Vælg en side

Vangede kirke – tegnet af arkitekt Johan Otto von Spreckelsen – har været med til at sætte Vangede på det arkitektoniske landkort. Den ligner alt andet end en almindelig dansk sognekirke, men den blev bygget med ønsket om at vise respekt for det guddommelige, og samtidig være en folkelig kirke med plads til alskens aktiviteter.

Når man trykker messinghåndtaget ned for at gå ind i Vangedes helt unikke kirke, opført af røde, håndstrøgne teglsten, er det en god følelse, at dørene rent faktisk åbner sig. Også selvom det er hverdag og midt på dagen. Kirken er åben alle hverdage mellem 9 og 16, og siden den nye kontorfløj blev færdig for knap et år siden, er kirken også den daglige arbejdsplads for hele personalet. Mange kommer for at få en rundvisning i kirken, som er udnævnt til national seværdighed.

Lavloftet våbenhus


Inde i våbenhuset, som er det første, man træder ind i, er der lidt mørkt og lavloftet – det er naturligvis meget bevidst fra von Spreckelsens side, forklarer menighedsrådsformand Flemming Brüggemann, som møder Nords udsendte og borgmester Hans Toft for –sammen med formanden for styrelsen for det frivillige arbejde Freddy Svitring – at vise os rundt i kirken.

Stor rummelighed


– Man skal føle sig lidt ydmyg og dukker sig lidt i våbenhuset, så når man træder videre ind i kirkesalen, mærker man til gengæld storheden. Man får en aha-oplevelse af, at her i Guds hus er der højt til loftet og stor rummelighed. Her kan man rette sig og se op, siger menighedsrådsformanden, som har været aktiv i kirken i over 30 år.

Vangedekorset


Den store kirkesal og annekssalen er et større og et mindre kvadrat stillet over kant i forlængelse af hinanden, så det danner et kors, når man ser det oppefra. Højden til loftet føles enorm, og kirkerummet er helt anderledes med alteret stående i midten af den store sal med stole på tre sider og orglet, som også er tegnet af von Spreckelsen, på endevæggen.

Info


Da den danske arkitekt Johan Otto von Spreckelsens vinderprojekt til den enorme Menneskehedens Triumfbue i La Défense i Paris blev præsenteret i 1983, blev han efter sigende spurgt af den franske præsident Mitterand, hvad han havde bygget før.

– Fire kirker og mit eget hjem, svarede han, og det var ganske sandt, men blev opfattet som et humoristisk understatement. En af de fire kirker, han tegnede, er Vangede Kirke, som blev indviet for mere end 40 år siden i september 1974.

Von Spreckelsen blev født i 1929 og døde allerede som 57-årig i 1987, før han nåede at se Triumfbuen færdig.

Skovkirken


Arkitekten havde et godt samarbejde med keramiker Tue Poulsen, som både har lavet alterbord, døbefont og prædikestol og de andre keramiske værker samt ikke mindst det nye altersølv der blev indviet til 40 års jubilæet i 2014. Von Spreckelsen kaldte selv kirken for skovkirken og forsøgte at køre den grønne kile fra mosen tæt ved indenfor i kirken, hvor der er høje søjler svarende til træerne udenfor, og hvor døbefonten fx er formet som en træstamme.

Den folkelige kirke


Akustikken skulle være i top. Alle murene er formet lidt forskelligt – med huller, en runding, et udspring osv. Det er medvirkende til at gøre lyden så god, at rummet er velegnet til koncerter, som der er mange af i kirken. Folkeligheden kommer også til udtryk i, at man kan lukke helt af mellem de to kirkerum og dermed bruge det lille kirkerum til mere verdslige ting som den årlige basar i november, som er noget af et tilløbsstykke for stamgæster fra nær og fjern.

– Der er cirka 150 mennesker involveret i basaren, som måske er landets største af slagsen, og når den er færdig det ene år, går man i gang med den næste. Omsætningen er en kvart million, hvoraf overskuddet går til arrangementer og spejderne og til at støtte
ved natur-katastrofer,
fortæller frivilligformanden, Freddy Svitring.

Og der er mange arrangementer alt fra babysalmesagn til møder med foredrag og film, syng-sammen-arrangementer og en meget aktiv sykreds, som blandt andet laver julenisser til basaren.

Et “fyrtårn” i Vangede


– Hvert af vores kommunes områder har sine “fyrtårne”, og Vangede har i den grad et vartegn i Vangede Kirke, som jeg tror, vangedeborgerne identificerer sig med. Her foregår så mange fantastiske aktiviteter, der samler borgerne, der bor i området – det være sig menigheden, foreningsaktiviteter, spejdere og basaren, som jeg selv kommer til hvert år. Det er altsammen med til at gøre den til samlingspunkt i en meget aktiv del af kommunen, siger Hans Toft.

Revanche


Indtil 1931 hørte kirkegængerne i Vangede under Gentofte Kirke, og starten som kirkesogn var meget beskeden. Faktisk var Vangedes første kirke en ombygget badeanstalt, der hørte til en nedlagt skole i Vangede, hvor biblioteket ligger nu. I slutningen af 60’erne var det på tide at gøre noget ved, at menigheden var grundigt vokset ud af de gamle lokaler, og von Spreckelsen tegnede den nye kirke på den ledige grund, hvor kirken ligger nu. Kirken lavede mageskifte med kommunen, som rev den gamle kirke ned og byggede biblioteket der, hvor den lå.

Med den nye kirke blev der virkelig taget revanche i forhold til både størrelse og form. Der var derfor naturligvis en del, som i starten mente, at kirken var både alt for pompøs og mere lignede en transformatorstation end en kirke, sådan som de forstod den.

Nye præster og nyt indhold


For godt to år siden fik kirken to nye præster. Begge de to gamle havde rundet de 70 år inden for ganske kort tid. De to præster har bragt nye aktiviteter med sig. Blandt andet har de indført en dåbslørdag hvert kvartal. Det giver mulighed for at få døbt sit barn og holde sin dåbsfest om lørdagen, og det er mange glade for, ikke mindst når der kommer gæster fra andre dele af landet. Præsterne har også indført en andagt for børnefamilier, ‘Gud – det er torsdag’ med efterfølgende fællesspisning til dem, der har lyst. Det man mange steder kalder spaghettigudstjeneste.

Besøg NORD’s Kultur butikker her:

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Jægersborg Allé strækker sig gennem en stor del af kommunen og har eksisteret i mere end 300 år – oprindelig som kongelig jagtvej. Senere blev området omkring Charlottenlund Station et yndet udflugtsmål med tog, som stoppede hvert
5. minut om søndagen. I dag er den lange allé stadig kommunens grønne åre med både skov, park, slotte, villaer og shopping. NORD Magasinet gik en tur med borgmester Michael Fenger ned ad forretningsstrøget.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.