Vælg en side

Elbiler, rumraketter, solceller, kunstig intelligens… der synes ikke grænser for, hvad tidens mest visionære techiværksætter Elon Musk kaster sig over.

 

Hvad betyder det egentligt på ledelsessprog?

Er du leder i en virksomhed, der producerer madrasser med springfjedre inden i – eller er du leder i en virksomhed, der sælger verdens bedste nattesøvn? Ser du forskellen i med eller uden hvorfor? Som leder er det vigtigt at kende både til virksomhedens hvorfor såvel som hver enkelt medarbejders hvorfor. Men vigtigst er det at være bevidst om dit eget hvorfor. 

Vi performer alle, uanset hvem vi er, bedst, når der er resonans mellem vores eget hvorfor og virksomhedens hvorfor. Det er, når vi mærker, at vi kan stå inde for virksomhedens kerneværdier, at vi virkeligheden arbejder uden at anstrenge os. Altså dér, hvor vi løser vores opgaver, fordi de giver mening i forhold til egne, teamets, ledelsens og virksomhedens kerneværdier. Når vi løser vores opgaver uden at anstrenge os, giver vi plads og rum til at blive bevidste om, hvordan vi kan forbedre processer, udvikle nye metoder og produkter og give konstruktiv feedback. 

Kan du huske satellit-toget, der tøffede hen over nattehimlen sidste år? Og man tænkte; hvad er det mest spektakulære? Selve synet eller det faktum, at havde det ikke været for ét menneskes visioner og bedrifter, havde vi hverken Starlink-satellitter, som skal give global adgang til internettet, elbiler med navnet Tesla eller kunne betale med PayPal. For ej at glemme SpaceX-rumraketterne og The Boring Company’s nytænkende tunnelboringssystemer, der skal bekæmpe trafikpropper med tunneler og nye elektriske transportsystemer – og meget andet. Elon Musk er tidens største teknologiske iværksætter-rockstar, og ifølge Bloomberg er han også verdens næstrigeste person. Den rigeste er Amazon-stifteren Jeff Bezos, og efter Musk kommer Bill Gates, franskmanden Bernard Arnault – direktør og formand i luksuskoncernen LVMH – og Facebooks Mark Zuckerberg.

Driv virksomhed med hjerte

Men hvordan er den 49-årige Elon Musk blevet til denne ultrakarismatiske leder, som inspirerer med sit radikale syn på alt fra design til software, fossile brændstoffer og kunstig intelligens? Ham, der gerne udtaler sig om iværksætteri og ledelse, også sine fejl, med citater som ”min største fejltagelse har nok været at vægte talent højere end personlighed. Jeg tror på, at det betyder noget at have et godt hjerte.” Eller hvad med: ”Hvis du er iværksætter eller CEO, så er der altid alle mulige ting, du bliver nødt til at tage dig af, selvom du ikke gider. (Men) hvis du ikke tager dig af alle opgaver, selv de helt små, får virksomheden ikke succes.”

Læg dertil 80-100 timer om ugen oveni, som Elon Musk altid bruger på sit arbejde.

Nørd og mobbeoffer

Eller med andre ord, hvordan blev Elon Musk til Elon Musk? Var det fordi hans mor, som hun tidligere har udtalt, har opdraget ham og hans to søskende med, at der skal hårdt arbejde til, hvis man vil nå sine mål, men også altid støttet Elon, Kimbal og Tosca i, at det er vigtigt at forfølge sine interesser. Eller den omstændighed, som ofte er blevet fremført af andre, såvel som af Elon Musk selv, at han blev mobbet i skolen. Den slags mobberi, der inkluderer hårde tæv af klassekammerater, der ikke kunne acceptere nørden Elon. En rigtig bogorm, der allerede i en alder af 12 år lavede sit første computerspil og solgte det for 500 dollars. Selvom han ikke har sagt meget godt om sin barndom, har han også udtalt, at han kan frygte for, at hans egne sønner ikke møder modstand nok.

FAKTA

3 kvinder og 6 børn
Elon Musk har været gift to gange med henholdsvis Talulah Riley og Justine Musk. Sidstnævnte har han fem sønner med. Sidste år blev han far endnu en gang med sin nye kæreste, den canadiske musiker og sanger Grimes, til en søn, der har fået navnet X Æ A-Xii.

De første succeser

Som 17-årig emigrerede han egenhændigt til Canada og senere til USA. Han har universitetsgrader i fysik og økonomi, og da han droppede sine ph.d.-studier, fordi han hellere ville prøve lykken i Silicon Valley, var der jackpot. Med 28.000 dollars på lommen, udviklede han tech-firmaet Zip2 sammen med sin bror Kimbal. Et softwareprogram til udvikling af online city-guides. Tre år senere i 1999 solgte de Zip2 til Compaq’s AltaVista for 307 millioner dollars. Med de penge var han med til at starte et online-betalingssystem. Først hed det X.com, dernæst Confinity og til sidst PayPal med Elon Musk som CEO, som eBay købte for 1,5 milliarder dollars.

I dag vil alle have en Tesla

På grund af interne stridigheder blev Musk afsat som CEO, og måske netop derfor var han så determineret på at lykkes, da muligheden med Tesla dukkede op. Det er nemlig ikke, som man kunne foranlediges til at tro, Elon Musk der opfandt Teslaen, men en virksomhed in the making, som han købte sig ind i. Han har dog været afgørende for succesen og har fra dag ét været involveret i udviklingen af bilerne selv på mikroniveau. At han i dag også drømmer om at sende folk til Mars og andre planeter med sit Space X-program, kan synes utopisk, men omvendt betvivler ingen, at benzindrevne biler hører fortiden til.

FAKTA

Elon Musk Tesla, SpaceX og jagten på en fantastisk fremtid af Ashlee Vance.
Tesla Elbiler – Solar City: Undervirksomhed til Tesla, der producerer solpaneler og solcelletage.
SpaceX – Rumfartsvirksomhed.
Starlink – Undervirksomhed til SpaceX, der producerer og opsender internet-satellitter.
The Boring Company – Tunnel- og transportvirksomhed.
OpenAI – Forskningsvirksomhed i kunstig intelligens.
Neuralink – Neuro-teknologisk virksomhed.


error: Indhold er beskyttet.