Vælg en side

I Skovshoved Havn med borgmesteren

Havnen skal selvfølgelig være et sted for sejlere, men også et godt sted at være og mødes for alle kommunens borgere – lige meget om de vil være aktive eller bare hygge sig – og det er den blevet, mener borgmester Michael Fenger, som besøger havnen sammen med NORD Magasinet.

På sin vis er Skovshoved Havn et typisk stykke Danmark – her er fyldt med foreninger til alle de mange aktiviteter, som fylder havnen og vandet op. Foruden to sejlklubber er her tre saunaklubber, dykkerklub, roklub, kajakklub, vandski, søspejder og en havhave, hvor medlemmerne dyrker muslinger og tang. Havnebestyrelsen har også sagt ja til en forening, som vil stå for et røgeri, og så er her desuden alle de forskellige restauranter, en fiske-kutter, hvor man kan købe friskfanget fisk, og som noget helt enestående ligger Arne Jacobsens ikoniske benzintank ud mod Kystvejen. Havnen har også erhvervsliv med bådeværft, og på molen er her fritidsfiskere, som kan være heldige at få havørred, makrel, hornfisk og torsk på krogen.

Skovshoved Havn har plads til 645 både.

Mødes på havnen igen

Sidst NORD besøgte havnen for syv år siden med daværende borgmester Hans Toft, var den netop indviet efter den store fornyelse, som udvidede den med 27.000 ekstra m2 og fordoblede bådpladserne fra cirka 325 til 645. Havnen blev oprindelig bygget i 1935-36 samtidig med, at Kystvejen blev anlagt. Projektchefen på havneudvidelsen, Mette Mie Nielsen, som er Gentofte Kommunes juridiske chef, var også med på rundturen i havnen sidst. Nu mødes vi igen. Denne gang hedder borgmesteren Michael Fenger.

Borgernes mange initiativer i havnen, gør borgmesteren glad.

Et fantastisk sted

Man kan se, at den nye havn har haft liv i en årrække nu. Det store nye areal er blevet taget rigtigt i brug, ligesom de mange fine røde træhuse, og roserne er vokset godt til langs med nordmolen.

– Havnen er et fantastisk sted, siger borgmesteren. Man bliver i godt humør af at komme herned, og vi er meget tilfredse med helheden i forhold til intentionen. Det er jo vigtigt at finde balancen, hvor alle kan være med og have et fristed hernede – for alle skal have lov at være her, både sejlerliv, fiskere, restauranter og alt det andet.

Bassinet er både til kajakpolo og svømning.

Populært svømmested

Vi begynder vores lille rundtur ved nordmolen, hvor det stadig var sæson for livreddere på den augustdag, vi var på besøg. Det er andet år, der har været livreddere, som er placeret ved det store havbassin. Det var oprindelig mest tiltænkt kajakpolo, men er blevet et meget populært sted at svømme – for både mennesker og dyr. I hvert fald ser en labrador forventningsfuldt på sin far, som kaster en bold i vandet, og hunden springer af sted efter den.

I to år har Skovshoved og Hellerup Havn haft livreddere i sæsonen.

Tre gange vinterbadning

Om vinteren bliver havnen også besøgt af mange badende, for ligesom mange andre steder i kommunen, er vinterbadning vildt populært. Borgmesteren kan dog personligt godt undvære den sportsgren.

Hele august var Skovshoved Havbads badstue, som ligger ud til bassinet, lukket pga. renovering, så det er klar til den nye sæson. Vinterbadeklubben har på få år fået 1400 medlemmer og en venteliste, som er overtegnet og derfor lukket for yderligere håbefulde vinterbadere. På havnen er der dog to steder mere til vinterbadning og sauna: Skovshoved Vikings Club, som har en sortmalet træbeklædt sauna ved Skovshoved Surf & SUP Center, som i sommer-halvåret har alle slags vandaktiviteter. Her bliver dog heller ikke optaget flere medlemmer. Endelig er der badebroen i Syd, hvor alle kan komme og bade. Man kan klæde om i de små træhuse og bade fra broen. Der står også en saunavogn.


Vinterbadning er vildt populært, og havnen har nu tre forskellige saunaer til de badende.

Mønjerøde træhuse

Vi er slentret videre langs med Sejlklubbernes Spisehus og tilhørende café ved siden af. Udenfor caféen møder en kvinde på barsel med sit tredje barn en veninde og tager sig en pause med en to-go-kaffe. Vi går forbi klubbernes huse og kommer forbi havnekontoret, som er bygget af bornholmsk granit og er en af de få bygninger på havnen, som ikke er et mønjerødt træhus med hvide vinduer.

Havneassistent Gitte Erhardt er i gang med at vise en gæstesejler til rette og fortæller bagefter, at havnen har cirka 25 gæstesejlere om dagen i sæsonen – eller omkring 1000 om året. Men i dag er alle gæsterne gået på Bakken, Eksperimentariet osv., fordi det ikke er badevejr, mener hun.

Havnen er fyldt med foreninger til vandsport af alle slags.

Det lokale forsamlingshus

Da vi gik rundt i havnen sidst, havde borgmesteren en forventning om, at der ville åbne en fiske-restaurant. Den idé blev aldrig til noget, til gengæld begyndte der at komme masser af liv i Syd, da Halgodt blev åbnet i skibsværftets hal for fire år siden med bar og street food. I år kunne ejer og initiativtager Frank Thorup byde gæster indenfor i sin flotte nye bygning, tegnet af Signe Stephensen og Christoffer Harlang, med tilhørende boder til streetfood udenfor og masser af siddepladser inde og ude. Visionen er et afslappet lokalt forsamlingshus for alle aldre med aktiviteter hele året.

På et åbent stykke grund lige ved Halgodt har sejlsportsklubben KDY fået tilladelse af kommunal-bestyrelsen til at bygge et moderne klubhus for at kunne samle sine aktiviteter og for at fastholde og udbygge interessen for sejlsport.

Under vandet dyrkes der muslinger og tang i havhaven.

Bæredygtig havhave

Vi slår et smut forbi fiskekutteren, hvor man ind-imellem kan købe friskfanget fisk og kigger til sidst på havhaven. Det ser ikke ud af meget: nogle orange bøjer er alt, man kan se, men under vandoverfladen sker der noget. Hvis man går ud på broen og kigger godt efter, kan man skimte det horisontale reb, som hænger med såkaldte strømper på. De er fyldt med muslinger, der vokser der. Der vokser også små tangplanter, som kan høstes. Det er foreningen Skovshoved Havhave, som står for projektet med at dyrke såkaldt marine madvarer som muslinger og tang til eget brug, bl.a. for at andre borgere i kommunen kan lære noget om det og for at være med til at formidle viden om bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer.

– Man kan da kun blive glad af at gå en tur hernede og se de mange initiativer og kræfter, borgerne lægger i dem, slutter Michael Fenger.

Nogle dage sælges der friske fisk fra kutteren.


Arne Jacobsens ikoniske tankstation.

Besøg NORDs kultur butikker her:

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Jægersborg Allé strækker sig gennem en stor del af kommunen og har eksisteret i mere end 300 år – oprindelig som kongelig jagtvej. Senere blev området omkring Charlottenlund Station et yndet udflugtsmål med tog, som stoppede hvert
5. minut om søndagen. I dag er den lange allé stadig kommunens grønne åre med både skov, park, slotte, villaer og shopping. NORD Magasinet gik en tur med borgmester Michael Fenger ned ad forretningsstrøget.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.