Vælg en side


J
eg sidder i Søren Hagens atelier. Et besøg, som jeg har glædet mig meget til. Alt imens Søren fortæller om sit virke, vokser magien i rummet. Det er i dette rum, at billeder bogstaveligt talt skabes – trans-formationen fra Sørens indre billede til det hvide lærred. Jeg har tidligere talt om middelmådig kunst i modsætning til den excellente. Sørens sprog og kunst er som skabt til at få én til at stille spørgsmål – og det er helt unikt. Lad os prøve at stille skarpt på denne påstand gennem to af hans billeder:

Selvportræt

I det første billede, ”Selvportræt”, ser vi Søren siddende i en stol i et rum med to fliser på skødet. Som iagttager ser jeg flere lag i dette billede. Ansigtet har et selvironisk træk – måske endda melankolsk – men udstråler også håb. Fliserne symboliserer hans personlige fortælling. En byrde, et savn, et tab? I billedet oplever jeg en bred erfaringshorisont, som jeg tror mange kan genkende hos sig selv. Billedet går i dialog med én, med ens egen selvrefleksion, og man spejler sig selv i billedet. For mig bliver billedet både en med- og modspiller. Billedet fortæller en historie – og får én til at tænke ”hvad er min historie?”

 

Selvportræt. Skive Kunstmuseum

Et sted i Woodstock

I det andet billede, ”Et sted i Woodstock”, står vi i mørket på en vej og kigger frem mod en lukket port. Det er et lukket land, vi kigger ind på, og man skal gøre sig fortjent til at komme ind. Måske er det et forjættet land, som bevogtes af keruber? Også her er der en parallel til vores hverdag og liv. Der er ting vi ikke må. Ikke kan nå. Ting, vi må gøre os fortjente til. Eller godkendes til. Gennem billedet får Søren beskueren til at tænke – og det er trods alt ikke det værste, der kan ske. Jeg spørger Søren, om han er portrætmaler. Han er ikke glad for spørgsmålet. Spørger jeg ham, om han er iscenesætter, toner et smil frem. Det passede ham bedre. Det Søren kan med sin kunst er netop det: at iscenesætte. Skabe rum, som var det et teater eller en scene. Kort fortalt indkapsler Søren det, rigtig god kunst kan. Den kan føre os ind i en historie mellem os selv og billedet, hvor vi ser noget, vi ikke umiddelbart vidste i forvejen. For mig repræsenterer Søren Hagen en markant profil i dansk billedkunst.

 

Et sted i Woodstock.  Privateje

 

Om Søren Hagen

• Født 1957 i København

• Kåret til Årets Kunstner 2003 af Jyllands-Posten

• Repræsenteret på ARoS, Kastrupgaardsamlingen, Skive Kunstmuseum m.fl

• Legat- og prismodtager af bl.a Henry Heerups legat, Augustinus Fonden og Ny Carlsberg fondet

• www.sorenhagen.dk

FAKTA OM Peter Linder:

• Stifter og ejer af rådgivnings-huset Causa Consulting på Ehlersvej 7 i Hellerup, som også danner rammen for flere kunsttiltag.

• Kunstsamler med udgangspunkt i lejligheder i Paris og Nice.

• Tidl. bestyrelses-medlem i Bruun Rasmussen.

• Sparringspartner og coach for flere kunstnere.

• Ejer af Asger Jorns atelier på Læsø samt arrangør af kunst-festival. 

• Stifter af forlaget og foreningen Asger J’s Venner sammen med kunstner Lars Morell.

Besøg NORD's Kultur butikker her:

Kunst / Nina Wedell-Wedellsborg

Kunst / Nina Wedell-Wedellsborg

Jeg vejleder de danske kunder i, hvor de bedst kan sælge deres effekter. Der er mange muligheder, da vi bl.a. afholder auktioner i London, Paris, Geneve, New York og Hong Kong, så det skal være noget, der har international interesse. Derudover hjælper jeg kunderne med vurderinger, eksport­tilladelser, tilbud på shipping og kontrakter – alsammen for at sikre at kunden får den bedst mulige service og tryghed, når et værk skal sælges i udlandet. Jeg har et helt særligt forhold til den danske kunstner Vilhelm Hammershøi – I 2017 satte Sotheby’s verdensrekord for det dyreste solgte maleri af en dansk kunstner på auktion.

læs mere
Rejse / Tel Aviv

Rejse / Tel Aviv

Tel Aviv er helt sin egen: Moderne, fremsynet, lækker og fuld af fristelser. Frisind og veganske restauranter trives her i den cool badeby med verdensberømt arkitektur og strandpromenade ud til Middelhavet.

læs mere
Rundt i kommunen med borgmesteren – Byens Hus vi skaber sammen

Rundt i kommunen med borgmesteren – Byens Hus vi skaber sammen

Sjældent har et navn passet så godt som ‘BYENS HUS’ med tilføjelsen ‘vi skaber sammen’. Dermed er hele værdigrundlaget og visionen på plads. Det her hus er for alle, og alle kan være med til at forme og fylde på indholdet. Meld dig på banen, hvis du har specifikke ønsker til, hvad der skal foregå, for alt er ganske nyt endnu. Huset er i den grad stadig under udvikling – og det skal det blive ved med at være.

læs mere
CHP Event i Bernstorffparken

CHP Event i Bernstorffparken

Det er ikke rigtig jul, før vi har været til det fantastiske julemarked på slottet i Bernstorffparken. Det er erfarne CPHevent, der står bag tilløbsstykket. Se og oplev alskens julepynt, smag på de lækreste julegodter i de historiske rammer, at hvor 130 fantastiske juleudstillere med alt, hvad hjertet begærer.

Fredag 6. december kl. 15-20.
Lørdag 7. december & søndag
8. december kl. 10-16.

læs mere
error: Content is protected !!
X