Vælg en side

Med rosé under armen og solen skinnende foroven talte NORDs chefredaktør med Danmarks seriekonge om slægtens betydning og konsekvenserne af at give sig helt og fuldt til karrieren.


Med rosé i picnickurven og godt humør.

Hvis Adam Price var hovedkarakter i en ny dansk tv-serie om det moderne menneskes udfordring med at få en altopslugende karriere til at harmonere med kærligheden, kunne åbningsscenen passende begynde i Kongens Have: Op ad renæssancealleen kommer en mand gående i skyggerne fra linde-træernes nyudsprungne løv. I mørkeblå bomulds-blazer og et løsthængende tørklæde om halsen. Smilet er imødekommende, stemmen rastløs. I virkeligheden burde han sidde på kontoret i Lille Strandstræde. Der hvor SAM Productions holder til. Film- og tv-branchens dreamteam som, udover ham selv, ejes af manuskriptforfatterkollega Søren Sveistrup (Forbrydelsen, Kastanjemanden m.m.), filmproducent Meta Louise Foldager Sørensen (Antichrist, Melancholia, A Royal Affair m.m.) og det franske distributionsselskab, StudioCanal. Adam, Søren og Meta står sammen i spidsen for 60 ansatte og med bl.a. Netflix, DR og Viaplay i kundekartoteket. Men Adam er et ja-menneske, mere stemt i dur end mol, så ja til at gå tur i solen og løfte lidt på låget om sig selv.


Adam Price har givet os serier som Borgen og gør den som autodidakt kok på DR med storebror James.

Nærværende arbejdsnarkoman

– Jeg engagerer mig altid i de situationer, jeg er i, og jeg gør mit bedste for at være nærværende, men, og det er jo en kliché, så er jeg altid på arbejde, lyder det fra Borgens prisvindende ophavsmand, Spise med Price-halvdelen, restauratør, og alle de andre bolde han igennem et 35-årigt succesfuldt arbejdsliv har jong-leret med. Det begyndte dog et helt andet sted. Med juraen.
– Jeg læste jura af to årsager. Dels var der stolte juratraditioner i familien med min morfar, og dels pga. min far som var et fuld–stændig autodidakt menneske. Som skuespiller og instruktør på Det Kongelige Teater havde han afgrundsdyb respekt for mennesker med en akademisk uddannelse, så jeg blev tilskyndet til det.

Adam Price er søn af John og Birgitte Price. To af dansk film- og teaterscenes kendteste skikkelser frem til 1990’erne. Hans mor blev først kendt som Søs i Far til fire for efterfølgende at blive en af de første kvindelige topchefer i dansk teater. Og faren John nedstammer fra en gammel engelsk teaterslægt med en vis forkærlighed for mad.


Livets skillelinje: Adam fortæller om at miste sine forældre med kort tids mellemrum.

Mad og teater i blodet

– Den første Price, vi kender til, var restauratør i 1700-tallets London, og var kendt for at underholde gæsterne ved bordene, fortæller Adam om at føle sig forbundet med en 300 år gammel familiehistorie befolket af skuespillere, sangere, balletdansere, artister og klovne. Storebror James kastede sig over musikken og er en anerkendt komponist, kapelmester og dirigent, og unge Adam tjente til jurastudierne ved at skrive revytekster. Blev bl.a. Årets Revyforfatter kun 22 år gammel og fungerede som episodeforfatter til tv-serier.
– Jeg kom til at skrive mere og mere, og som 23-årig måtte jeg træffe et valg. For på det tidspunkt tegnede alt til, at jeg skulle blive advokat, men da jeg fik en kontrakt fra DR på et halvt år, hvor jeg skulle arbejde som forfatter, sagde jeg okay. Jeg giver det et skud, om jeg kan leve af det.

Den menneskelige psyke

Det kunne han.
– Jeg har aldrig vendt mig om siden, siger Adam, der omtaler sig selv som ”forfatter drevet af en grundlæggende nysgerrighed for den menneskelige karakter”:
– Det må være en grundforudsætning som forfatter at interessere sig for den menneskeliges psykes dybder og højder. Jeg kan slet ikke se, man kan gøre andet. Han ser op. Nikker til en, der blev verdensberømt på det.
– Der er han jo, den gamle digter, siger Adam, da vi passerer parkens H.C. Andersen-monument.
Vin? Adam nikker igen og smiler. Vi sætter os på en bænk. Galant åbner han NORDs medbragte rosé. Med prop og ikke skruelåg. Man er jo sammen med en, som har gjort dannet livsnydelse til en seermagnet.
– I virkeligheden er det en skrøne, at vin med skruelåg er ringere. I dag laves der fremragende vine, der kan skrues op.


Skål! Livet skal suges ind. Leves fuldt ud – også når det gør ondt, siger Adam.

