Det siges, at der her i Nordsjælland er mange velstående curling-forældre, hvis børn bliver placeret på en grøn gren og fødes med en guldske i munden. Det kan jo ske.
Det er dog ikke så vigtigt, om det er det ene eller andet, som er tilfældet, men derimod ens evne til at raffinere og forædle det man er blevet givet som udgangspunkt, som virkeligt tæller. Det handler om at skabe sin egen virkelighed og historie.
Med Erling Daells personlighed og særpræg er han et usædvanligt godt eksempel på dette. Nogle børn af succesfulde forældre svæver rundt som en planet om solen. Men Erling svæver ingen steder. Som en ven af Erling tænker man slet ikke på hans baggrund – han har nemlig skabt sit eget univers og dermed forædlet og raffineret sit udgangspunkt.
Søren Kierkegaard siger, at man skal stå ved sig selv, være sig selv og dermed blive sig selv. En måde, hvorpå Erling har fundet sig selv, er gennem musikken og kunsten. Netop disse emner drøftede jeg og Erling på en cafe på Frederiksberg i april.
Erling Daell og The Bullhounds på scenen i Amager Bio.
Rockdirektøren
Tidligt i vores venskab gav du mig, til min store overraskelse, en CD med dit eget rockband. Hvordan startede din interesse og dedikation til musikken?
– Allerede som 5-6 årig ville jeg være dirigent for Wiener Filharmonikerne, og som 7-årig stiftede jeg gennem min far bekendtskab med Jerry Lee Lewis! Musikken er en fantastisk stemningsskaber. Jeg vil mene, jeg er et følsomt menneske, så jeg bliver i dén grad påvirket. Gennem livet har musik hjulpet mig på vej til at komme gennem svære tider. Efter at have lært 50er rocken at kende, syntes min stedmor, at jeg skulle begynde at synge. Det Danske Drengekor havde optagelsesprøve, havde hun set. Jeg ville egentlig ikke, for det at synge i kor ville være en klar mobbe-faktor: Det var tøsedrenge, der sang i kor. Men jeg tog alligevel til optagelsesprøven og fik derefter et par fantastiske år med Det Danske Drengekor.
Musikken blev desværre lagt på hylden igennem mange år efter koret, hvor jeg prøvede at få styr på studie, karriere og kærlighedslivet. I 1996 mødte jeg ved et tilfælde guitaristen Rick s fra mit favoritband The Georgia Satellites på Mojo Blues Bar i København. Et venskab opstod, og da jeg i 2010 fik den idé at lave et rockband og hypotetisk set indspille noget, sagde han: ”Hvis du vil lave et album, så vil jeg være med.” Det blev startskuddet på The Bullhounds. Foreløbig har vi lavet to albums.
På et tidspunkt begyndte du at producere din egen musik – hvordan opstod den ide?
– The Bullhounds’ første album, ”protector”, blev indspillet uden egentlig at have en plan for det videre forløb. Skulle musikken gemmes væk i en skuffe? Ville materialet blive godt nok til den nærmeste familie og venners venlige ører? Eller ville kvaliteten være så høj, at det kunne tåle at se dagens lys som en officiel udgivelse? At være i studiet med professionelle musikere, der havde solgt millioner af albums, var en udfordring. Jeg var ikke sikker på, om jeg som den glade amatør ville falde igennem. Det gik nu ret godt, og vi mente derfor som band, at materialet burde udgives.
”Bandets bluesbaserede rock falder ikke inden for mainstream-kategorien. De gængse pladeselskaber ville ikke udgive musikken, fordi de ikke mente, at den havde kommercielt potentiale, så jeg begyndte i stedet at overveje, hvilke ydelser man som artist egentlig får fra et pladeselskab, og om de ting kunne skaffes på anden vis. Det endte med, at jeg selv lavede mit eget pladeselskab, RockBastard Records, og udgav albummet selv. Da det udkom, gik det direkte ind på 4. pladsen i Danmark.
