Vælg en side

’Jeg er ikke bange for at fortælle, at jeg har succes’

Joelina Løkke er kvinden, der har gjort de svenske highend køkkener fra Kvänum kendt i Aarhus og nord for København. Hun er også befriende ærlig, international og savner p.t. ikke en mand. Vi har mødt hende til en hudløs samtale om snart at fylde 50 år og nyde livet som fraskilt.

Omgivet af de eksklusive køkkener fra svenske Kvänum i det smukke showroom på Strandvejen, ligner Joelina Løkke roen, ja næsten perfektionismen selv. Slank, velklædt, smilende og fuld af overskud efter en af sine faste løbeture på stranden med golden retrieveren Maggie. Præcis som du kan se hende gøre det på billederne, som er taget på Bellevue Strand, og hvor vi også havde et smukt badekar og fliser med fra Kvänum.

– Jeg vil ikke kalde mig perfektionistisk, men jeg går meget op i, at det jeg gør, føles rigtigt, siger Joelina og nævner som det første sit arbejde. For selvom hun er mor til to døtre og har skabt sig et smukt hjem på den svenske velhaver-halvø Höllviken, så er hun først forret-ningskvinde og dernæst mor. På en tredjeplads kommer hun selv. Det betyder bl.a., at Joelina godt kan finde på at tegne nye køkkener, når den står på X-Factor med døtrene Simone og Isabella fredag aften.

– De kommenterer det altid, men jeg holder fast i, at det er min hobby. Jeg arbejder ikke, griner Joelina, der selvfølgelig godt ved, hun arbejder mere end de fleste. Det betyder også, at hun bruger sin tid maksimalt.

Syv dage på resort uden mobil

– Jeg har to timers transport hver dag. Om morgenen bruger jeg tiden i bilen på at tale i mobilen med arbejdskontakter, og på vej hjem taler jeg med min kunder og selvfølgelig venner og familie. Især med min mor, der også bor i Sverige, og som er en stor hjælp i vores liv. På den måde får jeg også tømt mit hoved, når jeg kører hjem.

Til sommer trækker Joelina også stikket. I syv dage på resort i bjergene ved Marbella uden mobiltelefon og begrænset wi-fi.

– Det er angstprovokerende, men det er en gave til mig selv i anledning af min 50 års fødselsdag, hvor jeg gerne vil tænke lidt over, hvad jeg skal bruge de næste 50 år til. 

Inden Joelina svarer på dét, ruller vi tiden 35 år tilbage. Flydende i engelsk, tysk og fransk i Bruxelles og München og vant til masser af fornemme gæster i barndomshjemmet, slog livet lidt af en saltomortale for den dengang 15-årige Joelina Løkke.

International opvækst

– Vi boede 10 år i udlandet, fordi min far arbejdede for Nato, men på et tidspunkt flyttede vi hjem igen. Det var en voldsom omvæltning. De satte mig i en vestjysk kommuneskole i byen Skave, og jeg forstod ikke et ord af, hvad de sagde, og de syntes jeg var underlig, så selvfølgelig blev jeg mobbet.

Joelinas far havde som ingeniør ansvar for de internationale aftaler om produktion af F-16 flyet, mens hendes mor arbejdede med marketing for en stor international virksomhed. Danske au-pair-piger passede Joelina og hendes lillesøster Charlotte.

– Jeg elskede vores liv. Det internationale har sat sig dybt i mit DNA. Jantelov var og er ikkeeksisterende, lige indtil jeg flyttede hjem til Danmark igen.  

Da hun blev ældre smittede visse dele af den danske levestil dog af på hende. Venner og fester til hendes fars irritation.

Familiens sorte får

– Han er af den gamle skole, og i udlandet var der strenge regler for, hvad man som ung måtte, og da jeg valgte at starte på EFG i stedet for gymnasiet, kunne han slet ikke holde det ud. I flere år var jeg familiens sorte får.