Skyggerne på livets solside

Skål!
– Det er vigtigt at suge til sig af livet. Både af skyggesiderne og som nu her i Kongens Have, siger forfatteren og tager det i stiv i arm, da to teenagedrenge beder om en selfie.
Roséen er accepteret, og der er ikke en sky på den blå himmel. Men, hvad når der er?
– At miste begge mine forældre med et halvt års mellemrum var som 28-årig en skelsættende begivenhed.
Adam tager en tår af den ferskenfarvede drik. Ser mod solen, kniber øjnene sammen. John Price var 22 år ældre end Adams mor og døde mæt af dage, men Birgitte Price var kun 62 år, da hun døde af brystkræft.

– For mig er der virkelig tale om et før og efter. Det er jo både en uskyld og en erindring om et barndomshjem. Magnetismen i ens liv hænger sammen på en anden måde, når begge ens forældre lever.
Adam ’taler’ stadig med sine forældre. Senest da han gendigtede Den Glade Enke på forældrenes gamle arbejdsplads, Det Kongelige Teater.
– Jeg sagde til dem, at hvis I er her, så håber jeg, I kan lide det.

Adam og Birgitte

Vi taler om at være ateist og spirituel. Om at tale med de døde, fordi man føler sig forbundet med dem på samme måde som med stor kunst og naturen. Men hvad med de levende? Kærligheden?
– Det er klart, at en ofte vildtvoksende karriere som min har haft omkostninger, siger Adam, der har en søn og datter fra to tidligere forhold.
Han drikker lidt mere af roséen og siger så:
– Hvis man ikke altid er lige skarp på at prioritere mellem sit professionelle liv og sit privatliv, kan det komme til at ramme de mennesker, man elsker. Og det har da også været et tilbagevendende tema i de ting, jeg laver.
Det er ikke svært at se Adam i sin karrieres kendteste hovedkarakter: Birgitte Nyborg. Udover at være en serie om politisk spil er Borgen lige så meget en fortælling om at ofre sit privatliv for en kompromisløs karriere. Men også at blive klogere undervejs. Som Nyborg i finaleafsnittet, der standser op og giver sig tid til at begrave en død muldvarp. Hvad med serieskaberen selv?
– Der er vel altid en risiko for at prioritere forkert, og det er jo ikke mindst det, der skete for Birgitte Nyborg i den nye sæson af Borgen. Men personligt er jeg nået et sted i livet, hvor jeg kan mærke, jeg skal søge endnu mere fordybelse, og jeg håber også, at det vil få betydning for både de historier, jeg fortæller, og for de mennesker, der betyder noget for mig.


Han er en tennishaj, nedlægger fisk med harpun og elsker at lave mad – også når kameraet er slukket.

At gøre sig umage

Adam fortæller, at han prøver at holde fast i både vennekreds og familie og samle folk omkring middagsbordet til store middage, når tiden tillader det.
– Jeg elsker at lave mad, uanset at jeg har lavet Spise med Price i så mange år, og man måske skulle tro, at jeg ikke ville gide at stå i køkkenet hele tiden. Madlavning er nærmest meditativt for mig. Det er et regulært håndværk, og målet er altid inden for rækkevidde. Meget af det, jeg laver i mit professionelle liv, strækker sig over lang tid, og foregår inde i ens hoved med mange tankeprocesser og diskussioner, og så er det at lave mad vidunderligt konkret.
Vi rejser os fra bænken. Rastløsheden i stemmen er væk. Hvis det hele stoppede nu, hvad vil han så gerne huskes for?
– At jeg har været med til at fortælle nogle historier, der har betydet noget for andre mennesker. Måske også historier, som man vil have lyst til at se i fremtiden. At jeg gjorde mig umage. Det er fuldstændig afgørende at gøre sig umage. Og sige JA til livet og blive klog i processen. I dag føler jeg, at jeg er klog nok til også at kunne sige nej.
It’s a wrap, siger han også, da fotografen tager det sidste billede. Det er filmsprog, og betyder scenen er i kassen.


Der blev også tid til en selfie.

Adam Price 54 år og manuskriptforfatter, restauratør (fem Brdr. Price-restauranter), tv-vært, executive producer, iværksætter og forfatter til sange, revyer, musicals, satire, teaterstykker, film og tv-serier.

Tv-highlights:
Taxa, Nikolaj og Julie (idé), Borgen, Herrens Veje, Ragnarok, Spise med Price.

Adam privat:
Går på jagt, spiller tennis og bor i Hellerup.

Walk and talk med Søren Pilmark

Walk and talk med Søren Pilmark

Den folkekære skuespiller og nu også forfatter har ry for at være lidt af en lukket bog. Nords redaktør gjorde alligevel forsøget, og gik tur på Bakken med ørkenens søn uden fez og monokel i håbet om at vende et par sider til.
Med klangen af Søren Pilmarks karakteristiske stemme i frisk erindring – jeg har lyttet til skuespillerens debutroman om tryllekunstneren Laurits og varieté-teateret Apollo – møder jeg manden selv. På Bakken, hvor han også slår sine folder i Cirkusrevyen med Ørkenens Sønner.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.