Vælg en side

At en guidet tur på museum skulle udvikle sig til ideen om de populære bogbørser i kommunen, havde borgmester Hans Toft naturligvis ikke drømt om. Men her små ti år senere er de fem bogbytnings-skulpturer i kommunen stadig meget populære. De er ovenikøbet ved at formere sig med yderligere tre bogbørser, som giver mulighed for både genbrug og fællesskab.

Danske og internationale succesro-maner, spændende krimier, biogra-fier, selvhjælpsbøger, rejsebøger og børnebøger. Man behøver ikke gå ned på gode læseoplevelser i Gentofte Kommune, selv hvis biblioteker og boghandlere skulle være lukket. Fem steder i kommunen – i Hellerup, Ordrup, Jægersborg, Vangede og Dyssegård – pryder de udendørs bog-skulpturer, de såkaldte bogbørser, uderummet. De har endda solcelle på taget, så der er lys i om aftenen. Meget snart kommer tre mere til, men præcis hvor de skal stå, kan vi endnu ikke få at vide.

 
Et heldigt møde

Bogbørserne er specielle for Gentofte, og projektet blev til helt tilfældigt og heldigt. En lørdag for knap ti år siden var Hans Toft og hans kone på en guidet tur på et slot. Rundviseren var kunstneren Signe Guttormsen, som havde bidraget med en udsmykning til slottet. Det viste sig, de var de eneste, der var meldt til. De kunne derfor nærmest ikke undgå at falde i snak, eftersom Hans Toft slet ikke kan lade være med at snakke med folk omkring sig og spørge ind til, hvad de laver eller tænker.

Hylderne i bogbørsen i Ordrup bliver ligesom de øvrige hver uge trimmet og fyldt op.

Et glas vin

Turen blev til et efterfølgende glas vin på en fortovscafé, hvor kunstneren fortalte om sin gode idé: Bogbørsen, som skulle være en kombination af skulptur, designobjekt og bogskab. Et alternativt bibliotek, som er offentligt tilgængeligt og døgnåbent året rundt. Et sted, hvor borgerne improviseret stopper, finder en bog eller selv stiller én og måske uventet kommer i kontakt med en anden boginteresseret.

Fantastisk tanke

Ideen tiltalte borgmesteren, som gik videre med at præsentere den hjemme i kommunen, og snart kunne Signe Guttormsen gå i gang med at designe bogbørsen i samarbejde med arkitekt Steen Palsbøll, så den på alle måder blev bæredygtig, både i sin grundidé om genbrug og i brugen af grøn energi.
– Jeg syntes, det var en fantastisk tanke at flytte en traditionel biblioteksaktivitet udenfor i helt nye baner og samtidig opdyrke noget nyt – nemlig et fællesskab om at bytte, hvor man kan snakke om oplevelsen og bøgerne på en anden måde, end hvis man går rundt blandt hylder på biblioteket, fortæller Hans Toft. Vi sidder på hans kontor på rådhuset. Sådan en grå vinterdag var der trods alt ikke så meget sjov ved at stå alt for længe ved bogbørsen ved Ordrup Park.

Ved bogbørsen på Dyssegårdsvej kan man sætte sig på bænken med sin nyerhvervede bog. Det er altid værd at tjekke om der er nyt i bogbørsen.

Entusiasme

De første tre bogbørser blev stillet op i kommunen i 2012, og året efter fulgte to mere. Alle steder har borgerne taget godt imod dem. Foruden at være en aktivitet og et fællesskab er bogbørserne også med til at opdyrke en entusiasme og et ejerskab blandt borgerne. Hver bogbørs har nemlig tre til fem ambassadører tilknyttet, som sørger for at holde øje med skabene, fylde op med bøger og fjerne dem, som ikke finder aftagere.

Snart bliver tre nye bogbørser stillet op – så man ved i sandhed ikke, hvad et guidet besøg på et slot kan føre til.

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Jægersborg Allé strækker sig gennem en stor del af kommunen og har eksisteret i mere end 300 år – oprindelig som kongelig jagtvej. Senere blev området omkring Charlottenlund Station et yndet udflugtsmål med tog, som stoppede hvert
5. minut om søndagen. I dag er den lange allé stadig kommunens grønne åre med både skov, park, slotte, villaer og shopping. NORD Magasinet gik en tur med borgmester Michael Fenger ned ad forretningsstrøget.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.