Vælg en side

© Foto NORD Magasinet

Chefredaktør Rina Mardahl har altid levet et sundt og aktivt liv uden at være fanatisk. Men da hun blev ramt af sygdommen for lavt stofskifte, opdagede hun, hvad en radikal omlægning af kosten kan gøre for helbredet.

Sidste halvdel af 2016 var fyldt med skavanker. Jeg havde ondt alle vegne. I albuen, lænden og knæene og døjede med nedsunken forfod og håndledsbetændelse. Da jeg også begyndte at fryse frygteligt, måtte jeg en tur til lægen. En simpel blodprøve viste, at mit stofskifte var alt for lavt. Et normalt stofskifte er 0,5, mit var på 68,7! Så var der jo intet at sige til, at jeg havde det sådan. Jeg var lettet. Der var gået et halvt år med mange ubehagelige symptomer, hvor jeg også havde bøvlet med vilde iskiassmerter, der skyldtes en
rotation i ryggen.

Skyldes inflammationstilstand og traumer
På specialafdelingen for stofskiftesygdomme på Gentofte Hospital lærte jeg om sygdommen, og gik med det samme i gang med den gængse hormonbehandling med piller, som langsomt øges i dosis, så kroppen kan vænne sig til dem. Efter seks dage havde jeg det som, en byrde blev taget fra mine skuldre. Alle mine smerter, selv iskiassmerterne, fortog sig. Jeg fandt ud af, at selvom de fleste, inklusiv mig selv, får lavt stofskifte pga. en inflammationstilstand i skjoldbruskkirtlen, så er sygdommen også arvelig og udefra kommende traumer kan sætte den igang. Året før havde jeg mistet min mor, som jeg tror også led af for lavt stofskifte, og mine iskiassmerter var en voldsom oplevelse. Begge dele er jeg sikker på satte sygdommen i gang. Men jeg ville til bunds i det. Jeg var taknemmelig for, at der var en behandling – for jeg fik det kun bedre hele tiden – men jeg vil heller ikke lægge mit velbefindende i andres hænder.

Tager sagen i egen hånd
Derfor fik jeg hos min egen læge taget en blodprøve for antistoffer. Dem der skal nedkæmpe
inflammationer i vores krop. Normalt er de på 45. Mine var helt oppe på 950! Mit system arbejdede på overtryk for at bekæmpe betændelsestilstande og holde immunforsvaret oppe. Ren stress. Jeg begyndte at læse om andre måder at ændre et for lavt stofskifte på. Især bogen ”Få styr på dit stofskifte” af Inger Forbes gav mig inspiration til at
søge nye veje i forhold til kosten, samt et besøg hos
hende, for at forstå hvordan kommer hænger sammen
.

Rina Mardahl træner
© Foto NORD Magasinet

Minus gluten, sukker, kød, mælk og alkohol
Det blev til en periode uden de ’fem syndere’: Gluten, sukker, kød, mælk og alkohol. Efter 2-3 måneder havde jeg det, som var jeg på lykkepiller! En ny blodprøve hos lægen beviste det: Jeg var hoppet fra det alarmerende 950 til 600 i antal antistoffer. For at sætte turbo på processen fik jeg foretaget to tarmskylninger. Lad mig sige det pænt: Det så ikke godt ud. Dernæst kontaktede jeg ernæringsfysiolog Martina S. Banach som samarbejder med et engelsk laboratorium om blodprøvetest af fødevareintole-
rance. Den viste overraskende, at jeg bl.a. ikke kan tåle melon, bananer, gær og linser m.m.

Sund livsstil med plads til at synde
Fem måneder senere med udelukkelse af bestemte fødevarer og kun gluten, mælk, kød, sukker og alkohol en gang i mellem, tog jeg så en tredje tarmskylning. Ren som vand. Min nedsunkne forfod er væk, lændeproblemerne er forsvundet og mit energiniveau og humør tårnhøjt. For mig er det sund logik. Vores krop kan ikke håndtere det samme indtag af dårlig mad og stress, som da vi var unge. Jeg fortsætter min nye sunde livsstil med plads til at synde, så når jeg mit mål om antistof-tal på maksimalt 100 og en fremtid uden hormonmedicin.

Hvad er for lavt stofskifte?
Ved for lavt stofskifte er der rod i de to hormoner, som skjoldbruskkirtlen producerer, og der opstår en række symptomer. De mest almindelige er kuldskærhed og træthed, men også depressioner, øget vægt, muskelsvaghed, koncentrationsbesvær m.m. Årsagerne kan være flere, mest almindelig er en kronisk, autoimmun inflammationstilstand i skjoldbruskkirtlen, kaldet Hashimotos Thyreoiditis. At noget er autoimmunt betyder, at kroppen reagerer mod sit eget væv. Diagnosen stilles via en blodprøve og behandlingen er det syntetisk fremstillede stofskiftehormon, T4. Et hormon som findes i kroppen, og der er sjældent bivirkninger ved behandlingen der, for de flestes tilfælde er livsvarig.

Forår  MED AI

Forår MED AI

Kære læsere,
Foråret banker på med dets bølge af ny energi og fornyelse. Og i år vækker foråret en helt særlig følelse i mig. Her på redaktionen har vi nemlig taget et modigt skridt ind i fremtiden ved at præsentere vores første forside skabt med kunstig intelligens.

Walk and talk med Søren Pilmark

Walk and talk med Søren Pilmark

Den folkekære skuespiller og nu også forfatter har ry for at være lidt af en lukket bog. Nords redaktør gjorde alligevel forsøget, og gik tur på Bakken med ørkenens søn uden fez og monokel i håbet om at vende et par sider til.
Med klangen af Søren Pilmarks karakteristiske stemme i frisk erindring – jeg har lyttet til skuespillerens debutroman om tryllekunstneren Laurits og varieté-teateret Apollo – møder jeg manden selv. På Bakken, hvor han også slår sine folder i Cirkusrevyen med Ørkenens Sønner.

Kære læsere

Kære læsere

Tak for et fantastisk år sidste år! Når jeg ser tilbage, kan jeg ikke andet end blive overvældet af tak-nemmelighed for den utrolige rejse, vi har haft med NORD Magasinet. Fra det travle NORD Julemarked på Skovriderkroen med 25.000 gæster til den pul-
serende aktivitet på vores online platform nord-magasinet.dk, har det været en sand fest at dele vores passion for fejringer og livets glæder med jer.


error: Indhold er beskyttet.