Asger Jorn-hyldest af Kristian Von Hornsleth. Erlings privatsamling.
Erling og Asger Jorn
Det er ikke kun musikken, som ligger Erlings hjerte nært. Erling og jeg har nemlig begge en passion for kunstneren Asger Jorn. De sidste 10 år har vi siddet i bestyrelsen for foreningen Asger Jorns Venner, som er en non-profit forening, hvor vi blandt andet afholder en årlig Jorn-festival ved Jorns hus på Læsø og indtil videre har udgivet 5 Jorn-bøger.
Kan du fortælle lidt mere om dit engagement i Asger Jorn og vores forening?
– Du fik skubbet mig i dén retning via dit medejerskab af Asger Jorns atelier og sommerhus på Læsø. Formålet med foreningen er, at vi vil fremme Jorns virke i ind- og udland, hvorfor vi blandt andet har besøgt nogle af hans andre ateliere og arbejdssteder, indtil videre dem i Albissola i Norditalien og på Gotland. Her besøgte vi Jorns ”hemmelige” gravsted og fulgte i hans fodspor rundt på øen. Oplevelserne med Asger Jorns Venner har været berigende – ikke mindst takket været vores guide og Jorn-formidler, Lars Morell, som uden sammenligning er landets mest vidende omkring Jorn.
Hvad er det ved netop Jorn som fascinerer dig?
– Asger Jorn var en skæv, rastløs, fandenivoldsk leve- og festmand. Han fandt sig ikke i autoriteter og statslig indblanding. Samtidig var han et følsomt gemyt, der på trods af det var enormt produktiv. Man kan ikke andet end blive i godt humør af at se på hans billeder med de mange spraglede farver. Eller på ham. Jeg er glad for at have et billede af Jorn malet af min ven Kristian Hornsleth, som jeg jo lærte at kende i Asger Jorns sommerhus på Læsø gennem dig, Peter. Verden er lille!
Afrunding
Som jeg ser det, har Erling formået at forene kunsten og kapitalen – ikke som modsætninger, men som forudsætninger. Han har grebet ansvaret for lige præcist at blive den, han er. Ikke et ekko, som lever efter, hvad andre forventer. Erling tør stå ved sig selv og lader sig heldigvis forme af både lidenskaben og kunsten, som er en stor del af hans liv.
Erling Daell
- Direktør, musiker og investor.
- Født i 1970 i Gentofte.
- Boet i Charlottenlund fra 9-19 årig.
- Bor på Frederiksberg med kæresten
- Tine Marie Andersen, direktør for Tobaksproducenterne.
- Adm. direktør for jem & fix og Harald Nyborg i Sverige, der samlet har 52 butikker og en årlig omsætning på 1,2 mia. SEK.
- Næstformand for Harald Nyborg A/S og Daells Bolighus A/S.
- Forsanger i rockbandet The Bullhounds.
- Bestyrelsesmedlem i Asger Jorns Venner (forening og bogforlag).
Besøg NORDs kultur butikker her:
Claus Lind: Masterclass
Claus er en markant skikkelse i Danmark, hvor han indtager en suveræn førsteplads som skulptør og arkitektonisk designer – og i disciplinen at forene samtiden og fortiden i samspil med naturen.
Ulla Koppel – et stjerneskud som aldrig brænder ud
En varm sommerdag på Læsø sad jeg sammen med Ulla Koppel på en cafe i Byrum. Hun har i mange år haft sommerhus på Læsø sammen med sin store familie.
Selv er jeg medejer af Asger Jorns hus på Læsø, hvorfor vi begge har en stor kærlighed til øen.
Et skattet venskab Prins Henrik og antikvitetshandleren Oliver Klitgaard
I skatkamre af historie og kunst fandt Prins Henrik og antikvitetshandleren Oliver Klitgaard et venskab, der strakte sig fra royale saloner til jagt på antikviteter i Kina.