Vælg en side

En tur på Charlottenlund Søbad er for mange et helle fra hverdagen. Her er alting totalt forudsigeligt, smukt og æstetisk. Det giver en ro til det hektiske menneske anno 2018. Derfor har søbadet også en venteliste, som er længere end nogensinde før, men mens man venter, har man frynsegoder.

Selvom man næsten ikke kan forestille sig, at det kan være en nydelse at dyppe sig i vand på 0 grader, skal man bare have gjort det en enkelt gang, før man finder ud af, at det giver et helt specielt velvære, nærmest eufori, mener i hvert fald mange af Charlottenlund Søbads mere end 3500 medlemmer. De uskrevne regler siger, at man starter med et dyp i vandet, så ind i saunaen med de store vinduer mod Øresund og så et dyp mere.

Overbevist vinterbader
– Før jeg prøvede det for 20 år siden, var jeg kuldskær og skulle absolut ikke i koldt vand, men efter første gang var jeg overbevist vinterbader, fortæller Lene Andersen, som har været i bestyrelsen i tre år og nu i et år bestyrelsesformand for foreningen Charlotten-lund Søbad. Efter nogle år på venteliste blev hun medlem. Nu bruger hun søbadet en-to gange om ugen privat.

– Jeg mødes med min veninde og nu også med min datter, som er kommet ind, og det er en stor glæde at være sammen på den måde, fortæller hun.

Borgmester Hans Toft er stor fan af søbadet, men de iskolde bølger og den stærke østenvind netop i dag, hvor NORD mødes med ham ved Øresund, virker måske ikke just inviterende. Så snart fotografen har taget billederne, skynder vi os i læ.

En perle i Øresund
Men for mange er søbadet en stor værdi i deres liv, næsten lige meget hvordan vejret er.
– Jeg tror, at de fleste kommer her for at få et helle i hverdagen. Fordi Søbadet er enormt forudsigeligt, der er ikke de store forandringer, det hele står stille. Æstetikken fylder rigtig meget, her er bare smukt, og man ved, at når man kommer herned, er det sådan, det er. Jeg synes, at når man ser noget smukt, så slapper sindet mere af, siger hun.

Hans Toft er meget enig med formanden i, at søbadet er smukt.
– Det en arkitektonisk perle i fuldstændig harmoni med sine smukke omgivelser op til Øresund. En ren pryd for øjet for alle, siger han.

Stærke fællesskaber og en god tone
For mange er fællesskabet her en væsentlig ingrediens. For nogle den vigtigste. Det er en anden måde at mødes på og holde tæt kontakt med venner – i stedet for at spise og drikke sammen.

Nogle grupper mødes fast om morgenen, og nogle kommer hver aften eller på andre helt faste tids-punkter.

– De passer på hinanden: Hvorfor er Bente her ikke i dag? Knud er blevet indlagt, er der nogen der ved, hvor-dan det går?, giver Lene Andersen som eksempler.

Ud over det gode fællesskab er her en god tone, i følge bestyrelsesformanden.

I Bestyrelsen lægger de meget vægt på, at medlemmerne skal tage hensyn og være imødekommende.

Hipt at være medlem
Selvom  foreningen de seneste år har optaget 1000 nye medlemmer, er ventelisten stigende og er nu på over 2000 personer – med andre ord skal man vente otte til ti år for at blive medlem.

– Vi er blevet beskyldt for at være en eksklusiv klub, men vi har lukket alle dem ind, vi kunne. Kapaciteten bliver udnyttet til fulde. Og da ventelisten alligevel steg fra fem til otte år, har vi indført, at man kan købe op til 20 gæstebilletter pr. år, hvis man står på venteliste. Så kan man afprøve suset ved det iskolde dyp.

Foreningen har besluttet at forsøge at udvide bro-området mod vest, for at få mere sol og læ, for det er tydeligt at se, at det er her folk gerne vil ligge. I øjeblikket venter man på godkendelse fra Kystdirektoratet og kommunen. Det giver dog ikke mulighed for flere medlemmer, for der er ikke plads til flere i saunaen.

Charlottenlund Søbad gennem tiden – både elsket og uønsket
Charlottenlund Søbad, som det ser ud i dag, blev opført i 1985 af Gentofte Kommune, og bliver drevet af en privat forening. Arkitekt Dan B. Hasløv, som tegnede anlægget, har også stået bag både Skovshoved Havns og Bellevues udvidelser og renovering. Søbadet blev bygget til 500 medlemmer – ved udgangen af 2017 havde foreningen over 3.600 medlemmer. Om sommeren er søbadet åbent for offentligheden. Anlægget er inddelt i en afdeling kun for mænd, en for kvinder og et fællesbad.

Upopulær beslutning
Men det var en upopulær beslutning. Gæsterne ville ikke undvære deres fristed, som i modsætning til de fleste strande havde komfort i form af fx brusekabiner og omklædningsrum – og så slap man for sand mellem tæerne. Tre år senere var det lykkedes gennem intenst lobbyarbejde og underskriftsindsamling at få kommunen til at opføre et nyt, tidssvarende og smukt søbad, som det kom til at hedde. Og nu skulle det ikke længere tages ned om vinteren. Til gengæld skulle kommunen heller ikke længere stå for driften. Foreningen Charlottenlund Søbad blev stiftet.

– Det er en fantastisk aktiv forening med mange frivillige, der gør et stort arbejde året rundt. På den måde er den lidt af et mønstereksempel på en forening i vores kommune, mener Hans Toft.

Badeanstalten
Allerede i 1901 blev en grøn badeanstalt opført på det sted, hvor søbadet ligger nu. Gennem 80 år kom både gæster fra lokalområdet og inde fra stenbroen for at nyde solen dyppe sig i vandet, få svømmeundervisning og hygge sig. Hver vinter blev badeanstalten, som var halvt så stor som nu, taget ned, og  om foråret blev den bygget op igen. I 1982 besluttede Gentofte Kommune, at det var alt for bekosteligt med en badeanstalt, som også var ved at være umoderne på det tidspunkt.

Besøg NORD’s Kultur butikker her:

Gentofte Borgmester viser Brobæk Mose

Gentofte Borgmester viser Brobæk Mose

Det er næsten som at befinde sig i en stor fuglerede på kanten af vandet, når man står i det fine trætopskjul i Brobæk Mose. Herfra kan man få et nyt perspektiv på naturen, se lige ind på fuglelivet i træerne eller bare sidde og filosofere. NORD var på besøg sammen med borgmester Michael Fenger.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.