Vælg en side

Mad med mening – til de mest udsatte. JunkFoods ambition er at sikre et varmt måltid hver dag til alle de mange sultne gadefolk i København.

En helt er for mig en person, som går ud af mørket for at skinne i lyset. En person, som gør indtryk og giver plads til beundring og respekt. De helte vi vælger, fortæller noget om os selv og vores holdninger og værdier. Derfor er helte for mig noget personligt.
En af mine helte er Jeanette Duus, som er leder af projektet JunkFood. JunkFood har en ambition om at sikre et varmt måltid hver dag til alle de mange gadefolk i København.
Vi lever i et samfund, som producerer mange succeser. Men der findes desværre også mennesker, som ikke er vindere. På Vesterbro i København er der omkring 500-600 gadefolk døgnet rundt. På landsplan er der 6400 hjemløse i Danmark.
Jeg mødtes med JunkFoods daglige leder, Jeanette Duus, for at høre mere om projektet og hendes arbejde:


Jeanette Duus, leder JunkFood, Rasmus Munk, køkkenchef og medejer af Alchemist og Kåre Gottfredsen, frivillig køkkenchef JunkFood.

Kan du beskrive JunkFoods arbejde og formål?

JunkFoods vision er, at alle gadens folk får et dagligt varmt måltid mad, samt at organisationen kan fungere med hjælp fra en stor andel af unge på kanten, som gennemgår et JunkFood forløb og herefter kan gennemføre en uddannelse eller et job.
Mange væresteder lukker om eftermiddagen, og på bosteder bliver der sjældent serveret aftensmad. I dag producerer vi 300 måltider om dagen, 7 dage om ugen, 365 dage om året, som vi leverer til 11 væresteder. Indtil nu har vi leveret 150.000 gratis måltider.
Vi har det første år haft en aftale med Hotel- & Restaurationsskolen, så 5-12 kokkeelever har arbejdet hos os. Skolen har betalt for en kok som mentor. Derudover har vi indgået et formaliseret samarbejde med Irma, Nemlig.com og Dagrofa om overskudsvarer, salg af vores produkter og job til unge på kanten.
Vi har i dag 16 frivillige, som bl.a. hjælper os med at bringe maden ud.

Hvordan opstod ideen til JunkFood?

JunkFood er Michelinkokken Rasmus Munks projekt, som havde en ambition om at sikre et varmt måltid hver dag til alle de mange gadefolk i København. Coronanedlukningen i marts 2020 gjorde, at der var tid og ledig køkkenplads til at starte projektet. Gadens folk har ofte ikke appetit og mærker ikke nødvendigvis, at de har brug for næring, men deres reaktionsmønster afspejler det ofte.
For lidt mad skaber frustrationer, som ender i konflikter, der står i vejen for den enkelte såvel som for omgivelserne. Det resulterer i sværere arbejds­vilkår for de lokale socialarbejdere, utryghed hos lokalbefolkningen og gener for det lokale erhvervsliv.

 Hvad er din egen baggrund?

Jeg har kommerciel baggrund, men for 8 år siden valgte jeg at lave en drejning i mit arbejdsliv. I marts 2020 mødte jeg Rasmus Munk (køkkenchef og medejer af restaurant Alchemist, red.) og her begyndte samarbejdet omkring JunkFood. Jeg synes projektet var utroligt meningsfuldt, og derfor var det meget naturligt at lægge billet ind på at videreføre JunkFood i egne lokaler efter Corona, restauranterne åbnede igen.

Hvordan oplever du at JunkFood gør en forskel?

Vores projekt gør en forskel, for mad er skade-sreducerende. For socialarbejdere al føles det omsorgsfuldt at servere et måltid mad, det mindsker konflikter og vold og det giver lejlighed til samtale. Desuden giver det en følelse af normalitet for de hjemløse, som kan være vejen til et bedre liv.
Institutionsleder af Herbergscentret Sundholm, Marie Louise Dyhrberg, har bl.a erfaret, at når JunkFood leverer aftensmad ud, er der markant mindre vold blandt beboerne.
Bettina Bach, institutionsleder på Det skærmede Kvindeherberg på Sundholm fortæller os, at når JunkFood leverer aftensmad, er det en måde for personalet at give omsorg for beboerne på, og ofte giver det samtidig en åbning for en god samtale.

Hvordan ser visionen og fremtidsplanerne ud for projektet?

Kerneproduktet, mad til gadens folk, fortsætter, gerne med endnu flere overskudsvarer fra vores samarbejdspartnere. For at sikre at vi kan fortsætte projektet uden at være afhængig af 100% fonds­finansiering, arbejder vi på at blive selvfinansierende ved at sælge JunkFood produkter, som vi lancerer i Irma i uge 45 – produkter, som er tænkt til, når man laver ”junkfood” derhjemme: Burger, hotdog og ribbenstegsandwich – så det er et sortiment, der bliver lanceret med tre forskellige slags ketchup og senere kommer der sennep, syltede løg og agurker, rødbeder og rødkål.
Når kunder køber produkterne, giver de samtidig et tilskud til et måltid til en hjemløs. Derudover har vi et samarbejde med Københavns Kommune om at have udfordrede unge i køkkenet, som vi også bliver betalt for. Køkkenet er en god platform til at få unge til at se at de har et potentiale, og vi har samarbejds­partnere som vil hjælpe dem videre i job eller uddannelse.


Peter Linder besøger JunkFood og Jeanette på JunkFoods adresse på Halmtorvet, København

Afrundning: Man kan gøre en forskel på mange måder. Der findes store og små forskelle. Når jeg møder en person, zoomer jeg hurtigt ind på deres menneske- og livs­syn. Forleden mødte jeg en bekendt, som fortalte, at han var fascineret af Donald Trump, ja ligefrem betragtede ham som sin helt. Var jeg klar over, hvor mange milliarder han havde tjent, var et af argumenterne.
Jeg er ikke interesseret i, hvad folk tjener, men derimod i hvilken forskel man gør – og hvordan man behandler sine medmennesker. I mange virk­somheder er CSR blevet et buzzword af netop denne grund.
JunkFood gør en forskel – endda en meget konkret forskel. Nu er det snart jul – og det burde minde os om dem, som har det svært. Her gør JunkFood og folkene bag et fantastisk stykke arbejde.

Besøg NORDs kultur butikker her:


error: Indhold er beskyttet.