Vælg en side

Søren Ledet – Medindehaver og Chefsommelier af Geranium – 3 stjerner i Michelin Guiden

Hvilke råvarer kan være en udfordring at matche med vin?
Det handler faktisk mere om tilberedning frem for selve råvaren. Det handler om kokkens evne til at skabe en balance i retten sammen med vinen. En ret skal være balanceret, med syre, sødme, umami osv. og specielt bitterheden skal man være opmærksom på. Fx kan en rødbede være lidt tricky – den skal være korrekt tilberedt. Det er med til at give udfordringer i vores fag.

Hvad er den mest besynderlige forespørgsel, du har fået fra en gæst?
For nogle år siden havde vi en gæst, der spiste hos os til aften. Han ville dog også gerne spise frokost dagen efter. Der var dog fuldt booket, så det var ikke muligt. Han tilbyder så at købe en Chateau Lafite Rothschild 1982 (44.900 kr.). Vi tager ikke imod bestikkelse – men der kom faktisk et afbud – og han købte tilmed også flasken.

Kan du afsløre et pinligt øjeblik eller en bommert fra din karriere?
Vi havde lige åbnet her på Geranium, det var faktisk på tredjedagen. Christian Aarø (Sommelier og Michelin–restauratør) var gæst, og jeg serverede en champagne for ham – med prop! Ret pinligt – der var en stor portion ærefrygt. Jeg fandt hurtigt en ny flaske og sikrede mig, at der ikke var prop. Christian er i dag min gode ven og kollega i branchen, og han er præsident i Dansk Sommelier Forening.

Hvis du skulle opholde dig på en øde ø i 30 dage og kun må medbringe 3 vine – hvilke ville du pakke i kufferten?
• En 1974 Charles Krug fra Napa Valley. Det er en ren Cabernet Sauvignon. Jeg smagte den første gang i New York, og den gjorde stort indtryk på mig. Jeg drak den med min hustru.
• En 1970 Lopez de Haredia Rioja Grand Reserva. Den drak jeg med nogle sommeliervenner i Californien. En fantastisk vellagret vin på Tempranillo druen.
En 1973 Dom Perignon P3 – den havde lagret i minimum 26 år. Jeg var nede og besøge den tidligere vinmager Richard Geoffrey, og jeg smagte den hos ham. Jeg elsker vin med alder – der er noget smukt over vin, der bliver ældre. Ligesom et gammelt ægteskab er smukt. P3 er en fremragende champagne baseret på Chardonnay og Pinot Noir.

Hvilke vine holder du personligt meget af for tiden?
Min hustru og jeg nyder gerne vine fra Piemonte, men også fra Etna på Sicilien. Druen, der er synonym med Etna, er Nerello Mascalese. Nerello er en tyndskallet drue, men med markante tanniner. Den kan i stil minde om både Barolo og Bourgogne. Ellers nyder jeg også med stor fornøjelse hvidvin fra Galicien (nordvestlige hjørne i Spanien) på druesorten Albariño.

Bekendelsen. Hvad er din Guilty Pleasure inden for mad?
Jeg går til bekendelse. Peanutbutter. Jeg kan spise det med en stor ske direkte fra glasset. Jeg er den eneste i vores husstand, der gør det. Ellers bruger jeg måske også lidt for meget fritid på at spille el-guitar. Jeg spiller blues. Det skaber en dejlig ro i mit sind.

Besøg NORDs gastrobutikker her:

Her får du sommerens  bedste rooftop

Her får du sommerens bedste rooftop

Allerøverst i den gamle kornsilo i Nordhavn er wow-effekten helt gratis. Udsigten til himlen, havet og havnen er formidabel. Det samme er de cocktails, som restaurant SILOs bartendere mikser. Den friske, søde og spicy cocktail ”Hva’ drikker Mølr” er allerede en bestseller. Opkaldt efter den velkendte graffiti, som i årevis stod på facaden af kæmpebygningen i Nordhavn, og som siden 2017 har været hjemsted for en af byens populære restauranter.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.