Vælg en side

WALK & TALK MED THOMAS RATHSACK

NORDs redaktør gik en tur i Bernstorffsparken med den kendte jægersoldat, forfatter, foredragsholder, TV-vært, mental- og træningsindpisker i samtale om at være stærk nok til at stå ved sine bløde sider og have et stort bankende hundehjerte.

Mere idyllisk og smukt har jeg ikke set et kontor før: Et lille gult hus midt i Bernstorffsparken lige ved slottet. Herfra styrer Thomas Rathsack og hans team virksomheden #levforhelvede. Og her hilser hunden Theo, også kaldet Lillemand, som er en delehund med Thomas’ mor, på alle der kommer forbi. Så længe far er inden for rækkevidde.
− Lillemand er en dejlig hund, men han har også stærk separationsangst, fordi hans tidligere ejere måtte forlade ham, og han i en periode stod i et bur, så vi passer godt på ham, fortæller Thomas Rathsack med kærlighed i stemmen. Vi knapper frakkerne, og bevæger os alle tre ud i den hundevenlige park.


Den tidligere jægersoldats kontor ligger midt i Bernstorffsparken. Thomas Rathsack træner i dag andre mennesker til større livsglæde med sit #Levforhelvede.

Akademikersøn blev jægersoldat

Der er skrevet mangt og meget om Thomas Rathsack, der blev landskendt i 2009 med bogen ”Jæger – i krig med eliten”. Men hvorfor jægersoldat, når man kommer fra en akademikerfamilie i Gentofte?
− Jeg var ikke som min storebror god i skolen, men fandt ud af, at jeg bedre kunne lide at være i skoven. Det var en anden og mere simpel verden, og noget jeg var dygtig til. Ved et tilfælde læste jeg også en bog af en tidligere jægersoldat, og jeg blev simpelthen tændt af den hellige ild og aftalte med mig selv, at jeg ville være jægersoldat. Koste hvad det ville.
Thomas forklarer med rolig stemme om, hvordan det hele begyndte, mens Theo hilser på sine hundevenner.
− Jeg investerede de næste 10-12 år på at blive den bedste og mest fysisk kompetente version af mig selv. Så mens de andre gik i gymnasiet og festede, løb jeg rundt med en rygsæk ved Charlottenlund Fort og gik op ad Strandvejen til Hornbæk, Helsingør eller Hillerød. Nogle gange 80 kilometer alene med 30 kilo på ryggen. Jeg var så opsat på at blive jægersoldat, fordi det var en verden, jeg kunne relatere til.

Konsekvenserne af et liv på farten

Thomas, i Forsvaret kendt som Rat, har arbejdet i IT-branchen, været fotograf i Sydamerika og arbejdet med minerydning i Kaukasus og Afghanistan og ikke mindst som jægersoldat i verdens brændpunkter. Jeg har læst, at han lider af søvnproblemer. Er det mon konsekvenserne af et liv nonstop på farten fra han var 28 til 41 år?
− Jeg har svært ved at falde i søvn og vågner ofte. Har prøvet alt muligt, men det er kommet til et punkt, hvor jeg kan håndtere det, selvom jeg da ville ønske jeg kunne lægge mig ned og sove før hovedet ramte hovedpuden. Og det er klart, at være soldat har ikke gjort det bedre. Omvendt har jeg vænnet mig til 5-6 timers søvn. Jeg føler mig ikke træt og er ikke typen, der dyrker selvmedlidenhed.


Hvad med kærligheden? spurgte redaktøren den tidligere jægersoldat.

