Gå nye veje med en elsket klassiker. Og få den skønne fedme og umamismag fra den røgede creme.
Til 4 madglade.
Suppen:
1 kg bagekartofler (mix evt. med jordskokker) – brug her rub og stub
3-4 mellemstore porrer – brug her rub og stub
12 dl hønsebouillon
25 gr smør
2 dl piskefløde
0,5-1 dl ramsløgsolie
(se opskrift nedenfor)
SÅDAN GØR DU
1. Skræl kartoflerne og skær dem i tern. Gem skrællerne til topping
2. Skær det hvide og lysegrønne af porrerne i ringe. Gem de grønne toppe til topping
3. Svits kartoffeltern og porreringe i smørret, tilsæt bouillon og kog det mørt
4. Blend suppen, tilsæt piskefløde og smag til med salt og peber.
Rygeostcreme:
150 gr fynsk rygeost 10%
0,5 dl piskefløde
Evt. lidt citronskal
SÅDAN GØR DU
1. Rør rygeosten til en creme med piskefløde
2. Smag til med salt og peber og evt. lidt skal fra en citron
Topping:
Kartoffelskræller og porretoppe
4 dl olie til fritering (olie uden smag, f.eks. vindruekerne- eller majsolie)
SÅDAN GØR DU
1. Skær kartoffelskræller og
porretoppe i tynde strimler og friter dem i olie, til de er sprøde.
Først skræller og så porrer.
Og lidt ad gangen.
Tip!
Brug også bunden på porren, som ligner en koral, når den er blevet friteret!
Ramsløgsolie:
100 gr ramsløg (kan erstattes med purløg)
2 dl rapsolie
SÅDAN GØR DU
1. Kom de skyllede, afdryppede ramsløgsblade i en blender og kør
2. Tilsæt olie i en stråle og blend til du har en ensartet masse
3. Sigt olien i en finmasket si
Server suppen rygende varm med rygeostecreme, ramsløgsolie og sprød topping. Nyd hele herligheden sammen. Eller nyd det hele hver for sig. Brug fx
toppingen på en salat eller som pynt på røget laks. Eller på en kartoffelmad. Og smør en rugbrødsmad med rygeostcremen.
NORD elsker citronmåne med marcipan & mynte
Camilla Zarah Lawes: Jeg har altid brugt rigtig mange timer i mit køkken på at lave mad og eksperimentere med nye opskrifter og ideer. Det, jeg brænder allermest for, er mad, som er smukt smager godt, er enkelt og sundt. Og så har jeg et blødt hjerte for kager og desserter. Mit motto er kvalitet frem for kvantitet.
Banan-gulerodsmuffin
En lækker sprød sund muffin opskrift af Camilla Lawes
Ingredienser: 1/2 dl solsikkeolie, 2 æg, 3 spsk. honning, 1 meget moden banan, 100 g revet gulerod, 100 g havregryn, 50 g hvedemel, 25 g tranebær, 1 tsk. bagepulver, 2 tsk. vaniljesukker,
DRYS: 20 g kokosflager
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 200 grader
Pisk honning og olie sammen med en gaffel, tilsæt ægget et af gangen og pisk til en lys cremet masse.
Mos bananen og vend dem i sammen med fint revet gulerod.
Bland havregryn, hvedemel, bagepulver og vaniljesukker sammen, vend det i dejen.
Fordel dejen i muffinsforme der er foret med bagepapir, og bag dem i 8 minutter, drys med kokosflager og bag videre i 8 minutter.
Panna Cotta med kaffe gele
Pannacotta: (6 små portioner), 1/2 liter piskefløde, 60 g rørsukker, 1 stang god vanilje, 3 blade husblas
Kaffe gele: 1,5 dl lunkent vand, 2 blade husblas, 1 spsk. kaffepulver, 2 tsk. kanel, 2 spsk. rørsukker, 2 spsk. kaffelikør
Fremgangsmåde
Bland fløde, sukker, vaniljekorn og bælg i en gryde og lad det småkoge ved svag varme i 2 minutter. Tag fra varmen og fjern vaniljebælgen. Udblød husblas i koldt vand i 5 minutter, vrid dem let og pisk dem i den varme fløde. Hæld cremen i skyllet portionsglas (så er den nemmere at få ud af formen/portionsglas) og stil på køl I minimum 2 timer.
kaffegele
Udblød husblas i koldt vand. opløs den i lunkent vand, rør kaffe, kanel og sukker i sammen med Kalua eller en anden kaffe likør. Afkøl i 30 minutter og hæld på pannacottaerne. Stil på køl i minimum 2 timer.
Et dejligt alternativ til den klassiske ris a la mande. Du kan også servere pannacottaen med kold kirsbærsauce.