Vælg en side

Det enkle og rustikke rammet ind af en neutral farveskala i gråtoner. I Per og Hanne Borges hytte på Kvitfjell i Norge er ro og afslapning i højsædet hvad angår indretning og farver. Og som medindehaver af interiørbutikken Bolina i Norge, er smukke objekter og dét at
skabe stemning er del af Hannes daglige liv.

Det som ikke er forudsigeligt og skaber overraskelser i en afslappet atmosfære. Sådan er indretningsfilosofien i Hanne og Per Borges 200 m2 store skihytte i Kvitfjell i Gudbrandsdalen i Norge. Som medejer af den trendsættende interiørbutik Bolina er det at skabe stemninger en fast del af Hannes arbejde, og noget hun mestrer til perfektion. Imødekommende, hyggelig og et sted man har lyst til at være, er fornemmelsen i parrets hus. For i alle kroge er der mulighed for at sætte sig og drikke en kop te, spille kort, eller hvis man bare vil læse en bog. Alt i en ramme af diskrete rolige farvetoner, som underbygger atmosfæren af, at kunne være sig selv.

– Vi elsker vores skihytte og at være tæt på naturen. Fordi den ligger på et højdedrag uden indsyn fra naboer, er det som en hule vi kan trække os tilbage til, væk fra byens stress og jag, og bare være sammen som familie og hvile i den ro, der er i at være sammen. Samtidig er hytten også fast samlingssted for vores venner, som ofte kommer på besøg. Kvitfjell er kendt for World-cup konkurrencer i skiløb og det er nogle fantastiske pister vi har lige uden for døren. Og eftersom der er sne her fra primo november til ultimo april, er der rig mulighed for alle til at stå på ski. Om sommeren går vi ture på højdedraget og plukker multebær til marmelader og frugttærter, som vi kan nyde på terrassen.

Det cool og moderne og så masser af personlighed, er et gennemgående træk i indretningen. For Hanne foretrækker at omgive sig med råt, industrielt og ærligt design. Det er vigtigere for hende, at møblerne og udsmykningen har en historie, og at det menneskelige er i centrum, end at tingene nødvendigvis passer sammen.

– Arbejdet med og i Bolina er en livstil, og jeg bruger alle elementer og inspiration herfra i indretningen af vores hytte. Jeg er ikke vild med, at ting er for perfekte og matcher for godt til hinanden. En indretning er meget mere interessant, hvis den består af overraskende momenter og sammensætninger. Derfor forsøger vi at skabe utraditionelle løsninger og bo med genbrug. Vi slapper bedst af i en uformel og uhøjtidelig stemning, som jeg synes, at industrielt design kan give, fordi der er en råhed i materialerne, samtidig med en god ærlighed fordi tingene er designet til at blive brugt og ikke kun være æstetiske. Det giver både historie og kant.

Huset er bygget i 2006 og tegnet af Per inspireret af de gamle oldnordiske langhuse ”Trønderlån”, fra begyndelsen af 1900-tallet, der i stil mindede om vikingernes huse. Princippet for huset er, at længden på væggene er bestemt af længden på tømmerstokkene, som giver et rektangulært hus. Men for ikke at ende op i lange gange med rum på hver side, som bygningen naturligt indbyder til, valgte parret at tage udgangspunkt i familiens vaner, frem for husets konstruktion.

De tre soveværelser og de to badeværelser ligger i stueetagen ligesom det åbne køkken alrum. Det er her der er varmest og her familien opholder sig meget. På over etagen er der lavet et stort åbent rum, hvor man kan nyde den fantastiske udsigt og hvor børnene kan lege frit, her er der lavet et filmhjørne.

– Nærhed som familie og med vores venner betyder meget for os. Derfor har vi valgt at bo med helt åbne fællesrum mellem køkken, spisestue og stue. Samtidig har vi i indretningen skabt mulighed for at man kan være sammen på mange måder med flere samlingssteder – lidt ligesom i 50’erne, hvor man til selskaber kunne placere sig rundt omkring med et spil kort eller et glas. Når man bygger et nyt hus, kan stemningen godt være meget ny, og for at skabe en form for autencitet, er vores køkken lavet af genbrugsbrædder og alle vores 13 indvendige døre er gamle og købt forskellige steder i Gudbrandsdalen efter en annonce i en lokal avis, hvor vi søgte efter ”gamle materialer og interiør”. Derfor har alle 13 døre forskellig farve og mål, hvilket giver en fantastisk stemning i huset. Selvom vi med husets konstruktion har taget udgangspunkt i oldnordiske principper, synes vi, at vi har formået at puste nyt liv i gamle traditioner.

Besøg NORDs Bolig butikker her


error: Indhold er beskyttet.