Vælg en side

Lars Tvede – finansmand, forfatter og fremtidsforsker

Lars Tvede har et ualmindeligt bredt cv; finansmand, iværksætter, forfatter og fremtidsforsker. Som 20-årig købte han en vingård i Andalusien for penge tjent ved fabriksarbejde samt aktiegevinster. Som 30-årig var han med i nogle af de største danske finanseventyr. Som 40-årig grundlagde han i dot.com tiden et selskab, som kortvarigt var 45 milliarder kroner værd. I dag som 62-årig har han skrevet en række internationale bestsellere. Men selvom Lars Tvede således har haft forrygende travlt, så kan arbejdspladsen godt være den swimmingpool, som han afkøler sig i under dette interview. 

Renæssancemennesket

I Alexandre Dumas romanen, ‘Bonaparte’s hånd’ brugte forfatteren begrebet renæssancemennesket til at beskrive en person, der er god til en helt masse forskellige ting. Lars Tvede ville selv være alt for be-skeden til at beskrive sig selv som et renæssance-menneske, men det er alligevel bemærkelses-værdigt at have et arbejdsliv, der omfatter så forskellige dimensioner som en uddannelse på Landbohøjskolen, en karriere som børsspekulant, en række iværk-sætterprojekter, et omfattende forfatterskab, en succesfuld karriere som business angel og en akademisk anerkendt foredragsholder. Lars Tvede taler fem sprog og færdes hjemmevant internationalt – og både i finansverdenen, i iværksættermiljøet, i forfatter-kredse, og lidt vrangvilligt selv i den mere kulørte del af pressen, hvor ægteskabet med poli-tikeren Pernille Vermund har fået en del spotlight. 

Umiddelbart et hæsblæsende livsforløb, der kunne tage pusten fra de fleste. Lars tager det selv mere roligt. – For mig er der ikke nogen skelnen mellem arbejdsliv og fritidsliv. Ideen om at skulle være et bestemt sted på et bestemt tidspunkt, fordi en chef siger det, har altid været mig inderligt imod, og derfor blev jeg også selvstændig i en ung alder. Jeg kan lide at arbejde hårdt, men er også meget frihedssøgende, fortæller Lars Tvede, mens han ligesom for at understrege pointen afkøler sig i en pool på Mallorca.

Fra malkemaskiner til markedsderivater

Lidt utraditionelt for en finansmand startede Lars Tvede’s karriere på Landbohøjskolen, hvorfra han har en grad som mejeriingeniør; parallelt tog han dog også en HD i udenrigshandel. 

– Jeg husker interessen for de finansielle markeder har været der allerede fra et tidligt tidspunkt. Jeg tror, at en forudsætning for at gå fra mester til stormester er at have fokuseret længe og prøvet mange ting inden for et bestemt felt. Det handler om at opnå de der berømte 10.000 timers erfaring, forklarer Lars Tvede og henviser til en berømt regel om, at man skal bruge 10.000 timer for at blive rigtig god til noget.

Vilde op- og nedture 4 kilometer kø med 840 Ferrari’er

Erfaring er der kommet masser af. Vilde op- og nedture sammen med markederne. Han havde på toppen af dot.com boblen stiftet en teknologi-virksomhed, der blev børsnoteret i 1999, hvorefter aktien steg 1.000 procent til en værdi af 45 milliarder kr. Med vanlig sans for talgymnastik regnede Lars så ud, at han kunne købe 840 Ferrari’er, hvilket ville svare til en kø på fire kilometer med udelukkende Ferrari’er! Desværre brast boblen med et brag, så der kun blev til en meget mindre ‘kø’. Passionen for biler er dog intakt; i garagen holder i dag: En Ferrari 458 Spider, en Mercedes S Coupe, en Jeep Wrangler
og en ny Mercedes AMG GT cabrio.

Rollen som fremtidsforsker

Gennem et stort forfatterskab om finans, sam-fundsforhold, politik og iværksætteri har Lars Tvede opnået en rolle som trendforsker og fremtidsforsker /finansspåmand, og han er bredt anerkendt for sine analyser og akademiske bøger, så selv politiske modstandere roser hans grundighed. Den nyeste bog ”Supertrends” handler om fremtiden:

– Jeg tror at fremtidens arbejdsmarked og virksomheder kommer til at se væsentligt anderledes ud end i dag. Allerede nu ser vi virksomheder, der ikke har et kontor, og hvor alle arbejder fra distancen. Vi ser medarbejdere, der i høj grad er selvmotiverende. Der er opstået cafeer med timebetaling, hvor hjemmearbejdere kan sidde sammen med andre hjemmearbejdere. Vi ser digitale nomader, der rejser jorden rundt, mens de arbejder. Vi ser specialister, der har 10 arbejdsgivere. Vi ser store koncerner, der består af en masse små selvledende afdelinger. I fremtiden vil de små selvledende organi-sationer være de mest handlekraftige. Selv arbejder jeg nu bl.a. med en virksomhed, der har et maks på 40 ansatte i hver enhed, før den skal splittes op.

Supertrends former vores hverdag

Robotisering, kvantecomputere, kunstig intelligens og block-chain er andre ting, der optager Lars Tvede. – Vi ser en række supertrends, der kommer mod os, om vi kan lide det eller ej. I min nye bog beskriver jeg dem, som jeg tror mest på. Han er også ved at opbygge et globalt netværk på flere tusind førende specialister, der vil lave prognoser om emner inden for alt fra cultured meat til kernekraft og AI, AR, VR etc. 

– Fremtidens ledere og investorer har brug for at få kortlagt disse ting, da de kommer til at fylde en masse i vores hverdag inden så længe. Det vil jeg hjælpe med, pointerer han.

En arbejdsdag, en fridag, eller bare en dag 

For Lars Tvede flyder arbejdstid og fritid allerede sammen. Skal et nyt projekt op at stå, så inviteres kernemedarbejdere og ledelse gerne med på hans båd i Middelhavet eller i hans skihytte i hjemlandet Schweiz og brainstormer over en uge. 

Jeg tror meget på at man bliver mere effektiv af at kende hinanden udenfor de vante rammer, at vi har paraderne nede, og tør tænke, tale og handle frit og kreativt. Min ledelsesstil handler mere om at sætte en ‘arkitektur’ op, hvor alle trives og yder deres ypperste. Det behøver ikke være på et kontor, hvor man er tvunget til at være, siger Lars Tvede og hopper i den pool, der lige i dag er hans arbejdsplads.

Lars Tvede 

• Finansmand, forfatter, foredragsholder, serie-iværksætter. 62 år.

• Bor i Schweiz, Zug og Verbier, og på sin båd i Middelhavet.

• Har stiftet en snes virksomheder. 

• Mejeriingeniør ved Landbohøjskolen og HD i udenrigshandel

• 2 børn fra tidligere ægteskab. Gift med partileder, Pernille Vermund

• Bøger: Har udgivet 16 bøger, der er trykt i tilsammen over 50 oplag og på 11 sprog. På dansk er de kendteste ’Børshaj’, ’Børshandlens Psykologi’, ’Det kreative Samfund’ samt ’Kriser, Krak og Kaviar’ og senest ‘Supertrends’ – 50 ting du bør vide om fremtiden’.


error: Indhold er beskyttet.