Vælg en side

Mattssons Rideklub har en enestående beliggenhed mellem Øresund og Dyrehaven i ”Arne Jacobsen Land” med Bellevue og Bella Vista som naboer og med ridehus tegnet af samme arkitekt. Her er 74 heste og medlemmer i alle aldre, som tilbringer mange timer her. NORD var på besøg sammen med borgmester Michael Fenger.

Udenfor hyler vinden. Men vi er bænket i hjørnet i den hyggelige og slidte rytterstue, hvor pejsen knitrer og sender varme ud i rummet. Herfra kan man følge med i, hvad der foregår ude på gårdspladsen, hvor en hest får motion på et nyanskaffet skridtbånd, som man kan sammenligne med et løbebånd, delvis finansieret af Gentoftes tilskudsordning. Men ellers sker der ikke så meget midt på en råkold formiddag, før eftermiddagens ridepiger og fritidsklubber kommer.
Ved et bord sidder tre af stedets faste kvindelige ryttere – den ene af dem er Mette Kaufmann, som er rideklubbens formand, og som efter eget udsagn har været her en menneskealder.
Ved bordet ved siden af sidder borgmester Michael Fenger med en kop kaffe, mens rideklubbens direktør og daglige leder Kim Storm-Pallesen fortæller om rideskolen, som er over 100 år gammel og i dag har 74 heste, hvoraf de 60 er private. Mattsson er Danmarks femtestørste rideklub med cirka 450 medlemmer – og en lang venteliste.
– Her er ikke særlig stort, så man er ved at få en hest i hovedet, hver gang man åbner en dør, siger han.


Den hyggelige gårdsplads og bygningerne, som trænger til mere end en kærlig hånd.

I godt selskab

Det er Michael Fengers første besøg på Mattssons, og han ser ud til at føle sig afslappet og godt tilpas i den tilbagelænede atmosfære, hvor de hurtige bemærkninger fyger gennem luften. Medlemmerne kender hinanden godt gennem mange år, og de både rider og har en masse socialt liv, for det er også en væsentlig del af Mattssons DNA.

Borgmester på pony

Michael Fenger har prøvet at ride store heste som barn, men ellers begrænser hans ridning sig til at have redet på små islandske ponyer, da han var på træningslejr i Island med det danske håndbold­lands­hold, som han spillede på dengang.
– Det så sjovt ud, når nogle af de der to meter høje spillere sad på de små heste med bøjede ben, fortæller han, mens vi tager frakker på for at få en rundtur i de to stalde og ridehuset. Vi forlader nølende pejsen for en stund. Borgmesteren og direktøren går ud ad døren jokende om, at vinden ikke betyder noget for deres ret ens frisurer – som det ses på billederne.


Rytterstuen er Mattssons hjerte.

Altid liv i klubben

Her er ryttere fra tidligt om morgenen til klokken ni om aftenen. Nogle møder op klokken halv syv om morgenen for at nå en tur i ridehuset eller i Dyrehaven, inden de skal på arbejde. I løbet af formiddagen kommer andre ryttere, som ikke er bundet af arbejde i alle dagtimer, og eftermiddag og aften er der ridehold.
Og ofte er der en gruppe ryttere, som laver mad i køkkenet og spiser i rytterstuen.
Noget af det sociale er improviseret, men her er omkring fire-fem faste spisninger i løbet af ugen, tæller Kim og Mette sig frem til. Blandt andet den såkaldte champagneklub, som dog kun drikker cremant, og som spiser frokost sammen hver fredag, hvilket de har gjort i over 20 år, så enkelte rider ikke så meget mere, men er medlemmer og kommer og hygger. Dertil kommer fester i løbet af året, ture hvor man rider sammen og mange kopper kaffe i rytterstuen.
I vintersæsonen bliver der redet i det store ridehus, tegnet af Arne Jacobsen, og når foråret kommer, bruger man også ridebanen, som ligger på Gentofte Kommunes jord, og som rideklubben har brugsret til.
Årets højdepunkter er jagterne – den største er den kendte Hubertusjagt i Dyrehaven med mange Mattssonryttere, også blandt vinderne. Og om foråret har rideklubben sin egen Mattssonjagt.

