Vælg en side

Der findes flere tusinde science centre i verden, men kun Experimentarium er med på Time Magazine’s liste over de 100 bedste og mest innovative oplevelser på kloden. Borgmester Hans Toft, som er begejstret for at oplevelsescentret ligger i Gentofte, tager på besøg med NORD.

Miniverset, Sansetunnelen, Lys-labyrinten, Bobleriet, Bygge-pladsen, Stranden, Puls Torvet, Energizonen. Det er nogle af Experimentariums 18 inter-aktive udstillinger, hvor børn i alle aldre kan få fodret nysgerrigheden og komme helt tæt på videnskaben. Her leger man sig til viden om vand, lys, lyd, energi, vind og meget mere.

Målet lykkedes

Administrerende direktør Kim Gladstone Herlev  tager imod borgmester Hans Toft og NORD i ankomsthallen, hvorfra familier med mindre børn fordeler sig rundt i huset her midt på eftermiddagen. Borgmesteren når lige at snakke med et par børn og familier, før direktøren fortæller os, at målet var at komme i absolut verdensklasse, da Experimentarium genåbnede i Hellerup for to år siden efter at have fordoblet sin plads i det nybyggede science center i Tuborgs gamle sodavandstappehal.

Medarbejderne spurgte direktøren, hvad han egentlig mente, når han talte om verdensklasse, men nu er det lykkedes over al forventning. I efteråret kårede Time Magazine Experimentarium til et af de 100 oplevelsessteder, som er verdens mest innovative og trendskabende, når det gælder om at skabe interaktive oplevelser, som er en rejse værd.

Ved at revne af stolthed

Det er første gang, TIME Magazine laver listen, ’World’s Greatest Places’, som har oplevelser med fra 48 lande og fra seks kontinenter på en liste, som også tæller både restauranter, forlystelsesparker og meget andet.

Foruden Experimentarium er to andre danske oplevelser – Tivoli og Noma – med på verdenslisten.

– Vi fik besked dagen før offentliggørelsen, og vi var ved at revne af stolthed. Det er jo som at få tre Michelin-stjerner, siger han. Ud over at være et fantastisk skulderklap, betyder pladsen på listen også, at der kommer mange internationale gæster, har Experimentarium kunnet mærke.

Formidlingen ligger i designet

– Noget af det, som gør os til verdensklasse, er, at vi har en unik måde at lave interaktive udstillinger på. Hver udstilling har sit helt eget design, som omslutter et tema. Når det handler om sæbebobler, går man fx ind i en kæmpestor sæbebobbel – så man får den fornemmelse, at nu er vi inde i en verden, der handler om sæbebobler. Når det handler om vand, har vi stranden liggende omsluttet af en strandbro, og sådan går man ind i 18 forskellige verdener, fortæller Kim Herlev.

Med andre ord betyder designet rigtig meget for Experimentarium.

– Hele formidlingen ligger i designet. Vi har en udviklingsafdeling, som består af skæve hoveder, der kan tænke anderledes – både designere, grafikere, konstruktører og håndværkere. Hele fløjen derovre er værksteder, hvor vi bygger alle vores udstillinger. Det er unika det hele, ikke kopier af andres udstillinger, siger han. Vi får lov til at stikke hovedet ind i værk-stederne, hvor medarbejdere er ved at pakke udstillingen ned, som skal sendes til Hong Kong.

Noget nyt hvert år

Vi bevæger os op ad de ret flade trappetrin og kan kigge ud over første etages udstillinger. De permanente udstillinger lever typisk syv år, men bliver skiftet ud løbende, og der er noget nyt hver eneste år. Den store nye udstilling i år er himmeltrappen på taget, hvor der også kommer en maritim udstilling med udsigt over Øresund.

Dertil kommer en særudstilling hvert år. I år er det den store udstilling Body Worlds, hvor man i bogstaveligste forstand kommer under huden på  de plastificerede menneskekroppe. Her oplever man på en meget tydelig måde, hvordan kroppen er bygget op og fungerer, hvordan den ældes, og hvordan livsstil indvirker.

Efter en lille time må Hans Toft videre til næste møde, og Kim Gladstone Herlev går tilbage til sit arbejde. NORD’s fotograf og journalist kan dog ikke helt løsrive sig, men må en tur gennem Body Worlds for at se på de både frastødende og fascinerende kroppe.

Experimentarium – dengang og nu

Tiden var moden til en anden type formidling, da Experimentarium åbnede i 1991 i Tuborgs gamle sodavandstappehal. Børn og unge skulle have mulighed for at lege sig til viden om naturvidenskab. De skulle have mulighed for at være aktive og ikke bare læse og lytte til, hvad andre fortalte. Det skulle være sjovt at blive klogere.

Experimentarium havde fået 20 års gratis leje, og da udløbstiden begyndte at rykke nærmere, var Carlsberg ikke interesseret i at forlænge den. Tiderne havde ændret sig, og nye bygninger var begyndt at skyde op på Tuborgs gamle område, hvor der før nærmest var en pløjemark og en lille færge til Landskrona. Experimentarium undersøgte andre muligheder – bl.a. at flytte til Ørestaden, men Gentofte Kommune og Hans Toft ville gerne beholde Experimentarium i kommunen og støttede i 2008 købet af bygningen sammen med et antal store fonde.

“Vi syntes, Experimentarium skulle blive ved at ligge her, fordi det er et helt unikt sted i bredeste forstand for nysgerrighed, læring og leg. Og så hænger det godt sammen med hele vores skolevision, som har overskriften “læring uden grænser”. Man kan ikke forestille sig noget mere grænseoverskridende også i henseende til almindelig lærdom, hvor man kan få fantasien, nysgerrig-heden og decideret læring ind, siger han.

I 2014 lukkede det nedslidte Experimentarium i Hellerup og åbnede midlertidigt på Papirøen. De næste tre år gik med at bygge et helt nyt science center med genbrug af dele af den gamle tappehal. Der var mange forhindringer undervejs, bl.a. en brand og giftstoffer i den gamle tappehal, men for to år siden genåbnede man.

Arkitektfirmaet Cebra har brugt naturvidenskab og teknologi som inspiration i byggeriet – bl.a  den såkaldte Helixtrappe i ankomst-området, som er inspireret af DNA-molekylers spiralform. Den spektakulære trappe beklædt med kobber er 17 meter høj, 100 meter lang og 160 ton tung.

Tappehallens historie og funktion er også nærværende. Bl.a. er halvdelen af de 28 tons aluminium, som er brugt til facaden, gen-
anvendte øl- og sodavands-dåser.

Experimentarium er i dag en almennyttig fond båret oppe af entréindtægter og tilskud fra især fonde.

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Jægersborg Allé strækker sig gennem en stor del af kommunen og har eksisteret i mere end 300 år – oprindelig som kongelig jagtvej. Senere blev området omkring Charlottenlund Station et yndet udflugtsmål med tog, som stoppede hvert
5. minut om søndagen. I dag er den lange allé stadig kommunens grønne åre med både skov, park, slotte, villaer og shopping. NORD Magasinet gik en tur med borgmester Michael Fenger ned ad forretningsstrøget.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.