Vælg en side

I en sort stram ramme udspiller sommerhuslivet sig for familien Tram i Tisvilde, hvor kontraster mødes mellem farverige fliser og naturtræ. Her er originale løsninger en del af interiøret, men det vigtigste er fornemmelsen af luksus.

Med særlige detaljer som en væg lavet af mat genbrugstræ og glinsende blå fliser i spillende kontraster har iværksætter Kenneth Tram og hans kone, foredragsholder og familie­terapeut Nina Tram skabt et sommerhus til dem og deres børn Buster på 8 år og Alberte på 12 år. Stedet er Tisvilde i Nordsjælland, som med 40 minutters kørsel fra deres hjem, betyder, at hverdagen kan brydes af weekendophold. Selve huset er på 110 m2 med en 70 m2 stor terrasse, og alt er sat i stand fra bunden fra vandhaner til terrassebrædder, og kun med de bedste materialer, så familien kunne få en fornemmelse af at være på luksusophold i sommer­huset.

– En ældgammel rønne var min første tanke, da jeg så det ramponerede hus fra 1962, som på det tidspunkt var 48 m2. Men da vi begge kan lide gør-det-selv projekter og især at gøre det sammen, slog vi til. For huset besad en særlig ro og når man kiggede ud på grunden, var den fyldt med gamle frugttræer, bærbuske og udsigt til et lille privat skovområde.

Og med en vinkelret placering på grunden, faldt lyset ind ad ruderne hele dagen. Samtidig lå det for enden af en blind vej. Nina var måske ikke lige så bjergtaget som jeg, men jeg fik hende overbevist ved at garantere hende, at jeg kunne lave huset på 3 måneder for 150.000 kr. Det endte med at tage 3 år og koste det seksdobbelte. For da vi rykkede alt ud, viste det sig, at huset krævede en større renovering og derfor stod vi til sidst kun med skallen, som var et betonfundament, strøer og tag­konstruktion. Her­efter byggede vi tilbygninger på ca. 60 m2 – med værelses­gang med tre værelser.

Sommerhuset blev deres drømmeprojekt

Da parret til hverdag bor i en stor kold gammel lejlighed, udviklede sommerhuset sig til et drømme­projekt om et luksus retreat. Derfor er huset i dag gennemisoleret med gulvvarme overalt, en Quooker til al den varme te man vil have, ligesom terrassebrædderne er lavet af Wimex, som er en vedlige­holdelsesfri kompositmateriale, der kan renses af med en højtryksspuler. Også et anneks er der blevet bygget.

– Vores sted skulle være et sted, som alle drømmer om at komme og besøge, og hvor der også er plads til venner. Samtidig var det essentielt for os, at det var let at holde og derfor bor vi med en minimalistisk indretning og materialer, som et linoleumsgulv, der er let at vedligeholde. Fremfor alt måtte her ikke være fugtigt og koldt, for det er der nok af i vores lejlighed.

Men et gennemrenoveret hus kan med sine rene linjer og friskhed mangle nerve. Det måtte familien sande, da huset stod færdigt. I det gamle sommerhus var japanfiner gennemgående og parret savnede træfornemmelsen og den varme det giver. Kenneth havde da lavet reklamefilm for en pejsevirksomhed og stod med en del gammelt pallemateriale, som pejsene havde været samlet i. De patinerede brædder slog han derfor op på væggen, for at skabe en træeffekt.

– Når folk kommer herop skal alle over og røre ved væggen, for at se hvad det er.

Et godt farvespil

Vi har skabt noget natur i stuen og som materiale er det en taktil oplevelse, fordi træet er så slidt. Samtidig giver det et godt farvespil. Havde vi valgt helt nye brædder, ville det ikke have været det samme. Derudover har vi bygget integrerede hylder til lys og pynt, som giver en visuel effekt, ved at træde ud fra væggen. For at skabe flere kontraster med materialer og dermed liv i sommer­huset, besluttede vi os for at lave en flisevæg i køkkenet. Egentlig gik vi efter sorte fliser, men en af mine kolleger havde netop fået lavet en væg med pink, som gav en markant effekt. Derfor valgte vi en kraftig farve som turkis.

Huset giver en for­nemmelse af, altid at have eksisteret i sin form. Og netop det element er tænkt ind i indretningen, hvor de fleste ting er brugt og fundet på bygge- eller loppemarkeder. Kun sofaen er ny. For ifølge parret er der ikke sommerhus­stemning, hvis alt er for nyt og pænt. Samtidig må der heller ikke være for neutralt.

– Det må gerne være en smule upraktisk i et sommerhus. Og gerne med kreative løsninger, så boligen ikke virker som en udstilling. Indretning handler for os om at lave valg, som er unikke netop for os og vores måde at leve på. Af samme årsag har vi valgt ikke at have koge­blus og ovn, så vi griller året rundt, selvom det kan være besværligt i hård blæst og regnvejr. Men også om at få folk til at tage stilling. Udover farvede fliser og palle­væg, er vores reoler vinkasser, som vi har bejdset sorte. Ligesom vores køkken er et gammelt køkken fundet på Den Blå Avis for 1.200 kr. som vi har frisket op med sorte mdf plader og linoleum. Alt i sommerhuset er opstået ved at bo og leve i det, som er den bedste måde at indrette på, ligesom det kun tager under 30 min. at gøre hovedrent her, så vi fra vi træder ind ad døren kan slappe af og nyde, at vi er her.

Besøg NORD’s Bolig butikker her:


error: Indhold er beskyttet.
X