Ridepigerne

Man kan begynde at gå til ridning her, når man er 14 år.
– Alderen er valgt, fordi vi kun har store heste og ikke ponyer, så man skal have en vis størrelse for at kunne styre hesten, siger Mette Kaufmann.
Det er næsten kun piger, som går her i den alder, og de kommer her langt mere end til deres ridetime og jævnlige teori. Her er hyggeaftner, stævner og sommer-minilejr, hvor juniorerne sover på høloftet.
Drenge er selvfølgelig også velkomne, men normalt starter de først, når de er oppe i tyverne. Det gjaldt også Kim, men siden har hestene og det sociale netværk været en stor del af hans liv.


Arne Jacobsen tegnede ridehuset, som en arbejdsgruppe forsøger at samle fondsmidler til at renovere.

Store drømme for fremtiden

Selvom her er hyggeligt, er det tydeligt, at stedet trænger til mere end en kærlig hånd fra medlemmer og medarbejdere. Og der er store planer for fremtiden, som indebærer, at man skal skaffe mange millioner – forhåbentligt blandt andet fra fondsmidler – til at renovere bygninger, herunder det historiske ridehus, og gøre stedet bæredygtigt.
– Vi har et sted, som basalt er slidt ned – det gælder bygninger, kloakker, el og vand, siger Mette Kaufmann.
Arbejdsgruppen bag planen er rideklubben og Henning Larsens Architects, ved arkitekt Signe Kongebro, partner og designdirektør og medlem af Mattsson. De mange penge, som er nødvendige for at stedet kan overleve, skal nu findes. Og da Mattssons egne midler er meget begrænsede, er håbet blandt andet at få hjælp fra en eller flere af de fonde, som arbejder med danske kulturarvsbygninger og bæredygtighed. Gentofte Kommune holdes løbende orienteret og følger tæt med i planerne, og rideklubben ser frem til at forsætte samarbejdet – både om en eventuel realisering af projektet og om klubbens dagligdag, oplyser Mette Kaufmann til NORD.
Men den snak tager vi ikke i dag. Vi har det bare rart i de gamle lokaler.

Sådan startede det: Alex Mattsson åbnede egen rideskole i Klampenborg i 1909. Han havde redet, fra han var dreng, blev kongelig stalddreng og stuntmand til hest i cirkus og på film – og rideskoleejer på et tidspunkt, hvor det blev mondænt at gå til ridning.
Han startede med en lille træstald, hvor han havde to heste og en cykel, som han selv kørte på, mens han underviste eleverne. Da han døde som bare 49årig i 1937, havde rideskolen mere end 80 heste, og det store nye ridehus i jernbeton, som var Nordens største og tegnet af Arne Jacobsen, var netop bygget. Hans kone Lilly kørte rideskolen videre og boede i villaen på området. Det var oprindelig den gamle station, som rideklubben i dag udlejer som bolig. Mattssons Rideklub bliver i dag ledet af en bestyrelse, og anpartsselskabet Axel Mattssons Rideklub og
Hestepension ApS ejer bygningerne og skolehestene.

Besøg NORDs kultur butikker her:

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Jægersborg Allé strækker sig gennem en stor del af kommunen og har eksisteret i mere end 300 år – oprindelig som kongelig jagtvej. Senere blev området omkring Charlottenlund Station et yndet udflugtsmål med tog, som stoppede hvert
5. minut om søndagen. I dag er den lange allé stadig kommunens grønne åre med både skov, park, slotte, villaer og shopping. NORD Magasinet gik en tur med borgmester Michael Fenger ned ad forretningsstrøget.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.