Vælg en side

I snart 126 år har Charlottenlund Travbane, også kaldet Lunden, ligget ved Charlottenlund Skov. NORD har været en tur rundt på banen med borgmester Hans Toft for at høre om en af Gentofte Kommunes store, gamle attraktioner.

En forårsdag med kun 11 graders varme for 126 år siden strømmede elegantklædte kvinder i lyse kjoler og mænd med bowler eller høj hat fra Charlottenlund station gennem skoven. Målet var den spritnye Charlottenlund Traverbane, som den hed dengang – den første af sin art i Norden. 10.000 tilskuere mødte op til den første løbsdag.

Kun en måned før, i april 1891, havde gårdejer Oluf Jacobsen fra Skjoldgården solgt 20 tønder land øst for Ordrup Jagtvej til Det Danske Travselskab, og i løbet af ingen tid blev en travbane opført. En af tidens store arkitekter, Gotfred Tvede, tegnede bygninger og stalde. Han fandt også på at flankere indgangspartiet med de to tårne, man stadig kan de. De stammede oprindeligt fra Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i 1888 i København. I dag, hvor administrativ koordinator Elsebeth Stausholm viser rundt, er der ikke meget liv på den 20 meter brede og 950 meter lange bane, som travhestene med deres jockeyer i den lille sulky løber rundt på. Ude omkring ligger restauranter, den store tribune og de to gamle, originale trætribuner. Sidstnævnte sulter efter fondsmillioner, for de er tæt på at falde sammen.

Værdifuldt oplevelsescenter
Borgmester Hans Toft er fast gæst herude mindst en gang om året, ved det traditionelle Gentofte Kommunes Æresløb, og han er fascineret af stedets lange historie og ånd.
-Travbanen er et værdifuldt lokalt oplevelsescenter med sine mange aktiviteter. Naturligvis med historisk hovedvægt på travsporten, som vi hvert år er med til at synliggøre netop med æresløbet, siger han.

Trav er for alle aldre
Når man har sagt hestevæddeløb, har man i samme åndedrag sagt spil. I gamle dage skulle man være fysisk tilstede for at spille, men i dag kan man naturligvis spille online og behøver ikke troppe op til løbene. Derfor har Travbanen også måttet være kreativ for at finde nye veje, for at folk opdager sporten og bliver bidt af den. En ponytravskole for børn er et af de nye tiltag, som bl.a. skal sikre den fremtidige rekruttering til væddeløbssporten.
-Vi vil rigtig gerne have, at de unge opdager, hvor sjov og fængende travsport egentlig er, og vi synes, vi giver dem mulighed for at dyrke en lærerig og spændende sport, siger Elsebeth Stausholm.

Et andet tiltag har været de såkaldte ’Saturday Night Races’, hvor unge og yngre kan starte en festaften med at komme ud, se på væddeløb og få lidt godt at spise og drikke, og konceptet er blevet mere og mere populært på det seneste.

Vind en travhest
Et af de meget succesfulde nyheder på travbanen var sidste år at sælge heste på anparter à 1000 kr.
-Som medejer af en hest for et engangsbeløb får man et specielt tilhørsforhold til hesten, samtidig med at man har mulighed for at tjene på den, når den vinder og i sidste ende er med i lodtrækningen om at vinde hesten, siger hun. Apollo Damgård var den første hest. Den blev solgt på 400 anparter og tjente i løbet af året over 200.000 kroner ind, før en af anpartshaverne i sidste måned blev udtrukket som vinder.

s

Tag til Derby
Hvis man ikke har været på Travbanen før, råder Elsebeth Stausholm til, at man kommer på en af de store løbsdage, hvor der rigtig foregår noget, og hvor man føler den specielle stemning. Det ubetingede højdepunkt er Derby, hvor de 12 bedste fireårige heste kæmper om æren ved at blive Derbyvinder.

Læs meget mere på travbanen.dk

Nu kan børnene starte på travskole
Trav er ikke kun for voksne, men tværtimod for alle aldre, mener de på Charlottenlund Travbane. Derfor får børn nu også mulighed for at selv at være dem, der rider travhestene. Piger og drenge fra otte år og opefter kan nu komme til at gå på ponytravskolen, som startede i februar. Her er plads til 16 elever mellem 8 og 14 og til 4 elever mellem 14 og 18 år. Det er ikke et must, at man har haft noget med heste at gøre før. Eleverne lærer at passe og pleje hestene, at omgås dem og naturligvis også at køre og ride travhestene.

Hør mere om Charlottenlund Ponytravskole på telefon 2226 3054.

Besøg NORD’s Kultur butikker her:

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Jægersborg Allé strækker sig gennem en stor del af kommunen og har eksisteret i mere end 300 år – oprindelig som kongelig jagtvej. Senere blev området omkring Charlottenlund Station et yndet udflugtsmål med tog, som stoppede hvert
5. minut om søndagen. I dag er den lange allé stadig kommunens grønne åre med både skov, park, slotte, villaer og shopping. NORD Magasinet gik en tur med borgmester Michael Fenger ned ad forretningsstrøget.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.