Vælg en side

Den daglige tur med hunden gav ikke bare motion – for Hans Toft førte turene til idéen om en café, et udstillingssted, en forening og en total husrenovering.

Svenske villa er måske allerbedst kendt af hundeluftere i Bernstorff Park. Det er stedet, hvor fritløbende hunde på tur i parken kan få sig en tår vand, og hvor deres mennesker i sommerhalvåret får sig en kop kaffe, et glas vin eller en øl. Men det karakteristiske gule træhus med fine udskæringer er så meget mere end det – og ikke mindst er det Gentoftes borgmester Hans Tofts hjertebarn. Sidst i 80’erne – før han blev valgt ind i Gentoftes kommunalbestyrelse – kiggede han dagligt på den faldefærdige villa, når han luftede Lakeland-terrieren Snap på sine gåture sammen med sin hustru Lisbeth efter arbejdsdagen i Norsk Hydro, hvor han arbejdede på det tidspunkt.

Dronning Louises gæstehus
100 år tidligere blev villaen opført af den svenske stat og udstillet i København på den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i 1888 som et eksempel på klassisk svensk træbygningskunst.

Dronning Louise blev så begejstret for bygningen, at hun efter udstillingen fik den genopført som gæstehus i Bernstorff Parken, hvor hun og kong Christian IX boede om sommeren. Senere overtog deres søn prins Valdemar villaen sammen med slottet. Efter prinsens død i 1939 blev villaen, som er ejet af staten, lejet ud til forskellige formål frem til 1985, og da Hans Toft gik sine daglige ture stod huset tomt og så faldefærdigt ud.

Hans Toft kunne lide villaens stemning og tænkte, at den måtte kunne sættes i stand og udnyttes bedre.

”Jeg fik den idé på privat basis at restaurere huset og omdanne det til en café, et udstillingssted og et lokalt samlingssted. Jeg fik en aftale med staten om at leje bygningen og gik så i gang med at indsamle private midler nok til at renovere huset, men også til at opbygge en kapital på 1,5 mio. kr., som skulle kunne trække renter til den fremtidige vedligeholdelse af huset. Jeg troede, at det kunne klares på tre måneder, men det kom til at tage fire-fem år, før beløbet var hjemme” fortæller borgmesteren.

Minikulturhus
I 20 år har Svenske Villa nu været et minikulturhus i Gentofte, som ud over den lille café har skiftende maleriudstillinger og små optrædener med plads til cirka 60 gæster – blandt andet en traditionsrig julekoncert med pianist Henrik Krogsgaard og operasanger Lise-Lotte Nielsen.

Cirka 40 frivillige driver villaen, som er åben hver dag i sommerhalvåret fra 12-18, og Hans Toft er stadig selv aktiv i bestyrelsen – med regnskaberne og med at engagere kunstnere.

”Huset blev og ser i dag ud præcis, som jeg havde håbet, og vi har fantastisk opbakning og hjælp af de mange frivillige, større salg i caféen og flere støttemedlemmer, end jeg havde turdet håbe”, siger Hans Toft med en vis stolthed.

Heldige tilfælde
Da Hans Toft blev optaget af Svenske Villa, havde han allerede boet i kommunen i godt ti år, og det var en smule længere siden, han var røget ud af Folketinget, hvor han blev valgt ind som den gang yngste medlem.

”Jeg blev ikke genvalgt i 1975, og det var mit store held,” siger borgmesteren. ”Det er en skrækkelig tanke, at jeg skulle have tilbragt de næste 20 år derinde,” siger han smilende. Han synes, det har været vigtigt, at han i mange år arbejdede som jurist i en privat virksomhed og også fik sin bestalling som advokat.

Han havde bestemt ikke tænkt sig at gå ind i politik igen. Men i 1989 sagde han alligevel ja til at stille op til den lokale kommunalbestyrelse, bl.a. fordi han syntes, at der var for få politikere, som havde deres dagligdag på private arbejdspladser. Allerede efter godt tre år i kommunalbestyrelsen blev han opfordret til at blive borgmester og sagde ja.

”Kun fordi det var lokalpolitik – det er noget helt andet end landspolitik. Mere nært og med nær kontakt til borgere med vidt forskellig baggrund, livssyn og vilkår. Det er det, jeg godt kan lide; og det gør dagligdagen både spændende og fyldt med udfordringer og positive oplevelser” forklarer han.

Og når man er sammen med ”bykongen”, er man ikke i tvivl om, at han kan lide at være borgmester og at tale med folk. Også når mange lige har et lille spørgsmål eller en bemærkning til ham, når de ser ham på denne sommerdag ved Svenske Villa.

Faktisk var det tilfældigt, at Hans Toft kom til at bo i Gentofte Kommune i første omgang. Han kunne lige så godt have valgt en af nabokommunerne, men han ville gerne flytte i hus tæt ved København, et sted med god, frisk luft. Til gengæld er det med fuldt overlæg, at han ikke er flyttet herfra, for Gentofte har alt det, han sætter pris på og holder af. Ikke fordi han nu har været borgmester i kommunen i lige godt 21 år, men også som borger.

Om Hans Toft
Gentoftes konservative borgmester er 67 år og opvokset i Thy. Hans far H.C. Toft var i mange år medlem af Folketinget for Det konservative Folkeparti og også et par år indenrigsminister. Selv blev Hans Toft valgt ind i Folketinget for samme parti allerede som 24-årig i 1971 for Herning-kredsen, mens han stadig læste jura på Aarhus Universitet. Efter to perioder røg han ud af Folketinget, gjorde sin embedseksamen og militærtjeneste færdig og blev ansat i Norsk Hydro i København. Han fik også sin bestalling som advokat hos advokatfirmaet Jonas Bruun. I 1989 blev Hans Toft valgt ind i Gentoftes kommunalbestyrelse, og siden 1993 har han været borgmester. Han er gift med Lisbeth Damm Toft.

Besøg NORD’s Kultur butikker her:

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Jægersborg Allé strækker sig gennem en stor del af kommunen og har eksisteret i mere end 300 år – oprindelig som kongelig jagtvej. Senere blev området omkring Charlottenlund Station et yndet udflugtsmål med tog, som stoppede hvert
5. minut om søndagen. I dag er den lange allé stadig kommunens grønne åre med både skov, park, slotte, villaer og shopping. NORD Magasinet gik en tur med borgmester Michael Fenger ned ad forretningsstrøget.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.