ikke hørt om Mano Event, men du har helt sikkert været til nogle af de fester, koncerter eller kæmpe events, som de har været med til at arrangere. Vi har talt med makkerparret bag.
Sommerfest for Mærsk. Kunstevent på Statens Museum for Kunst. Nytårsaften på Rådhuspladsen med alt, hvad den kan trække af bands og fyrværkeri, og ikke mindst NORD Julemarked på Skovrider-kroen sidste år. Bare nogle af de mange fester og events som Mano Event i 25 år har arrangeret. Det vil sige, alt det der gør, at scenen står skarpt, de rigtige kabler er trukket, storskærmen spiller, lys og lyd går op i en højere enhed. Den slags der kræver sin mand eller kvinde, og nogle gange også en direktør i gaffeltruck.
Mano Event har en fast stab af alt fra sceneteknikere til tømrere.
Martin og Nikolaj
− Jeg er nok en smule rastløs, griner den ene af makkerparret bag Mano Event – Martin Schultz-Petersen, mens lyden af lagerhal og gaffeltruck kratter gennem telefonlinjen. Martin er på lageret i Hvidovre, mens hans bedre halvdel udi det forretningsmæssige, Nikolaj Tring Christensen, er på kontoret i København. For selvom det meste af Martin og Nikolajs arbejde foregår sammen eller ude i felten, skal der også være styr på den 500 kvadratmeter store lagerbygning. Men hvorfor lige eventbranchen?
− Nikolaj og jeg mødte hinanden på universitetet. Vi faldt i hak, og fordi jeg allerede havde forskellige scenejobs, tog vi et job sammen. På vej hjem fra jobbet i KB-hallen, kiggede Nikolaj og jeg på hinanden. Vil du også det her, lige så meget som jeg vil? spurgte jeg ham. Hvortil Nikolaj svarede, ja, hvis du kan lave moms-regnskab!
De talte om navne til deres nye virksomhed, og da en medstuderende sagde ”hvad med mano? Det betyder hånd på spansk.” Nikolaj og Martin snuppede mano. Det passede perfekt til deres lille, nystartede virk-somhed, som jo dengang som nu handler om at have et hold af ’gode hænder’.
Martin Schultz-Petersen er hands on på det store lager i Hvidovre.
Ikke nemt at tjene penge på fester
I en lang årrække stod Mano Event bl.a. for at arrangere nytårsaften på Rådhuspladsen med festfyrværkeri og tidens førende musiknavne som D.A.D og Sandmen, men ifølge Nikolaj og Martin tog det ti år at få fyldt kalenderen og overskud på bankbogen.
− Vi var meget afhængige af sæsonerne, og havde fx kun jobs om sommeren, siger Martin, og nævner også alle begynderfejlene, man som ung iværksætter uvilkårligt laver.
− Da vi begyndte at få ansatte og skulle indgå den overenskomstmæssige løn, som vi øvrigt var meget grundige med, da vi altid har sat en ære i at gøre tingene ordentligt, så havde vi lige glemt de 12,5% i feriegodtgørelse. Den sved, griner Martin.
Mano Event har et stort lager i Hvidovre og hovedkontor i København.
Uvurderligt at have en makker
Faktisk siger Martin, at havde han dengang i 1998 vidst, hvad han gik ind til, var han aldrig gået i gang.
− Det er jo i virkeligheden vanvittigt at skabe en virksomhed, og havde jeg ikke haft en makker, var jeg aldrig nået så langt. Det er uvurderligt at være to, når man kaster sig ud som iværksætter, så længe man er parat til at lytte og turde indrømme at tage fejl – og lave en skilsmissekontrakt!
Så, hvordan ser de to så på hinanden, der de seneste 15 år har gjort det til en levevej at gøre andre mennesker glade? Vi ringer til Nikolaj og spørger:
− Martin driver mikromanagement på hjerneniveau. Han kan huske alt, og det er altså en fordel, når man som os har et arbejde, der består af så mange delelementer og detaljer. Og så kan han hoppe ind på alle niveauer. Ja, han kører gaffeltruck med glæde, og han elsker at lede og fordele arbejdet på pladsen.
I 25 år har Mano Event stået for sceneteknik og logistik for kendte festivaler og events.
Omvendt mener Martin, at Nikolaj er detaljens mand:
− Nikolaj har et fantastisk overblik og er god til at få tingene sat i gang. Det er Nikolaj, der holder møder med kunderne – alt det kedelige med advokater og overenskomster!
Og hvad med konflikter? Det er måske her, skilsmissekontrakten kommer ind. Martin siger:
− Det handler rigtig meget om tillid og sympati. Vi læner os meget op ad hinanden, og er gode til booste hinandens selvtillid, fordi vi tør spørge hinanden til råds.
Nikolaj mener også, det handler om fælles værdier.
− Jeg tror, at det mest positive ved os to er, at ingen af os er her for pengenes skyld. Det er ikke drømmen om millionerne, der driver værket, men at det skal være sjovt og udviklende at gå på arbejde.
Martin griner, og tilføjer, at han er helt sikker på, at Nikolaj ikke løber med pengekassen.
Gode til at blive bedre
De senere år har Mano Event haft en fast stab på 10-15 mennesker. Alt fra messebyggere, servicepersonale, teknikere og tømrere til lastbilchauffører og ’kreative hoveder’. Derudover kommer et hav af ekstra hænder under spidsbelastningsperioderne. At de har så mange gode hænder at trække på, skyldes ifølge Nikolaj og Martin også, at de har været ”gode til at blive bedre”.
− Da vi var helt grønne tog vi alle de kurser, vi kunne, så vi fagligt var endnu bedre rustet, og senere da vi fik ansatte, var det deres tur. Det tror vi begge på er afgørende for succes, især når det eneste, man starter med, er en masse gode ideer uden at vide ret meget, afslutter Martin.
De sørgede også for en masse tekniske detaljer til NORDs Julemarked.
Mano Event
Produktion og afvikling af events, festivaler, byfester, koncerter, receptioner, konferencer, messer, firmafester m.m. Bl.a. Somersby, Stella Polaris, Soundvenue, SMK og Mærsk. Bag står Nikolaj Tring Christensen og Martin Schultz-Petersen. Når NORD Sommermarked går i luften, er det også dem som sørger for scene, lys og teltene bliver rejst.
SchwartzCare: Danmarks eneste læge med specialist- uddannelse i stress
I en verden hvor stress er blevet en folkesygdom, er speciallæge MD, Anne-Lene Schwartz, en af de mest erfarne eksperter på området. Faktisk er hun den eneste læge i Danmark med en specialistuddannelse i stress. Med en baggrund som akutlæge og en specialistuddannelse fra USA, har Anne-Lene Schwartz i mere end et årti hjulpet et bredt udsnit af den danske befolkning, herunder erhvervsfolk, politikere og topdirektører, der alle har stået over for den altomfattende påvirkning af stress.
Mads Z: Når drømme bliver til virkelighed
Fra de legendariske hotellers tinder er Pia Remillard nu direktør for Ingeniørforeningens mastodont af et konferencecenter, IDA Conference. Ifølge direktøren selv er forskellen ikke så stor. Måske er det vandet? Det som skvulper i Københavns Havn ved Kalvebod Brygge 31, hvor IDA’s kæmpemæssige bygning ligger.
Køkken, kunst og kærlighed
Indretningsarkitekt Lene Halse, som har designet hundredvis af luksuskøkkener, og er kendt for sit mod til at indrette eksklusivt i den mørke farveskala, går gerne linen helt ud i sine egne hjem. Til stor inspiration for sine mange kunder.