Casper Sobczyk
Indehaver af Restaurant Capa i Scandic Palace Hotel i København. Kogebogsforfatter og gæstekok i Go’morgen Danmark på TV2
Er der noget, du er lidt træt af eller opfatter som overvurderet?
Jeg synes faktisk, at der er gået inflation i trøfler. Ingen tvivl, om at det er en lækker råvare – hvis den bruges i de rigtige sammenhænge men nu er der så mange produkter, der pynter sig med “trøffelsmag”.
Det kan lyde mærkeligt, men jeg synes, at der er for mange restauranter i byen. Der er de samme antal gæster, og det er utroligt svært – nærmest umuligt – at finde nok faguddannet personale.
Hvis du skulle leve på en øde Ø i 30 dage – hvilke 5 råvarer ville du medbringe?
Jeg er glad for champagne, så der skal nogle flasker med – gerne fra Krug og Henri Guiraud. Så ville jeg også medbringe noget Sashi RibEye, noget Kimchi (fermenteret kål) samt en god ponzu (citrusbaseret soja). Og sidst men ikke mindst – cheeseburgere.
Har du haft en besynderlig oplevelse/forespørgsel fra en gæst?
Det er lidt sjovt/mærkeligt, når gæster – efter at have læst menukortet – alligevel spørger efter noget, vi ikke har. Jeg havde en gang en lørdag aften en håndværker, der insisterede på at ville have en fadøl til sin mad, og det har vi altså ikke. Vi har andre muligheder på kortet, men ikke fadøl. Jeg løb så lige over på Proud Mary Pub, der ligger på den anden side af gaden, og hentede en fadøl.
Der var også engang en gæst, der meget stædigt ville have en Irish Coffee, men vi har på vores kort vores egne og lækre fortolkninger – men ikke en klassisk Irish Coffee. Fortalte gæsten, at selvom vi også har æg i køkkenet – så laver vi altså heller ikke røræg. Gæsten fik vores version og synes faktisk, at den var rigtigt lækker.
Er der nogle råvarer, du ikke personligt bryder dig om?
Jeg er absolut ikke kræsen, MEN jeg vil ikke have klam fisk på dåse. Her i december prøvede jeg lige igen, men surstrømning er simpelthen for ulækkert. Smags-/duftnoter som kloak, rådne æg, losseplads og fordærvet kød. Det bliver et Nej tak. Har også smagt insekter og er ikke synderligt begejstret – synes ikke de høre hjemme på en menu.
Hvilke råvarer vil man næsten altid kunne finde i dit private køkken?
Jeg har næsten altid Caviar White Sturgeon, men også skummetmælk (min hustru drikker det). Vi har krydderboller (igen tak til min hustru) og nutella. Derudover er der altid kimchi, ponzu, fløde og naturligvis rigtigt smør.
Hvad er det mest eksotiske, du har smagt?
Ved ikke, om det er så eksotisk, men når man er 10-12 år gammel og smager en “voksenret” for første gang, så var det for mig en helt speciel oplevelse. For cirka 25 år siden var jeg med min far på ferie på Gran Canaria. Her serveres der jo mange fiskefileter, der får tæv i frituren, men jeg fik for første gang grillet sværdfisk – og det var en helt fantastisk oplevelse, som jeg stadig husker tilbage på. Da jeg for nogle år siden besteg Kilimanjaro i Tanzania, der smagte jeg da også de lokale specialiteter som slange og krokodille.
Bekendelsen: hvad er din Guilty Pleasure inden for mad og drikke?
Jeg holder meget af Faxe Kondi Free – der kan godt ryge et par liter ned om dagen. Efter service, klokken 1 om natten, så er det også godt med en god kebab nede i Istedgade. Jeg er ellers også fan af de lune pølsehorn med ketchup fra 7-Eleven.
Besøg NORDs gastrobutikker her:
P.S. – vi har fået et nyt mødested
PS Bar & Grill hedder et nyere spisehus centralt på Østerbrogade, som forener hjemlig hygge med international stemning. Til morgenmad spiser jeg amerikanske pandekager og avocadomad. Frokosten er en lækker svampetoast og til aften hjemmelavet burger til min kæreste og et udvalg af snackfadet til mig. PS Bar & Grill er som en forlængelse af hjemmet med morgenmad, frokost, cafehygge, arbejdsliv, intime middage og selskaber. Prisniveauet er yderst rimeligt og kvaliteten høj. Ikke underligt, at PS Bar & Grill siden åbningen sidste år er blevet et eftertragtet sted at mødes, om sulten er lille eller stor.
– Østerbro manglede et lokalt mødested, hvor både de lokale kunne mødes over god mad og vin, og folk nord fra kunne spise en lækker frokost, holde forretningsmøder eller bare mødes med deres venner efter en fodboldkamp i Parken eller før en tur i byen, siger driftschef Patrick de Neef.
Når en alcohol-free challenge bliver til et alcohol-free brand
Det var netop en 100 dages alkoholfri challenge, der blev inspirationen til ISH Spirits, et firma som Morten Sørensen har skabt, hvor han producerer alkoholfrie varianter af gin og rom – eller ”GinISH” og ”RumISH” som de hedder.
Mardahl på frokosttur med Hans Henrik Palm
NORDs chefredaktør, Rina Mardahl, har sat den 62-årige erhvervsmand, Hans Henrik Palm i stævne på en af dennes frokost-hjemmebaner i Restaurant Øresunds lille hyggelige, dekorative gårdhave for at snakke om maden, livet og hverdagen.