Vælg en side

Bevægelse, tid, rytme og flow – disse ord definerer kunstneren Bibi Katholms dybt fascinerende malerier.

Bibi udforsker maleriets essens og hvordan det har formået at overleve gennem tiden. Hun mener, at maleriet forbliver et levende og kropsligt kunstnerisk medium, som aldrig virkelig udfordres af teknologiske fremskridt eller kunstig intelligens.

Hendes værker er fyldt med abstrakt kraft, befriet fra de snærende bånd af en fast fortælling. I stedet formår de at frembringe bevægelse, samspil, eks-perimenter, hybridisering og improvisation.

Hun har bevæget sig over hele verden, lige siden hun tog sin afgang fra Royal College of Art i London. Hendes kunst har været udstillet i et væld af byer som København, London, Berlin, Edinburgh, Los Angeles og New York. Hun har ikke blot udstillet som enkeltkunstner, men også arbejdet som kurator for internationale ud-stillinger. Hendes kunstneriske rejse har også ført hende til kunstnerresidenser på steder som Los Angeles og New York.

I sine seneste malerier med titlen “Migrations” udforsker Bibi farver og former, der migrerer gennem det rå lærred og skaber spejlbilleder, ekko og aftryk af det, der kom før.

MALE PÅ PAPIR

I en periode har hun lavet collagemalerier på lærred, men følte at der ikke længere var energi og frihed i udtrykket og metoden. Derfor besluttede hun i en periode på flere måneder kun at male på papir – og en ny og mere vild energi kunne flyde ind i malerierne. Jeg har været så heldig at købe et af Bibis malerier fra denne periode, som kan ses i denne artikel.

I sine seneste malerier med titlen “Migrations” udforsker Bibi farver og former, der migrerer gennem det rå lærred og skaber spejlbilleder, ekko og aftryk af det, der kom før, og hvad der skete på den anden side. Formerne er i konstant bevægelse og påvirker hinanden, som om de fører samtaler.

Bibis værker er karakteriseret ved en abstrakt kraft, der er befriet fra den begrænsning, som en fast fortolkning medfører. Hendes malerier er som kreativt koreograferede danse af farver og former, der trækker beskueren ind i en sanselig oplevelse, der udfordrer og inspirerer.

Hun har en imponerende baggrund. Hun har en MA i maleri fra Royal College of Art i London og har udvist fremragende talent og dedikation i sin karriere. Hendes værker taler for sig selv og er et udtryk for hendes dybe forståelse af maleriets væsen.

Bibi’s værker ikke kun inspirerer, men udfordrer også beskueren til at tænke over maleriets tidløse kraft. Hendes abstrakte kreationer trækker os ind i en verden af bevægelse, hvor farver og former lever deres eget liv. Hun er en kunstner, der fortsat udforsker maleriets grænser og efterlader os med spørgsmål om, hvordan maleriet kan fortsætte med at udvikle sig i en tid, hvor alt synes at være i konstant forandring.

I den nordiske kunstverden har Bibi fundet in-spiration fra kunstnere som J. F. Willumsen, Per Kirkeby, Asger Jorn, Edvard Munch og senest Hilma af Klint, som alle har udfordret konventionerne og åbnet nye døre. Ud over maleri trækker Katholm også inspiration fra filmverdenen. Bl.a har David Lynch påvirket hendes værker med hans sur-realistiske og gådefulde æstetik.

Hun er et levende bevis på, at maleriet forbliver en kraftfuld og tidløs kunstform, der altid vil have en plads i kunstverdenen. Hun er en kunstner, hvis værker vil fortsætte med at migrere gennem sind, og hun inspirerer mig til at tænke dybere over maleriets natur og dets evne til at udtrykke det ufattelige.

“When you start working, everybody is in your studio – the past, your friends, enemies, the art world, and above all, your own ideas – all are there. But as you continue painting, they start leaving, one by one, and you are left completely alone. Then, if you are lucky, even you leave.”    

– citat af John Cage, amerikansk avantgarde komponist, som Bibi inspireres af.


Peter Linder har interviewet Bibi Katholm

Besøg NORDs kultur butikker her:


error: Indhold er beskyttet.