Vælg en side

Efter en hård skilsmisse, tog designeren Elsa Adams ridetimer og købte en hest for at have en fælles interesse med sine to døtre. Mød kvinden bag de unikke hånd-lavede blondekjoler, som de kongelige og kendte elsker.

Den store, danske varmblod med navnet Kavalet, pruster velkendt, da Elsa svinger sig op på den 171 centimeter høje hest. Vi er på rideskolen Mattssons i Klampenborg, hvor Elsa Adams og hendes to døtre, Jaqueline på 12 år og Isabel på 10 år, rider. På tilskuerrækken sidder ofte Steen Callsen. Direktør i en familievirksomhed, og som også er Elsa Adams kæreste. Først boede de på samme sidevej til Strandvejen uden at kende til hinanden, kun et par veje væk fra hvor Elsa Adams har sin butik: Elsa Adams Handmade, som er rammen om Elsa Adams eget design af de smukkeste håndlavede kjoler i franske haute couture blonder.

Sans for skønhed


– For første gang i mange år, kan jeg sove trygt ved siden af den mand, jeg har valgt, lyder det fra Elsa under den blå himmel i en pause fra ridningen. Trukket i det praktiske ridetøj, ser hun frisk ud. Når hun møder kunder i sin butik, er det den fine og klassiske udgave, gerne i en sort Chanel-inspireret dragt, hvor Elsas skarpe, caribiske træk kommer til sin ret. En kvinde, der elsker livet, dyr og sine to piger, og som tre gange i sit liv har forelsket sig stærkt i en mand. Passion er en klar ledetråd i alt, hvad hun gør, og noget hun både har fået med fra sin caribiske far og fra sin danske mors familie, som gik op i skønhed og kunst.

Flasket op med kunst og kultur


– Min morfar havde især stor betydning for mig. Han var stukkatør og arbejdede sammen med datidens store billedkunstnere. Han tog mig med rundt på museer
og ferniseringer, hvor jeg sugede kunsten til mig, og jeg brugte timer i hans værksted i kælderen. Det er helt sikkert fra ham, at jeg har passionen for selv at skabe,begynder Elsa om opvæksten i Søborg, som var langt fra et dansk gennemsnitsliv med frikadeller og kakkelbord.

– Min far, der kom fra Caribien har også spillet en stor rolle for mig. Fra ham har jeg virkelig lært at sætte pris på kulturel forskellighed.

Farverige far fra Caribien


I dag er forældrene skilt, og faren bor i Florida, men den gang i 70’erne var det ingen dans på roser at slå sig ned i Danmark som caribisk mand. Elsa fortæller, hvordan hendes far i starten oplevede at blive diskrimineret på arbejdspladserne, og hendes mor blev fyret adskillige steder, fordi hun var kæreste med en sort mand.

– Det har heldigvis ændret sig, siger Elsa, der i sit barndomshjem ofte spiste middage med folk fra alle verdenshjørner i kraft af hendes fars senere arbejde på den portugisiske ambassade. Imens passede hendes mor sin tøjbutik Frances i Københavns centrum, og Elsa helligede sig sin egen passion: ballet.

Dansede ballet


– Der er to ting, jeg altid har været optaget af. Tegne og danse ballet, siger Elsa, der bl.a. optrådte på Pantomimeteateret. Det var meningen, at hun skulle til New York for at blive optaget i et balletkorps, men dansen sled så meget på kroppen, at hun kunne risikere at blive lænket til en kørestol i en alder af 30 år. – Det var et stort nederlag for mig, men heldigvis havde jeg tegningen, som blev den naturlige vej til at beskæftige mig med tøjdesign.

Står aldrig stille

Som stor pige hjalp hun til i sin mors tøjbutik, og hun tog forskellige uddannelser inden for drapering, tilskæring, mønster og couture-syning og læste på Handelsskolen. Hun har stort set været i gang lige siden. Hvis ikke med sit eget tøj, så i alle mulige forskellige arbejdssammenhænge inden for mode og design.

– Jeg står aldrig stille. Har jeg ikke lige selv haft et arbejde, har jeg hjulpet venner og bekendte med deres projekter. For er der noget jeg kan sige om mig selv, udover at jeg er super ambitiøs, så er det, at jeg knokler.

Masser af arbejdserfaring


Eccos branding division har bl.a. nydt godt af Elsa Adams. Det samme har Sand, Josephs og Browns i London, Heartmade og Birger Christensen. For seks år siden lavede hun sin egen virksomhed, hvor hun både solgte Jil Sander og French Connection og sit eget tøj. Først i en mindre målestok, men da hun til en modemesse i København manglede at få noget tøj hjem, designede hun noget mere selv og syede det. Det gik som varmt brød, og Elsa kunne se, at hun havde ramt en nerve.

