Vælg en side

Cape Town er ikke alene en smuk by, men den spirende kreative produktion, anderledes tænkning og inspirerende naturskønhed betyder, at byen i disse år etablerer sig som en af verdens førende designdestinationer. Sidste år blev den udnævnt til en UNESCO City of Design. Vi har udvalgt et par eksempler fra den spændende by.

Smukke sandstrande, det majestætiske Taffelbjerg med den flade top og vinmarker i kuperet terræn – Cape Town er fuld af motiver, som passer perfekt på Instagram, og byen bliver som altid fremhævet som en af verdens smukkeste storbyer for sin fantastiske beliggenhed og skønhed. Sydafrikas skønhedsdronning kan prale af perfekt natur som fx den uberørte halvø med skønne hvide badestrande.

Designhovedstad

Men i de senere år er byen også begyndt at vise en anden side af sig selv. En kreativ energi har fejet gennem gaderne, og den kreative industri har fået fastere og fastere tag i byen, som i første omgang kulminerede med, at Cape Town blev udnævnt til World Design Capital 2014, som den første afrikanske by. Året blev brugt til bl.a. at øge bevidstheden om, at godt design kan skabe en kultur for byforbedring og forbedre det daglige liv for alle borgere.

Del af kreativt designnetværk

Fire år senere blev byen sidste år udnævnt til en UNESCO City of Design, et kreativt netværk som Kolding og 30 andre byer som London, Basel og Hong Kong er del af.

Cape Town har sin helt egen multikulturelle og multifacetterede tilgang til kreativitet, og der er masser at dykke ned i som turist i byen.

NORD har valgt at fremhæve et par enkelte fremtrædende eksempler fra det nye Cape Town:

Zeitz MOCAA

Zeitz MOCAA er en forkortelse for Zeitz Museum of Contemporary Art Africa. Der et det første store museum for samtidskunst skabt af kunstnere, som er født og opvokset i Afrika, men også af de mange kunstnere fra andre dele af verden, som er efterkommere af fx slaver.

Museet har til huse i en gammel silo på den moderniserede og meget populære havnefront. Her opbevarede, sorterede og eksporterede man tidligere majskorn fra hele Sydafrika. Arkitekten Thomas Heatherwick har skabt en katedralagtig arkitektur, som bevarede den industrielle karakter, men også er blevet et flot udstillingsrum. I hjertet af siloen skabte arkitekten og hans team en celleagtig struktur, som forestiller et af de majskorn, der tidligere fyldte siloen.

Arc for Arch

Sidste år ville Nelson Mandela, som blev Sydafrikas første demokratisk valgte præsident, være blevet 100 år. Cape Town har mange eksempler på, hvor vigtig en figur han har været for landet. Bl.a. er en af de helt store attraktioner Robben Island, hvor han sad fængslet i næsten 20 år, før han blev flyttet til et fængsel på fastlandet.

Også ærkebiskop Desmond Tutu er en af landets helt store menneskerettighedsforkæmpere. Det moderne monument – Arch for Arch – i består af 14 sammenflettede træstrukturer, som symboliserer landets historie og kerneværdier – blev sidste år afsløret i byens centrum på det sted, hvor Tutu begyndte mange af sine antiapartheid-marcher. Placeringen vil for eftertiden være en konstant reminder for landets styre. Det er tegnet af den norske tegnestue Snøhetta sammen med Local Studio fra Johannesburg.

Kim Boye: Caminoen har sat mig endnu mere fri

Kim Boye: Caminoen har sat mig endnu mere fri

At gå Caminoen har for mentaltræner Kim Boye været ’som en tur med hunden gange hundrede’. Og særligt én oplevelse på den 900 kilometer lange vandring gjorde hele forskellen. Det var dag 15 på Caminoen, at den høje, stærke mand, som i årevis havde trænet mentalt med almindelige mennesker, sportsstjerner og utilpassede unge til større selvværd, blev ramt af frygt: — Der var 42 kilometer til den næste destination, og jeg havde derfor valgt at tage natten i brug. På et tidspunkt ankom jeg til en kæmpestor skov i bælgravende mørke. Men noget i mig fik mig til at fortsætte, mærke efter og sanse skoven. Efter 2-3 timer slap frygt og angst fuldstændig sit tag i mig. Det var så essentielt, at jeg brød ud i tårer, fordi frygten handlede om oplevelser i min opvækst.

læs mere
Danmark kan også!

Danmark kan også!

Vi leder med lys og lygte efter eksotiske feriedestinationer i udlandet, men du må ikke glemme det lille ordsprog der lyder – ude godt, hjemme bedst. Måske er der noget om snakken. Vi kan skrive side op og side ned om de mange skønne destinationer, der findes verden over. Og det gør der virkelig. Men vi skal heller ikke glemme, at vi selv sidder på en skat af gode og smukke ferieoplevelser.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.
X