Vælg en side

Kolonihaver og Gentofte Kommune er måske ikke den kombination, man først tænker på. Men faktisk udlejer kommunen jord til tre hyggelige og højt elskede haveforeninger og én nyttehave. Borgmester Hans Toft og NORD har været til te og citronmåne i Haveforeningen Bernstorff.

Vi er ventet ved Haveforeningen Bernstorff her på en helt almindelig mandag efter-middag lige efter sædvanlig arbejdstid. Her i sæsonen er nogle af medlemmerne kommet efter arbejde, andre overnatter her. Nogle holder ferie, andre er pensionerede og vil allerhelst bruge tiden her. Men alle bor i Gentofte Kommune, for det er en regel for at kvalificere sig til at købe hus.

Til forskel fra mange kolonihaver ligger Bernstorff ikke ud til hverken en stor trafikeret vej eller togskinner, men totalt idyllisk og fredeligt lige nord for Bernstorffsparkens nordvestlige hjørne og øst for Hundesømosen tæt på Jægersborg Kirke, hvis kirkeklokke er noget af det eneste, man fast hører. Hvis man ankommer til Solbakkevej, kan man parkere uden for Haveforeningen, som er lukket af for trafik. Her venter kasserer Vibeke Behrmann os i sin gule jakke.

Fællesskab med måde

Vi går sammen ad de grusbelagte stier gennem haveforeningen med 56 haver gemt bag hækkene hen til samlingspladsen og foreningshuset, hvor man hvert år fejrer åbning og lukning af haven med fælles suppespisning. Den 5. juni holder man haveforeningens fødselsdag med fællesspisning – i år bliver foreningen 88 år.

Det er også her, en del af medlemmerne mødes første fredag i måneden med egne drikkevarer for at holde fredagsbar, men ellers er her ikke interesse for mange deciderede fælles arrangementer. Folk passer hver sit og hjælpes ind imellem ad med fælles opgaver eller går på visit hos hinanden. Det er ikke et sted med småbørnsfamilier i øjeblikket, men tværtimod børnebørn.

Arealet på 2,3 hektar er tegnet af Gentofte Kom-munes legendariske stadsgartner, arkitekten G.N. Brandt, som også tegnede bl.a. Ordrup Kirkegård og Mariehøj Kirkegård.

Giver sig god tid

Hans Toft synes, det er fantastisk hyggeligt at have steder som dette i kommunen.

– Alle tror, at Gentofte kun er store villaer, men faktisk er 60% af boligerne lejligheder, og to tredjedele af dem er lejelejligheder, fortæller han.

Vi er heldige i dag. Hans Toft har ingen møder lige efter denne aftale, så han nyder at give sig god tid til – som altid – at tale med dem, vi møder undervejs, og kan takke ja til te og citronmåne hos Charlotte og Thomas Dichman, som har ventet os.

Tilbage til kolonihavelivet

Selvom deres grund, som de fleste andre lodder her, ikke er mere end cirka 400 m2 inklusive det sorte træhus, er her både græsplæne, terrasse, bede og små forskellige områder, hvor man kan lade sig overraske af siddepladser og børnebørnenes legehus, som putter sig bag frugttræerne.

Vi bliver bænket inde i det ene store hvidmalede rum, som huset består af. Her får man lyst til at blive, for stemningen er så fin, og man mærker, at alt er indrettet med kærlighed. Charlotte og Thomas elsker at være her i huset, de har haft i fire år. Faktisk er det anden gang, de har hus her. Første gang var mens de havde små børn og boede i en lille lejlighed. De så en annonce i Villabyerne og lånte penge til at købe huset af Thomas’ far.

Ude med tommestokken

– Det var meget strengere dengang. Formanden var ude med tommestokken og målte hækkens højde, den skulle være nøjagtig 1,20 meter. Selvom her stadig skal være pænt og ordentligt, er det meget mere frit nu. Det er dog en uskreven regel, at træerne ikke må blive alt for høje, så solen ikke kan nå ned i haverne, fortæller Charlotte.

Da Charlotte og Thomas’ lejlighed blev for lille, flyttede familien i hus og måtte skippe kolonihaven. Men nu, hvor børnene er voksne, er de igen rykket i lejlighed og er tilbage i haveforeningen.

Hver dag året rundt

Kirsten Fevre er også kommet med ind til den lille sammenkomst. Hun er stedets nestor – har haft sin kolonihave i 39 år og endnu tidligere havde hendes far også hus hernede. Hun og hendes mand Asger kommer her hver eneste dag hele året og ser efter, om alt ser ud, som det skal, nu hvor de er pensionister.

De fleste af husene har efterhånden fået lagt elektricitet ind, men her er ikke kloakeret. Fælles wc og brusebad ligger ved foreningshuset. Kirsten og hendes mand sagde dog nej til elektricitet.

– Vi ønsker at bevare kolonihaveånden. Vores hus er et gammelt marketenderi, hvor der blev solgt is. Huset har derfor en dejlig kold kælder og kan holde varer kolde, selvom vi ikke har køleskab, fortæller Kirsten, mens vi går over for at se hendes lille paradis, som alle siger, at vi bør se.

Nærmest museum

Her bor virkelig et par samlere, og man kunne nærmest åbne stedet som museum eller udendørs café. I haven er der i hvert fald borde og stole nok til det, foruden fint stynede træer, masser af højbede og gamle baljer og spande til træer og planter. Alle flader er fyldt op med fint arrangerede ting og sager. Fx et par vægge med gamle køkkenting i blå emalje, porcelæn på et utal af hylder og masser af lyserøde kunstige blomster i potter. Endnu en kolonihave fyldt med kærlighed.

Koloni- og nyttehaver i Gentofte

Gentofte Kommune lejer jord ud til tre haveforeninger og én nyttehave – i alt cirka 250 lodder i kommunen.

  • Haveforeningen Bernstorff
  • Haveforeningen Solvang
  • Haveforeningen Knæbjerget
  • Solsidens Nyttehaver

Kommunen ejer jorden, og foreningerne har et opsigelsevarsel på 20 år, hvis det på et tidspunkt skulle blive nødvendigt at bruge plads til fx plejehjem eller andet i en fuldt udbygget kommune som Gentofte.

Dertil kommer Haveforeningen Tuborg, som er ejet af en andelsforening, og et antal midlertidige koloni- og nyttehaver på jernbanearealer.

Kolonihaveforbundet står for administrationen, og der er venteliste for at blive medlem – dvs. leje en have og købe huset – i Haveforeningen Bernstorff er cirka 100 på ventelisten, og kun tre til fem huse skifter ejer om året.

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Jægersborg Allé strækker sig gennem en stor del af kommunen og har eksisteret i mere end 300 år – oprindelig som kongelig jagtvej. Senere blev området omkring Charlottenlund Station et yndet udflugtsmål med tog, som stoppede hvert
5. minut om søndagen. I dag er den lange allé stadig kommunens grønne åre med både skov, park, slotte, villaer og shopping. NORD Magasinet gik en tur med borgmester Michael Fenger ned ad forretningsstrøget.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.