Vælg en side

Gentoftes brandstation, som er en del af Beredskab Øst, har forandret og udviklet sig gennem de seneste år, fordi opgaverne ændrer sig – fx er brand i en el-bil både giftig og farlig og skal derfor slukkes på en ny måde. Samtidig holder brandmændene deres traditioner i hævd.

Hver morgen klokken otte, når vi har vagtskifte og morgenbriefing, kigger vi hinanden i øjnene og giver hinanden hånd. Det er en fast tradition, fortæller beredskabsinspektør Jonas Petersen, mens han viser os rundt på brandstationen i Gentofte, hvor borgmester Michael Fenger og NORD er på besøg. Borgmesteren kunne lige smutte herover fra sit kontor ved siden af.


Brandmændene vedligeholder biler og andet udstyr.

Arbejdsdagen for de seks brandmænd, som er på vagt 24 timer ad gangen, går ofte med bl.a. vedligeholdelse af brandbilerne og andet materiel, brandinspektion samt administrative opgaver. Men lige pludselig kan en alarm lyde, og de er sammen om en opgave, som kan være et spørgsmål om liv og død, og hvor de er dybt afhængige af hinanden. Måske derfor ser de hinanden i øjnene.

Som en familie

I det hele taget er et hold som en slags familie, for efter den almindelige arbejdstid træner de sammen i den gamle gymnastiksal, de laver mad og spiser sammen, og de sidder i den store stue, hvor de har hver sin sorte læderlænestol vendt mod den store tv-skærm. De har også hver sit faste soveværelse, som de deler med de to andre hold. Foruden brandmændene er der også to ambulancefolk, som har 12 timers vagter, og som har hvilestue her. Men ambulancerne kører langt det meste af tiden.

 
Brandmændene har vagt 24 timer, og holdet er en slags familie.

Beredskab Øst

Brandstationen på Bernstorffsvej stod færdig i 1939 og er lige som naboen, rådhuset, tegnet af arkitekt Thorvald Jørgensen. Gentoftes tidligere brandstation lå på Hellerupvej, hvor der nu i 35 år har været brand-museum med mange fine gamle brandbiler mm.  Brandstationen er ikke bare Gentofte Kommunes i dag. Den har siden 2016 været en del af Beredskab Øst, som er en sammenslutning af redningsbered-skaberne i Ballerup, Gentofte, Gladsaxe, Herlev og Lyngby-Taarbæk kommuner.
– Beredskab Øst lejer meget kompetent personale ind fra Falck, som står for den daglige drift, forklarer Michael Fenger.


Orden er et must på en brandstation.

Mange slags opgaver

Brandmændene tager sig af udrykninger til mange typer af opgaver, fx miljøforurening med olie, og i Skovshoved Havn har beredskabet en båd, så mandskabet kan tage sig af redningsopgaver på havet. Borgmesteren og NORD går rundt mellem bilerne og er ind imellem ved at falde over de støvler og brandmandsbukser, som er placeret ved siden af udrykningsbilerne, så brandmændene lynhurtigt kan blive klar, når alarmen lyder.


Udstyret står klart lige til at hoppe i.

Brandslukning af el-biler

Vi bliver også introduceret for den nyeste teknologi, og som de eneste endnu har Beredskab Øst en vildt avanceret container, man bruger ved ild i el-biler. Batterierne udvikler nemlig giftig røg, og man kan ikke bare sprøjte vand på med en almindelig brandslange, fordi el er ledende. Bilen kan løftes op i containeren, som bliver lukket til, så der ikke kommer ilt til. Hvis den brændende el-bil fx står i en p-kælder, har beredskabet nu også en robot, som man kan fjernstyre til at hente bilen. Heldigvis er alt udstyret hjemme i dag, og brandmændene er i gang med at vaske og ordne de flotte biler.
– Helst skulle de jo slet ikke i brug, som borgmesteren kommenterer, før han går tilbage til rådhuset.

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Rundt i kommunen med borgmesteren: Vores grønne vej

Jægersborg Allé strækker sig gennem en stor del af kommunen og har eksisteret i mere end 300 år – oprindelig som kongelig jagtvej. Senere blev området omkring Charlottenlund Station et yndet udflugtsmål med tog, som stoppede hvert
5. minut om søndagen. I dag er den lange allé stadig kommunens grønne åre med både skov, park, slotte, villaer og shopping. NORD Magasinet gik en tur med borgmester Michael Fenger ned ad forretningsstrøget.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.