Vælg en side

Jeg savner ikke tømmermændene – ikke Ét sekund

Magasinets redaktør og skuespiller Thomas Bo Larsen gik tur i Tuborg Havn med to-go-kaffe i blændende solskin, mens snakken gik om at spille med i filmen “Druk” som tørlagt alkoholiker.

Kan du huske den sidste scene i Druk mellem hovedkarakteren og hans ven, gymnasielærerkollegaen Tommy, spillet af Thomas Bo Larsen? Der, hvor Mads Mikkelsens karakter Martin forsøger at hjælpe Tommy, der bukker under for eksperimentet om den halve promille og begår selvmord. For mig står scenen helt klart. Og hjerteskærende. Danskernes nationallast nummer et – alkohol – er bare ikke for alle.
– Det er min bedste scene i filmen. Den er så rå og ærlig, lyder det fra min gående samtalepartner, der debuterede som skuespiller for 30 år siden. Også i en film af Thomas Vinterberg.

Thomas bad boy

Han har gennem årene været med i en lang række teateropsætninger og filmroller. Vundet priser og fået masser af omtale. Han har også drukket støt. Hvilket er svært at forestille sig, når man møder hans rolige, charmerende væsen, og som giver sig tid til at fortælle. Fx at han gerne snupper et NORD magasin, fordi han træner i området. Langt fra den livsbane der var ved at tage livet af ham i en tidlig alder.
– Jeg er barn af betonen og ølkasserne. Alle drak i mit miljø. Og tog stoffer.
Thomas Bo Larsen voksede op i Gladsaxe og slog sine ungdomsfolder i Værebroparken i Bagsværd. Slagsmål, hash, coke og bajere var en fast del af repertoiret. Og selvom et ophold på en teaterhøjskole ’rettede ham ud’ og banede vejen for hans skue- spilkarriere, hængte alkoholen ved.

Hemmelig alkoholiker

– Jeg holdt det hemmeligt i alle årene. Også selv om der var flere undervejs, der kommenterede det, så var det også den der med, at ’Thomas, han er jo sådan en bad boy, der kan holde til det’. For snart otte år siden sagde kroppen stop. Stoffer og alkohol havde slidt så meget på den i dag 57-årige skue­spiller, at han godt selv kunne se det. AA er nu en fast del af hans liv, og han har ikke rørt en dråbe siden.
– Jeg har intet problem med ikke at drikke. Jeg kan danse til festerne uden at være fuld, og når de andre bliver så fulde, at de kun taler om sig selv, er jeg gået hjem. Alle accepterer det.
Der er også tilgivelse. Særligt fra én front har det været vigtigt for Thomas.
– En del af AA-arbejdet er at søge tilgivelse hos de nærmeste. Og noget af det vigtigste for mig har været at få min datter Sallys tilgivelse. Jeg troede, det ville blive svært, men hun sagde, at det kunne hun godt. Det var ikke svært for hende at tilgive mig.

Genfødt til livet

Men vaner er som bekendt sejlivede. Jeg spørger, om det ikke har været svært?
– Før i tiden skyndte jeg mig altid hjem om aftenen, så jeg kunne drikke i skjul. Jeg drak til sent ud på aftenen, så jeg stadig havde promiller i blodet, når jeg mødte på teatret eller optagelser næste morgen, og så skyndte jeg mig hjem igen, så jeg kunne drikke videre, inden abstinenserne kom. Efter min afvænning sad den følelse stadig i mig. At jeg skulle skynde mig hjem, så ingen kunne se, at jeg drak. Men det behøver jeg jo ikke mere.
Thomas griner. Og lyder oprigtig, når han siger, at han nyder at være ædru.
– Det er virkelig dejligt. Jeg mediterer. Føler jeg er i balance og elsker livet. Træner og svømmer om sommeren. Jeg mærker livet på en anden måde.

NORD bringer samtalen ud under åben himmel med walk & talks.

Da virkeligheden overgik fantasien

Derfor har det jo være paradoksalt, at eksmisbrugeren spiller den mest alkoholiserede rolle i den Oscar-vindende Druk. En film, der er så fuld af følelser, fordi den hudfletter den danske alkoholsjæl og sam-tidig har været omgærdet med tab og sorg. Thomas Vinterbergs 19-årige datter Ida omkom i en tragisk bilulykke i Belgien midt under filmoptagelserne for to år siden. Noget, der har præget alle, der har været involveret i filmen.
– Hele holdet var meget i tvivl om hvorvidt, Thomas (Vinterberg. Red.) overhovedet kom tilbage på settet. Men efter 14 dage var vi i gang igen. Vi var naturligvis alle meget berørte, og Thomas svingede fra ekstremt arbejdsfokus til at være helt knust. Men samtidig skabte det en enorm korpsånd. Vi ville alle rykke på denne her film. For Thomas’ skyld – for Idas.

Aldrig mere druk

Vi ser ud over Øresund. Thomas kalder det en ’kæmpe rejse’ han har haft med filminstruktør Thomas Vinterberg. De ses privat, deres børn kender hinanden, og selvfølgelig skulle det være skue-spilleren Thomas, der skulle give idrætslæreren Tommy liv og sjæl i Druk.
– Det var nemt for mig at leve mig ind i rollen. Og selvom vi studerede film med fulde russere, så følte jeg mig selv fuld uden at være det, når jeg spillede rollen. Men jeg er virkelig glad for, at det ikke er mig. At jeg ikke længere vågner op med tømmermænd.
Har du et råd til andre, der drikker?
– Ja. Hvis du har behov for at drikke hver dag, så er du på vej i den forkerte retning. Søg hjælp.
Jeg spørger, om der er noget godt, der hænger ved fra gamle dage? Han nikker og taler med varme i stemmen om at køre motorcykel. Gerne på lange rejser med vennerne. Og den taske, han har på tasken, er en motorcykeltaske, hvor mobilen, nøg-
lerne og e-cigaretten bor. En rigtig man purse, som Thomas’ datter lidt drillende kalder den.

Blå Bog
Født i Gladsaxe i 1963. Har datteren Sally, 28, fra et tidligere forhold. Danner par med den 36-årige kommunikationskonsulent Kirsten. Er oprindelig glarmester og derefter uddannet på Skuespillerskolen ved Odense Teater 1986-90. Kendt for bl.a. De skrigende halse (1993), Festen (1998), Blinkende lygter (2000), Jagten (2012) og Bedrag I-II (2016). Fast kreativt makkerpar med instruktør Thomas Vinterberg.

Druk
Den mest sete film i de danske biografer i 2020 med over 800.000 solgte billetter og den bedst sælgende film i Danmark nogensinde.

Walk & Talk
Vi lader naturen, gaderne, skoven og vandet være de inspirerende rammer om samtalen. Vi bringer de svære emner ned på jorden med sol og vind i ansigtet.

Walk and talk med Søren Pilmark

Walk and talk med Søren Pilmark

Den folkekære skuespiller og nu også forfatter har ry for at være lidt af en lukket bog. Nords redaktør gjorde alligevel forsøget, og gik tur på Bakken med ørkenens søn uden fez og monokel i håbet om at vende et par sider til.
Med klangen af Søren Pilmarks karakteristiske stemme i frisk erindring – jeg har lyttet til skuespillerens debutroman om tryllekunstneren Laurits og varieté-teateret Apollo – møder jeg manden selv. På Bakken, hvor han også slår sine folder i Cirkusrevyen med Ørkenens Sønner.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.