Et omsorgsmenneske

Thomas har ikke har stiftet familie. Han ryster på hovedet, da jeg spørger, om det er et bevidst valg?
− Det har bare ikke givet mening, og en af årsagerne er, at jeg tidligere ikke har fundet den kvinde, jeg gerne ville have børn med. En anden årsag er, at jeg jo ikke er særlig konventionel i min tilværelsesform, og jeg har egentlig ikke haft lyst til at bygge rede.
Thomas siger dog, at han har en dejlig kæreste, og hun har hæftet sig ved den tidligere jægersoldats udprægede omsorgsgen.
− Jeg er meget opsat på, at den person, der er i mit liv, har det godt. Kærlighed går jo ud på, at man gør det bedste, man har lært, så ens partner har det godt. Dét synes jeg er den bedste måde at vise ens affektion på. Det er jo nemt nok at være hård, for så er man bare afstumpet, men at vise følelser, så er man også empatisk. Det er virkelig en styrke.
Mænd, der insisterer på at være så stærke, at de aldrig viser følelser, er noget pjat. Det er en styrke også at kunne vise svaghed, fastslår Thomas, der gerne griber enhver mulighed for at udfordre stereotypen om mænd.

Stærke følelser for dyr

Thomas går heller ikke af vejen for at vise sine følelser, når det gælder dyr.
− Jeg har ikke let til tårer, men jeg græd som pisket, da Selma (gadehund fra Afghanistan, som Thomas tog med hjem i 2001. Red.) blev aflivet i 2017. Da brød jeg sammen. Det var forfærdeligt. Min kære dyrlæge Lise Rovsing fra Artemis, der kom med sprøjten, og som jeg faktisk holder meget af, gjorde, hvad hun kunne for at hjælpe mig.

Kærligheden til hunde stikker endnu dybere

− Fx er hele svineindustrien superbrutal og helt unødvendig. Det er så kynisk og uværdigt, og jeg har det bedre med at sige fra over for det. Af den grund spiser jeg heller ikke kød, og jeg involverer mig, hvor jeg kan.
Thomas donerer større beløb til hunde-organisationer. Han hjælper med at placere gadehunde og andre hunde, og han deltager i Anima-kampagner mod pelsavl. Når han altså ikke lige arbejder. For selvom Thomas prøver at standse op og mærke sig selv, er der fuld tryk på karrieren, som består af mange elementer. Thomas er en rastløs sjæl som helst skal have flere bolde i luften.
− Det er bestemt ikke noget hamsterhjul, og det er godt, for det ville jeg blive virkelig træt af, siger den tidligere jægersoldat og bøjer sig ned for at kysse Theo på snuden.

NORDs redaktør Rina Mardahl og Thomas Rathsack talte om livet under den åbne himmel.


Thomas Rathsack blev landskendt i 2009 med bogen “Jæger – i krig med eliten.

Blå Bog
Thomas Rathsack er født i 1967, opvokset i Gentofte og bor i Charlottenlund. Han har gjort tjeneste som jægersoldat i en række specialoperationer i Afghanistan og Irak, og modtog den højeste amerikanske enhedsudmærkelse, Presidential Unit Citation. Udgav i 2009 bestselleren ”Jæger – i krig med eliten” om Danmarks deltagelse i Afghanistan-krigen. Bogen skabte en masse ravage, fordi Forsvaret forsøgte at forhindre udgivelsen. Har udgivet i alt otte bøger og er en kendt tv-vært. Er indpisker på TV2-programmet Korpset, hvor 12 aspiranter skal igennem otte døgns benhård militærtræning, og
i det kommende program, Kokainkrigen, jager han narkobaroner i Columbia.

#levforhelvede med Thomas Rathsack
Online-træning, kost og mentale værktøjer. Mulighed for fælles træning. levforhelvede.dk

Foredrag med Thomas Rathsack
– Attitude – effektivt værktøj eller smitsom virus, som er baseret på hans store erfaring som jægersoldat og faglig og personlig indpisker.
– Om udvikling af High Performance Teams for virksomheder.
thomasrathsack.dk

Walk and talk med Søren Pilmark

Walk and talk med Søren Pilmark

Den folkekære skuespiller og nu også forfatter har ry for at være lidt af en lukket bog. Nords redaktør gjorde alligevel forsøget, og gik tur på Bakken med ørkenens søn uden fez og monokel i håbet om at vende et par sider til.
Med klangen af Søren Pilmarks karakteristiske stemme i frisk erindring – jeg har lyttet til skuespillerens debutroman om tryllekunstneren Laurits og varieté-teateret Apollo – møder jeg manden selv. På Bakken, hvor han også slår sine folder i Cirkusrevyen med Ørkenens Sønner.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.