Vælg en side

Borgmester Hans Toft og NORD bliver vist rundt i det 80 år gamle fantastiske Bellevue Teater af direktør Anette Vendelbo. Teatrets historie har ikke været lige så vellykket som arkitekturen, men gennem de seneste årtier har stedet fundet sin unikke plads i teaterverdenen.

Af Lizette Ottensten / Foto Yolanda Baz

Vi får lov at gå ind i teaterrummet fra scenesiden. Stolene står som rækker af bølger gennem rummet – placeringen tæt ved vandet er present i alle detaljer i den enestående, funktionalistiske bygning. Borgmester Hans Toft kigger sig interesseret omkring, nu hvor han får lov at se det 80 år gamle teaterrum fra en anden vinkel, end man normalt gør som publikum. Han er begejstret for Arne Jacobsen, for at Gentofte Kommune rummer så mange af hans smukke bygninger, og at kommunen dengang i 1930’erne var så fremsynet, at en ung moderne arkitekt fik lov at sætte så stort et aftryk.

– Det er jo en arkitektonisk perle, som ikke ligner andre teatre – og det har vi det godt med, siger han.

Hans Toft Bellevue Teatret NORD Magasinet

Atypisk egnsteater

Når han siger ’vi’, er det fordi, teatret er et egnsteater og dermed får støtte af Gentofte Kommune. Teatret er ejet af Jes Kølpin, som har udlejet det til en selvejende institution med egen bestyrelse. Han var direktør ind til for små fire år siden, og der er almindelig enighed om, at han kan tildeles en stor del af æren for, at teatret i dag eksisterer og er smukt renoveret i den originale stil.

– Som egnsteater er vi en lille smule atypiske, fordi vi har plads til så mange publikummer, ligger i den her imponerende bygning og er placeret meget tæt på København, siger Anette Vendelbo, som blev direktør efter Jes Kølpin.

– Gentofteborgere og københavnere skelner ikke mellem os og de store teatre i København. Vi skal være lige så professionelle for meget færre penge og dermed sælge mange billetter, for at vi kan bibeholde de mange produktioner og få det til at løbe rundt økonomisk.

Hun viser os rundt i den smukke bygning, som lige nu for 35. år i træk spiller ’Folk og Røvere i Kardemomme By’.

Hans Toft Bellevue Teatret NORD magasinet

Kvalitet til børnene

Forestillingen bliver hvert år set af omkring 20.000 publikummer. Det er børn med deres forældre eller bedsteforældre, som fylder teatret. Mange af forældrene har selv set den som børn.

– Teater i gamle dage foregik som så meget andet i et meget langsommere tempo, så ’Folk og Røvere’ har skullet flytte sig igennem årene, samtidig med at vi beskytter den skønne historie, fortæller Anette Vendelbo, som også er glad for at kunne give børn en anderledes teateroplevelse.

– Mange børn har ikke før været i et stort teaterrum, hvor der kan sidde 740, og hvor der er 13 mennesker på scenen for fuld udblæsning.

Bellevue Teatret NORD Magasinet

Musik, humor og ’Folk og Røvere’

Hvert år producerer Bellevue op til fem forestillinger samt nogle mindre arrangementer, flere med forankring i det lokale miljø.

– Vi står for noget med musik, humor og ’Folk og Røvere’, uddyber direktøren.

– Kombinationen af det meget traditionelle og det nyskabende synes vi i lokalmiljøet er fantastisk god,kommenterer Hans Toft, mens vi bevæger os ned gennem salen.

Den succes, Bellevue har i dag, var teatret bestemt ikke begunstiget af fra starten. Teatret åbnede med en revy med den store stjerne Liva Weel. Den var ingen succes, og de følgende forestillinger heller ikke. Allerede fire år senere, da krigen brød ud, blev teatret lavet om til biograf.

Da arkitekten Jes Kølpin købte Bellevue i 1978, var bygningen forsømt og nedslidt, men gennem de næste årtier fandt stedet sit repertoire, og i 2002, da Arne Jacobsen ville være blevet 100 år, stod det nu fredede teater smukt renoveret.

Bellevue Teater nord magasinet

FAKTA: ARNE JACOBSEN OG BELLEVUE


Bellevue Teatret stod færdigt for 80 år siden og er et af dansk funktionalismes ikoner.
Det er tegnet af Arne Jacobsen, som kun var 34 år, da teatret stod færdigt. Han havde allerede da skabt en ultramoderne by ved Øresund med Bellavista, Mattssons Rideskole og Strandbadet.
Den hvide, svungne bygning var tegnet som et sommerteater, som skulle kunne måle sig med sommerrevystederne op langs kysten, og arkitekturen afspejler også i alle detaljer både sommer og den unikke beliggenhed helt tæt på vandet.
Stolerækkerne i formpresset lyst træ er formet som bølger, væggene er beklædt med hvid- og blåstribet tapet, og mange af detaljerne er lavet af bambus og spanskrør. Taget kan åbnes, så havluften fylder rummet.

Bellevue Teater nord magasinet

Besøg NORD’s Kultur butikker her:

Rundt i kommunen med borgmesteren: Sølyst – et historisk og moderne samlingssted

Rundt i kommunen med borgmesteren: Sølyst – et historisk og moderne samlingssted

Der er historisk vingesus over at tage de syv trin med rød løber op til de høje indgangsdøre med det forgyldte navn SØLYST henover. Det gør borgmester Hans Toft og NORD Magasinet for at få et kig ind i det flere hundrede år gamle landsted, som har været rammen om utallige fester, kulturelle saloner og politiske beslutninger, og som siden 1948 ejes af Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderselskab.

læs mere
Et stykke natur midt i villakvarteret

Et stykke natur midt i villakvarteret

Hvis du ikke er lokalkendt i Jægersborg området, er det ikke sikkert, du har haft din gang i Hundesømosen – et af Gentoftes fine, fredede naturområder, som har rødder tilbage i de danske kongers jagthistorie. Siden 1950’erne har den ofte været nævnt i forbindelse med, at mange af vores kendte arkitekter byggede deres egne huse her. NORD tog på tur i Hundesømosen med borgmester Hans Toft, som bl.a. kunne fortælle, hvor det mærkelige navn muligvis stammer fra.

læs mere
Ud i naturen med borgmesteren

Ud i naturen med borgmesteren

Helt oppe ved Brogårdsvej – ud for Ermelundsvej – kan man gå ned til den nordligste ende af Gentofte Sø og hurtigt føle sig langt ude i spændende natur, når man følger søens rene vand og udforsker Brobæk Mose, hvor biodiversitet er højt på dagsordenen. NORD var på tur med borgmester Hans Toft i området, som har truet natur, sjældne fugle og fredede blomster.

læs mere
error: Content is protected !!
X