Vælg en side

Tidligt i livet satte iværksætter og direktør Stig Gerlach fra lysvirksomheden Sirius sig for at bryde med sin sociale arv. 

r Stig Gerlach i dag ser ud over vandet – enten fra huset på Hambros Allé, hvor billederne er taget, eller fra sommerhuset i Tisvilde – så er det ofte med en særlig bog om en havmåge i tankerne.

– Hele den her fortælling om at trække sig fra flokken og flyve sin egne veje, men også lære andre måger at flyve, har fulgt mig fra jeg var ganske ung.

For klassikeren Jonathan Livingston Seagull af Richard Bach, som handler om en havmåge, der vil leve et frit og uafhængigt liv, er også historien om Stigs liv.

– For mig har det været viljen til at løsrive mig fra min sociale arv. At tjene penge og få succes og være et helt menneske, siger Stig, der ellers ikke plejer at kalde sig selv for mønsterbryder. Men det er selvfølgelig dét, han er.

Vesterbro-dreng

Stig voksede op i efterkrigstidens Vesterbro og Valby med toiletter og rotter i gårdene og prostitution på gaderne. Hans mor gik hjemme, mens Stigs og søsterens far forsøgte at tjene penge. Men faren havde svært ved at få succes. Han forsøgte sig som piccolo, var billetkontrollør i biografen Dagmar og fik senere et mindre agentur for lædervarer. Der var også en del alkohol og cigaretter i forældrenes liv, og faren døde tidligt.

Og dér ville den unge Stig ikke ende.

– Den 1. september 1971 ændrede jeg mit liv, siger Stig om den dag, han som bare 19-årig begyndte som selvstændig, og et par år efter brød med sin familie.

Det begyndte med en bøjle …

– Man havde ikke forståelse for, at jeg gik den vej, og at jeg havde et drive for at gøre tingene anderledes end det, jeg kom fra.

Det betød også, at Stig ikke så sin søster i mange år, men i dag har de det fint sammen, siger Stig, og fortæller om karrierens tidlige år, som var den taget direkte ud af Krøniken.

– Jeg købte en gammel Volvo, som jeg kørte rundt i hele landet i for at sælge bøjler til dansk konfektionsindustri, og boede på missionshoteller til 25 kroner i døgnet uden bad. De bøjler er faktisk afsættet for hele min karriere, siger Stig om agenturet på plastikbøjler, som Stig fik efter sin handelsuddannelse og læreplads i en metervareforretning i Københavns centrum.

Millionær som 30-årig

Med pengene fra bøjleagenturet, etablerede Stig en isenkramvirksomhed, hvor han bl.a. introducerede de kendte, franske Duralex-drikkeglas til det danske marked. Senere havde han virksomheden Dangrill. Som 30-årig købte han sin første villa på Dronninggårds Allé i Holte. Lige over for daværende Novo Nordisk-direktør Mads Øvlisen, der kiggede lidt, da den unge københavner flyttede ind. Men hvad er det, der gør, at Stig kan, hvor hans far fx fejlede?

– Udover, at han ikke havde det samme udsyn og skolegang, som jeg selv formåede at få, så er jeg god til at være vedholdende og arbejdsomhed, og ikke mindst ærlig omkring, det jeg laver. Jeg har også en rigtig stærk økonomisk motivation. Men det er klart, at netop på baggrund af min historie, har jeg skulle bevise over for min familie og mig selv, at jeg kunne blive til mere, end der lige var tiltænkt.

Sirius – den klareste stjerne

Og det må man jo sige, at Stig er blevet. Interviewet finder sted i et kæmpe-stort og smukt pyntet showroom i virksomhedsdomicilet i Allerød. Her er dekoration-slys i alle tænkelige former: Store, flotte LED-lys, kæder, lanterner og meget andet til julen 2019. Sirius er den klareste stjerne på himlen, og den lægger navn til Stigs virksomhed. Hans største og sidste til dato. Sirius producerer og skaber lysdekorationer. Kvaliteten er høj, og man sætter gerne trenden for næste års julepynt, have- eller bordbelysning. Sirius står også bag lysdekorationer af fx Salling i Aarhus og Aalborg og Aarhus gågade, og sælger ellers lysindretning til hele Europa. Allerød er hovedsædet med 12.000 kvadratmeter, showrooms og engagerede medarbejdere.

– Hvis jeg forlanger, at andre skal møde til tiden om morgenen, og passe deres arbejde, så kan jeg ikke bare hygge mig på golfbanen. Så jeg forlanger meget af selv og mine medarbejdere, siger Sirius’ direktør, der selvom han er nået pensionsalderen, arbejder mere end de fleste.

