NORD Julemesse - 18. - 20. november 2022
Vælg en side

 

Hvert år holder jeg en julereception i mit hus på Ehlersvej, hvor ca. 200 gæster kigger forbi. Aftenen udvikler sig i retning af en ”salon”, hvor forskellige kulturelle og kunstneriske indslag fylder scenen.

Peter på besøg hos Ghita og prinsen.

 

Ghita Nørby og jeg har en fælles historie omkring Antoine de Saint-Exupery’s mesterværk ”Den lille prins”. For 15 år siden blev jeg kontaktet af en større dansk virk-somhed, hvor bestyrelsesformanden bekymret fortalte mig, at virksomheden døjede med alvorlige kulturelle udfordringer. Han spurgte, om jeg kunne ordne det. Jeg indvilligede i at komme forbi og bad om at tale med virksomhedens medarbejdere. De var hæmmede, følte sig overvågede og kontrollerede.

Jeg tænkte, at hvis ”Den lille prins” fandtes i sprayform, så var det en nem sag – så kunne jeg spraye dens budskab og ånd ud over virksomheden. Jeg kom så i tanke om, at Ghita Nørby’s yndlingsbog er ”Den lille prins”, og hun indvilligede heldigvis i at læse bogen højt for virksomhedens 300 med-arbejdere. Der var ikke et øje tørt. Alle fik udleveret ”Den lille prins”. Den dag i dag taler man stadig i virksomheden om øjeblikket, hvor Ghita Nørby og ”Den lille prins” gjorde sit indtog.

Jeg har siden da haft en drøm om at genskabe dette øjeblik. Den 4. december 2019 lykkedes dette, da Ghita Nørby gæstede min ”salon” på Ehlersvej og læste højt fra bogen. En ven af mig sagde ved arrangementet: ”Ghita Nørby er jo ligesom dronningen. Hende kan man ikke få nok af!” Mange kender kun Ghita Nørby fra hendes utallige sceneoptrædener, men min påstand er, at man lærer Ghita Nørby bedre at kende – ved at læse og lytte til ”Den lille prins”.

Ghita Nørby fortæller mig, at ”Den lille prins” er hendes sjæleven og tankesæt – en guide, der rummer kløgt og hjerte. Som når den for eksempel siger, ”at det væsentlige her i livet er usynligt for øjet”. Et af bogens mange budskaber er, at man skal lade fantasien få plads i livet og lære af det og blive forundret – det handler om at eje den rene forestillingsevne.

Ghita Nørby fortæller mig, at hun har en figur af Den lille prins stående på sit skrivebord. Som et håb, en trøst og en latter. ”Sådan skal det bare være. Ingen grund, intet regnskab, bare at være der hos mig”.

Ghita uddyber for mig, at hun til stadighed bliver beriget af Den lille prins’ visdom, idet der er en poesi, en fortryllende hyldest til kærligheden og ikke mindst barnet i os alle: ”Det er kun med hjertet, at man kan se klart”. I bogen omtales en rose, som Ghita fortæller mig rammer hende meget. Under prinsens rejse går det op for ham, at han forlader noget, han aldrig skulle have forladt, men tværtimod have værnet og hæget om. Under rejsen beslutter prinsen at vende om for at reparere det, han i sin uvidenhed havde forsømt.

Under Ghitas oplæsning af bogen den 4. december 2019 blev jeg og mine gæster inviteret ind i Ghitas sinds hus gennem bogen. Ligesom under virksom-heds-besøget for 15 år siden gjorde også denne aften uudsletteligt indtryk. Bogens magi er så stærk, at man hæves op over teksten og bliver forledt ind i eventyrets verden – hvor fantasien tager over, og magien omfavner en.

For mig er ”Den lille prins” et mesterværk i lit-teraturen. Elsket af voksne, skrevet for børn. Den er den mest underfundige fortælling om kærlighed, savn og kløgt. En hyldest til fantasien. Hvis man går ind i en børnehaveklasse og spørger, hvem der kan tegne, så rækker alle hånden op. Går man ind i en 9. klasse, er der måske to. Spørger man en gruppe voksne – er der ingen. Dét er tankevækkende.

Gør dig selv en tjeneste. Læs ”Den lille prins”. Hav den, ligesom Ghita Nørby, stående på dit skrivebord og lad den minde dig om, at ”det væsentligste er usynligt for øjnene”.

 


FAKTA OM Peter Linder:
• Stifter og ejer af rådgivnings-huset Causa Consulting på Ehlersvej 7 i Hellerup, som også danner rammen for flere kunsttiltag.
• Kunstsamler med udgangspunkt i lejligheder i Paris og Nice.
• Tidl. bestyrelses-medlem i Bruun Rasmussen.
• Sparringspartner og coach for flere kunstnere.
• Ejer af Asger Jorns atelier på Læsø samt arrangør af kunst-festival.
• Stifter af forlaget og foreningen Asger J’s Venner sammen med kunstner Lars Morell.


error: Indhold er beskyttet.
X