Historien om Vermouth starter i Torino i 1786, da Antonio Benedetto Carpano studerede til urtelæge.
Han var inspireret af af den tyske hedvin, der er lavet af malurt, en krydderurt, der oprindeligt blev tilsat billig vin for at skjule den rå smag af alkohol. Carpano eksperimenterede med kombinationen af urter, krydderier og moscatel (hedvin), der affødte opfindelsen af vermouth-formlen.
Vermouth er således vinbaserede likører, der i dag følger en streng produktionsproces: Den skal bestå af mindst 75% vin, have en minimum alkoholprocent på 14,5%, og så skal den indeholde artemisias (bynke), det er disse karakteristiske elementer, som giver den komplekse smag.
Vermouth er en trend, der bevæger sig med sneglefart fra specialforretningerne ind i hjemmet som en yderst delikat aperitif til store og små selskaber. Så skulle du være fristet til at gå på udkig efter en vermouth til næste arrangement, er Carpano produkterne blandt de bedste i verden.
(Fra venstre) Carpano Botanic Bitter: Det nyeste bitre medlem af Carpano familien. Den indeholder ti forskellige urter og produceres på vermouthmanér, men kategoriseres som en bitter – en multifaceted bitter! Punt E Mes: En Carpano legende, der består af: one point sweetness and half a point of Carpano bitterness. Classico: Sammenlignet med Antica Formula emmer denne af mild citrusfrugt og vanilje oter, og er perfekt til cocktails. Carpano Antica Formula 1786: Den er en hyldest til den originale vermouth af Antonio Benedetto, og er velkendt for sine noter af vanilje.
(Fra venstre) MI-TO og Negroni: Er familiens små ikoniske lomme-aperitif, der er komponeret af forskellige Carpano-produkter, og som akkompagnerer dig til enhver lejlighed. Smag dig frem til din favorit! Fyld ingredienser i glasset og rør rundt. Carpano Bitter Sweet: 4 cl Carpano Botanic Bitter, 1 cl citronsaft, 2 tsk. kirsebærsirup (brug resterne fra julen) Top med Coca-Cola. The 2 PM cocktail: 4 cl Carpano Botanic Bitter, 1 cl rabarbersaft eller sirup, 1 cl citronsaft, 3 dråber saltvand, Top med hyldeblomst-tonic
Besøg NORDs gastro butikker her:
Rasmus Vejbæk-Zerr anbefaler vin
Købmand og sommelier Rasmus Vejbæk-Zerr vil i de kommende numre anbefale sine egne favoritvine, og i anledning af foråret starter han med rosévin.