Vælg en side

Der gemmer sig et unikt stykke Danmarkshistorie i Schwarz Senge, som i år fylder 70 år. Læs om Harry Schwarz, hans sønner og barnebarn, der på hver sin måde har sat aftryk på landets ældste sengeforretning.

Miks Krøniken med Matador og du får Harry Schwarz. En yderst fremsynet herre, som i 1950 åbnede Schwarz Sengeudstyr på Lyngbyvejen. Forløberen for Schwarz Senge på Østerbro, som rigtig mange lokale kender og benytter, når de skal investere i markedets bedste madrasser og senge. I år er det 70 år siden, at Jørgen Schwarzes bedstefar Harry Schwarz åbnede den første forretning, der hurtigt blev en stor succes.
– Min bedstefar havde et helt usædvanligt handelsgen. Han vidste lige præcis, hvad folk havde brug for,
begynder Jørgen Schwarz om familiesagaen om-givet af luksussenge og højkvalitetsmadrasser fra Dunlopillo, Carpe Diem Beds, Röwa, Jensen og Getama i den 500 kvadratmeter store senge-forretning.

I kø for at få vasket dynevåret
Efter krigen var der knaphed på alle ressourcer, også metervarer. Dundynerne kunne derfor ikke bare skiftes ud, så Harry Schwarz tilbød at vaske dynene for folk. Harry ramte plet, folk stod gerne i kø helt nedad Lyngbyvejen for at få vasket dynevåret. Hurtigt kom fabrikken til. Den gang var baggårdene fyldt med driftige produktioner, fabrikker og handelsdrivende, og Schwarz Sengeudstyr begyndte at producere egne dyner. I 1956 var Harrys idé vokset til tre Schwarz Sengeudstyr: På Ordrupvej, Gentoftegade og på Østerbrogade, hvor fabrikken også flyttede til, fordi Lyngbyvejen skulle omlægges.

Generationsopgør baner ny vej
Der blev også solgt senge og madrasser, men det var sengeudstyret som var i centrum: Fjervaskeri, dyneproduktion og salg af sengetøj. Harrys to sønner, Erling og Børge, kørte forretningerne videre ad samme spor, indtil tredje generation så, hvordan verden omkring dem ændrede sig.
– Op igennem 90’erne begyndte de billige dyner fra Kina at dukke op, og det skabte nogle helt nye behov, siger Jørgen Schwarz.
Unge Jørgen ønskede dog ikke at hoppe på brug-og-smid-væk-kulturen. Familiens sengeforretning skulle holde samme høje standard, men fokus skulle være et andet. Derfor blev Schwarz Sengeudstyr til Schwarz Senge. Dunvaskeriet var en saga blot, og dyneproduktionen kunne ikke hamle op med de billige kinadyner. Men Jørgen vidste, at vi stadig ønskede at sove godt i lækre designsenge og på madrasser skabt ud fra høje ergonomiske kvalitetskrav.

Kvalitet dengang og nu
Kvalitet er sengeforretningens røde tråd, selvom forretningen er væsensforskellig fra 1950 til 2020. Og dog. To af forretningens kendteste kvalitetsmærker, Dunlopillo og Getama, har været med fra starten, og Jørgen Schwarz har genoptaget produktionen af Schwarz Dyner. Ikke i baggården, men på fabrik i Danmark. Jørgen forklarer, at de oversøiske masseproduktioner har sænket dynekvaliteten, så der er igen bud efter den europæiske kvalitet. Det er også Jørgen, der har indført rygtesten. For søvnkvalitet hænger uløseligt sammen med den rigtige ergonomiske madras, og den finder man bedst ved en forudgående rygtest. Noget Schwarz Senge gratis tilbyder alle sine kunder, ligesom forretningen samarbejder med fysioterapeuter og søvnspecialister.

Besøg NORDs boligbutikker her:

Sengekompagniet bag ny Innovation Living Brandstore

Sengekompagniet bag ny Innovation Living Brandstore

De kendte sovesofaer fra Innovation Living har længe manglet en Dansk brandstore. Nu åbnes der endelig for et samarbejde med Sengekompagniet, kaldet sovesofa cph. Der er sovesofaer, og så er der sovesofaer fra Innovation Living, der rimer på dansk designarv i høj kvalitet. Siden 1971 har Innovation Living skabt multifunk-tionelle sovesofaer i et design, der klæder ethvert hjem med respekt for design og indretning.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.