Kærlighed og arbejde

– Sirius er min kæreste, griner Stig og slår ud med armene til spørgsmålet om, ’hvad med kærligheden?’

Jeg har haft fire dejlige og varme forhold i mit liv, som har varet over 10 år hver, men det er ikke blevet til mere. Jeg kan nok undskylde det med, at jeg arbejder og rejser meget. Der har været meget fravær. Det er i hvert fald den undskyldning, jeg selv bruger.

Det er også blevet til to børn, som han har fået med to forskellige islandske kvinder i sine helt unge år.

Der er tusindvis af kilometer mellem os, og jeg er mere venner for dem end far, men jeg synes, vi har et godt forhold, siger Stig om de to voksne sønner.

Når Stig ikke arbejder, nyder han udsigten til Øresund eller Kattegat. Huset på Hambros Allé er totalrenoveret, og indrettet minimalistisk, præcis som Stig kan lide det. Han fylder også gerne sit liv med venner, tennis og golf. Er inkarneret ikkeryger og undgår store røde bøffer.

Dyreetisk livsstil

– Det startede for mange år siden med at være etisk omkring ikke at spise kalvekød, fordi jeg synes, vi behandler kalvene forkert. Og svin for den sags skyld. Alt det de propper i dem af medikamenter. Du ser mig heller ikke spise en pølse eller gå ind på en McDonalds. Så det er holdningsmæssigt dyreetisk, og noget jeg har valgt fra for mange år siden.

Af samme årsager drikker han sjældent mælk, og selvom han har haft tre hunde i sit liv, og elsker dyr, så vil han ikke eje et.

– Jeg er faktisk nået dertil, at jeg synes, det er synd for dyrene at holde dyr.

Derfor fodrer Stig heller ikke virkelighedens Jonathan Havmåge. For siden han fik bygget sit sommerhus i Tisvilde i 2000, har den samme havmåge besøgt ham. Den spiser de krummer, Stig lægger til ham, og Jonathan kan også finde på at gå en tur igennem sommerhuset.

– Det er altid en glæde, når han kommer forbi, men han skal have lov til at være det vilde dyr, han er, siger Stig, der stadig har flere
timer på arbejde, selvom mørket er faldet på.

Stig Gerlach

66 år. Erhvervsmand og iværksætter. Boet i Nordsjælland de seneste 36 år. Netop flyttet ind i en villa på Hambros Allé. Grundlagde virksomheden Sirius i 1990, som producerer og skaber trendsættende lysdekorationer og lysindretning. Omsætter for 100 millioner kroner årligt og har 36 ansatte. Virksomhedsdomicil i Allerød og kontor i Hong Kong. Åbnede i 2018 Sirius House i den gamle købmandsgård, som Sirius har totalrenoveret, i Tisvilde Hovedgade med kunstgalleri, interiørbutik og ferielejligheder.

Familievirksomhed går  mod elektronikgiganter med nyt genbrugskoncept

Familievirksomhed går mod elektronikgiganter med nyt genbrugskoncept

De brugte støvsugere skal med tiden blive en tiltagende større del af forretningen. De har nemlig noget, der ikke kan genskabes på nye maskiner i dag. Siden 2017 har motoreffekten på nye støvsugere ikke måttet overstige 900 Watt grundet et EU-direktiv med formålet at nedsætte energiforbruget. Men med færre Watt kommer også en dårligere sugeevne – og det har givet en stor efterspørgsel på de ældre maskiner de senere år, forklarer Nicole Kiel Broch:

læs mere
Inspiration til haven

Inspiration til haven

Naturens farver og bæredygtig indretning er den helt store trend til haven og terrassen. Om du er minimalist med grønne fingre eller vild naturelsker, så rummer haven et utal af muligheder lige fra kreativitet og udfoldelse til fuldstændig afslapning.Naturens farver og bæredygtig indretning er den helt store trend til haven og terrassen.

læs mere
Skabt af drømme, formet af eksperter

Skabt af drømme, formet af eksperter

Forvandlingen tager sin begyndelse her hos Berle Pool + Spa i Søborg, hvor jeg har taget turen ud for at tale med Jeanette Klingenberg, design- og salgschef. Formålet er at opnå en grundlæggende forståelse af den enestående kunderejse, der definerer Berles engagement i at levere skræddersyede totale haveløsninger, som giver rum til selvforkælelse og socialt samvær.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.