Vin er blevet et samlerobjekt og gammel spiritus går for tocifrede millionbeløb. Velkommen til promillernes ekstravagante klub.
Verdens dyreste vine kommer fra franske vinhuse som Chateau Pétrus, Château Latour, Château Mouton Rothschild, men den hidtil dyreste er en Romanée-Conti, som i 2018 blev solgt for 3,7 millioner kroner på auktion i New York. En Romanee-Conti er en meget dyr og eksklusiv Bourgogne-vin fra områdets mest berømte vingård Domaine de la Romanée-Conti. De laver nogle af verdens dyreste vine – herhjemme er de set fra 18.000 kroner og op til 150.000 kroner flasken hos FineWines.dk – og de omtalte vinøse dråber fra 1945 var så de dyreste nogensinde.
Whisky slår alle rekorder
Er du til høje promilletal, så er der ikke mange, der kan slå s kotske Macallan. For nogle år siden blev én flaske whisky fra 1926 solgt for 7,13 millioner kroner gik en anonym køber, men sidste år slog endnu et hammerslag både den og alle andre rekorder: Endnu en Macallan single malt whisky destilleret i 1926 for for 12 mio. kr. på Sotheby’s i London. Om de smager godt, forlyder der intet om.
Besøg NORDs gastro butikker her:
Den Perfekte Start på en middag
L ad os i et kort sekund sende tankerne til Italien, og den stemning der spreder sig i lokalet, inden maden fylder bordet. Forventningens glæde, duften af hjemme-lavet canederli og den helt rigtige aperitivo cocktail til at starte samtalen.
Overset italiensk luksus
Historien om Vermouth starter i Torino i 1786, da Antonio Benedetto Carpano studerede til urtelæge. Han var inspireret af af den tyske hedvin, der er lavet af malurt, en krydderurt, der oprindeligt blev tilsat billig vin for at skjule den rå smag af alkohol. Carpano eksperi-menterede med kombinationen af urter, krydderier og moscatel (hedvin), der affødte opfindelsen af vermouth-formlen. Vermouth er således vinbaserede likører, der i dag følger en streng produktionsproces: Den skal bestå af mindst 75% vin, have en minimum alkoholpro-cent på 14,5%, og så skal den indeholde artemisias (bynke), det er disse karakteristiske elementer, som giver den komplekse smag
Sommerlier Nina Højgaard Jensen
Hvilke Råvarer kan være en udfordring at matche med vin:
Friske grønne ærter kan have en klorofyl karakter, og ligesom med grønne asparges kan det give lidt udfordringer.
Hengemte/lagrede asiatiske soyasaucer kan have en meget kompleks smag, der også kan give udfordringer. Syltede ingredienser – eddikesyre kan forstyrre nogle elementer i vinen.