Det er nu svært at forestille sig, at man har set på Joelina med et misbilligende blik. Hendes mor var også mildere stemt, da Joelina flyttede hjemmefra som 16-årig og jævnligt gav sin datter ’Røde Kors-pakker’, som de kaldte nødrationerne fra hjemmet. Og senere måtte faren også kapitulere, da Joelina kort tid efter sin uddannelse blev headhuntet af HTH som udstillingschef.

– I virkeligheden ligner jeg ham rigtig meget. Jeg knokler, giver alt hvad jeg har i mig, så længe det er sjovt og er meningsfuldt, jeg valgte bare at gøre noget andet. 

Joelina er i besiddelse af den sjældne kombination: kreativt talent og skarp økonomisk sans. Det førte hende den gang vidt inden for HTH, hvor hun har lært det meste om godt gammeldags købmandskab og køkkendesign.

Kærlighed og ambitioner

På privatfronten har der indtil videre været to mænd i Joelinas liv. Jens-Peter, som hun var gift med i seks år og har datteren Simone med, og ekskæresten Morten, som er far til hendes yngste datter.

– Jens-Peter og jeg ville noget forskelligt. Han levede om natten for sin musikerkarriere, og jeg var optaget af at skabe vores daglige liv, men det var verdens mest lykkelige skilsmisse. Vi er gode venner. Tager på skiferier sammen og spiser middage med hinandens nye familier.

Bruddet med Morten er stadig nyt, og dermed mere sårbart, men Joelina er også helt afklaret med det.

– Der skete præcis det samme, som sker for kvinder i forhold med mænd, der prioriterer deres karrierer. Men Morten, der er meget mand, kunne ikke holde til, at han blev gjort til husmoren i vores forhold, selvom han selv havde et krævende job som ambulancefører. Men vi havde 10 dejlige år sammen.

De mødte hinanden på helt klassisk vis en aften i byen på Søpavillonen i København. At de også blev forældre var en overraskelse, for Joelina var 42 år, da hun blev gravid. Joelina er blevet boende i huset ’i sit lille paradis’, som hun omtaler sit svenske liv i Höllviken, og Morten bor nær ved.

– Jeg er helt afklaret med, hvor jeg er nu, og har ingen planer om at skulle møde en ny. Faktisk nyder jeg roen med pigerne i huset og at kunne have fokus på mit arbejde uden dårlig samvittighed.

Bruger aldrig mere end hun tjener

For Joelina er uden tvivl et super ambitiøst menneske. Ikke bare er hun blevet Kvänums topsælger world wide, efter de i 2011 opfordrede hende til at overtage butikken i Hellerup, der på det tidspunkt ikke gik godt. Hendes plan er også at sætte Kvänum på det danske landkort inden for de næste seks år. Opskriften? Som hun hidtil har gjort det. Hver gang et af køkkenerne er blevet solgt – som altså begynder fra 180.000 kr. pr. køkken og opefter – bruges halvdelen af fortjenesten til udvikling. Joelinas danske Kvänum-succes er udelukkende sket på denne måde. Ingen lånte penge, men masser af fornuft og ihærdighed. Men hvordan skal de næste 50 år så se ud?

– Jeg ved, hvad jeg skal arbejdsmæssigt de næste seks år, men mig selv? Det må jeg finde ud af, siger Joelina og ser spændt ud ved tanken.

FAKTA: Joelina Løkke
Født 1967 i København.
Vokset op i Bruxelles, München og Holstebro.
Uddannet som køkkensælger, dekoratør og i boligindretning.
Har datteren Simone på 17 år med musiker og ejendomsmægler Jens-Peter Løkke og Isabella på 8 år med ambulanceføreren Morten Beck. Bor i Sverige med sine døtre og hunden Maggie og katten Molly. Indehaver af Kvänum i Hellerup og Aarhus.


error: Indhold er beskyttet.
X