De kendte i Elsas design


– Det jeg i grunden laver, er haute couture, men jeg mangler bare det officielle stempel fra Paris. I starten var der dog flere, der advarede hende: Det var jo rent blonde-delirium, og slet ikke noget for danskernes smag. Men det har vist sig at være stik modsat.

– Jeg tror, man kan se, at blonderne er resultatet af et smukt og gammelt håndværk, som fortæller en særlig historie om traditioner, kultur og kunst. På mange måder minder de franske blonder om de timer, jeg tilbragte med min morfar, hvor jeg netop lærte at elske det gode håndværk.

Kundekartoteket rummer navne fra Kongehuset og mange tv-programmer som Vild med dans, Grand Prix, X-Factor, Top Model m.fl. Navnene holder Elsa for sig selv. Hun fortæller dog gerne, at på en forretningsrejse til Los Angeles fik hun solgt kjoler både til Lionel Richies forlovede og hans datter og til tv-værten Larry Kings kone. Herhjemme er modellen Mathilde Gøhler, som danner par med Elsas halvbror Remee, vild med Elsas design, og modellen Anne Klitten Andersen har gået nedad den røde løber i en Elsa Adams-kreation, da hendes mand filminstruktøren Anders Walter vandt en Oscar.

Når kærlighed gør ondt


Er man et passioneret menneske som Elsa, er kærlighed og forelskelse en selvfølge. Nogle gange også den hårde slags. Hun har bl.a. boet i London, hvor den mand, hun blev forelsket i, viste sig at rumme mørke sider.

– Han forsøgte at nedbryde mig. Hver gang vi skulle ud, skældte han mig ud, så jeg begyndte at græde. Jeg gik meget med sorte solbriller i de år, fordi jeg altid var ked af det. Det kulminerede en dag, hvor han var meget voldsom overfor mig, hvilket heldigvis gjorde, at jeg vågnede op og tog hjem. Jeg lagde alt bag mig og gik rundt i Københavns gader i syv dage. Det var en form for terapi, hvor jeg rensede ham helt ud.

Senere mødte Elsa en sød mand, med hvem hun hurtig fik sine to piger og blev gift med. Parret var sammen i over 12 år.

Svær skilsmisse


– Af respekt for min eksmand ønsker jeg ikke at komme i detaljer med det, men vi var alt for forskellige. I flere år kaldte jeg min kroniske bronkitis for stress, men det var i virkeligheden os, der ikke fungerede sammen. Det var ikke nogen rar skilsmisse, men jeg håber, vi med tiden får det til at fungere. Personligt er jeg af den oplevelse, at siden livet rummer så mange udfordringer og problemer, der skal løses på daglig basis, så er der ingen grund til at slides i et dårligt forhold. Så må man videre, og hvis der er børn, må man gøre sit bedste for at samarbejde. Men jeg har da lært på den hårde måde, at det ikke altid er godt at bøje af for husfredens skyld. Nogle gange må man sige stop.”

Fremtiden er lys


Elsa er videre. Lige forelsket i Steen som hendes børn også er glade for. Og Kavalet har bare været alle pengene værd. En investering med hjertet.

– Vi har fået en fælles passion, og det er super dejligt, især for mine piger, som er teenagere, så er det godt at komme ud i naturen, være sammen med et dyr og tænke på noget andet.

På arbejdsfronten klør Elsa på. Kreativiteten er i fokus samtidig med, at hun arbejder målrettet på at hive haute couture-stemplet hjem. Men der er selvfølgelig også tid til hygge. Først og fremmest med pigerne og Steen og hans 20-årige datter, og når tiden er til det, Elsas mange halvsøskende.

– Vi er en stor flok på fem og en masse børn. Vi er alle kreative, og har derfor meget til fælles og ses ofte, afslutter Elsa og går smilende hen til sine døtre i selskab med den store hest.

Walk and talk med Søren Pilmark

Walk and talk med Søren Pilmark

Den folkekære skuespiller og nu også forfatter har ry for at være lidt af en lukket bog. Nords redaktør gjorde alligevel forsøget, og gik tur på Bakken med ørkenens søn uden fez og monokel i håbet om at vende et par sider til.
Med klangen af Søren Pilmarks karakteristiske stemme i frisk erindring – jeg har lyttet til skuespillerens debutroman om tryllekunstneren Laurits og varieté-teateret Apollo – møder jeg manden selv. På Bakken, hvor han også slår sine folder i Cirkusrevyen med Ørkenens Sønner.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.