Vælg en side

Gentofte Kommunes nye borgmester, Michael Fenger, tog med NORD en tur i Hellerup Sejlkub for bl.a. at høre nogle af de unge sejlere, hvorfor de er så vilde med at sejle.

Selvom Michael Fenger aldrig selv har dyrket sejlsport, forstår han til fulde argumenterne, når en af Hellerup Sejlklubs seriøse, unge elitesejlere, Helena Wolff, fortæller om sin passion og sin drøm om at repræsentere Danmark ved OL – måske allerede om fire år og ellers i hver fald om otte.
Borgmesterens egen seriøse sportsgren foregik indendørs i en hal og ikke ude på vandet, men drømmen om at gå hele vejen er den samme. Han var fløjspiller for det danske håndbold-herrelandshold fra 1982 til 1993 og var i slutrunden ved sommer-olympiaden i 1984, så han kender alt til at dedikere sin tid til sin sport.
Til gengæld mener han, at det er lidt tilfældigt, det for ham blev håndbold. Hvis han havde kendt nogen, der sejlede, kunne han dybest set lige så godt være endt i en helt anden sportsgren.

Efter skole – ud på vandet.

Elitetræningscenter

Hellerup Sejlklub danner rammen om det ene af de to danske elitetræningscentre i sejlsport, som alle danske sejlere med OL-potentiale er tilknyttet. Centeret i Hellerup har det fine navn Elite- og Talentcenter Øst og drives i et samarbejde mellem Hellerup Sejlklub, Kongelig Dansk Yachtklub, Gen-tofte Kommune, Dansk Sejlunion og Team Danmark. Det andet center ligger i Århus. Centeret i Hellerup giver bl.a. optimale muligheder for de sejlere, der tager en gymnasial uddannelse på Team Danmark-linjen i Gentofte.

Dedikation og hygge

Her kan man både være dybt dedikeret eller bare nyde at gå til sejlads nogle gange om ugen i sæsonen og mødes med sine venner på havnen og få en svømmetur.
Det fortæller den gruppe sejlere, der tager imod Gentofte Kommunes nye borgmester og NORD Magasinet på havnen en eftermiddag efter skoletid for at fortælle os om Hellerups ungdomsafdeling.
Gruppen består af fire juniorsejlere, klubbens besty­r­elses­formand, Nikolaj Bjørnholm, og Tomas Krüger Andersen, som er medlem af bestyrelsen, for­mand for juniorafdelingen og tidligere træner.

Michael Fenger forstår til fulde drømmen om at gå all-in på sin sport.

 Hver dag på havnen

I dag er han flankeret af to af sine børn, Sofie på 13, som hurtigt løber af sted for at komme ud i optimistjollen, og Mikkel på 16 år, som er hernede næsten hver dag efter skole i fire-fem timer og både går vildt op i at sejle primært Europajolle, men også har alle sine venner og sit sociale liv hernede.
Mikkel går i 9. klasse og starter efter sommerferien på Øregård Gymnasium på Team Danmark linien. Han er seriøs og vil gerne til OL, men siger selv, at han ikke er lige så ambitiøs som Helena, som ifølge ham bruger 50% mere tid på at træne, og som også tager Team Danmark-linien. Hun og hendes bror, Johnny på 12, er de to andre, som viser os rundt.

Valg af bådtype

Vi får set de forskellige typer både, man kan sejle, når man går til sejlads, afhængigt af alder, dygtighed og ambitioner. De yngste begynder i de hyggelige optimist­j­oller.
– Vi prøver at få så mange som muligt af de unge til at lære at sejle alle de forskellige typer af både for at kunne træffe et kvalificeret valg og finde ud af, hvad de bedst kan lide og mest har talent for, siger Tomas Krüger Andersen.
Vi får udpeget og forklaret, at Feva’en fx er en moderne konstruktion, hvor to sejler sammen. De hygger sig og kan lide at sejle op og købe en is. Overfor kan vi se 49eren, som er den olympiske bådtype, som Helena sejler. Det er noget af det vildere.

Helena Wolff har allerede flere mesterskaber og satser på OL.

Udfordrende er fedt

Borgmesteren spørger ind til, hvorfor den er den bådtype, hun har valgt.
– Det har jeg, fordi det er en hurtig båd, men alligevel ikke for hurtig. Man kan stadig tage en vending uden at miste for meget fart, og så er det en olympisk bådtype, og det vil jeg gerne prøve.
Der er mange grunde til, at Helena sejler i Hellerup Sejlklub. Hun elsker at komme ud i friskt vejr, dagene er forskellige pga. vind, vejr, strøm og skyer, som gør sejlsport udfordrende. Og så kan man både konkurrere benhårdt i internationale felter og sejle med sin familie på hyggetur i ferier fx. Det er en sport for livet, ifølge hende.

Sejlklubbens stolthed

Vi går ind i den store hal, som er Danmarks næststørste og en af sejlklubbens stoltheder, fordi den fx giver mange muligheder for lettere at vedligeholde bådene.
Her står linet en række flotte røde såkaldte Waspz joller, som er en forholdsvis ny bådtype, der løfter sig og nærmest flyver på vandet med bare en smule vind. Derfor sejler man hurtigere, fordi man mindsker vandmodstanden. Typen er en af de hurtigst voksende globalt, og man håber, den bliver OL-båd.
Vi går videre igennem hallen og forbi de større teenagere, som er i gang med styrketræning i klubbens maskiner og gymnastiksal.
– Hvor er I heldige, siger Michael Fenger som måtte savnede sin daglige træning gennem den lange corona-nedlukning.

Flest drenge dyrker sejlsport, men i Hellerup Sejlklub er der en del piger, fordi der er gode rollemodeller.

Selvstændige unge mennesker

Noget af det, Tomas Krüger Andersen synes er fantastisk ved at børn og unge går til sejlads – også selvom de ikke er elitesejlere – er, at de bliver selvstændige, unge mennesker, som er skipper på egen båd.
– De skal allerførst lære, at der er konsekvenser ved deres handlinger. De skal kunne tage stilling til, at i dag blæser det for meget, og at de måske ikke føler sig trygge, men næste gang føler de sig parate til at prøve at presse grænsen en lille smule mere.
– Det er fantastisk, når du ser lille Peter på otte, der efter et halvt år hernede selv tager beslutningerne, selv kan finde ud af det – og klarer det.

Besøg NORDs kulturbutikker her:

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Jægersborg Allé strækker sig gennem en stor del af kommunen og har eksisteret i mere end 300 år – oprindelig som kongelig jagtvej. Senere blev området omkring Charlottenlund Station et yndet udflugtsmål med tog, som stoppede hvert
5. minut om søndagen. I dag er den lange allé stadig kommunens grønne åre med både skov, park, slotte, villaer og shopping. NORD Magasinet gik en tur med borgmester Michael Fenger ned ad forretningsstrøget.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.