Der er havredrik i Drude-Katrine Plannthins latte i stedet for komælk, og hun elsker det. Hør hvordan en latte-elskende designer fra Hellerup lever godt uden mælk.
Efter 17 år som vegetar, blev du for snart 4 år siden veganer. Hvorfor?
På et tidspunkt blev jeg klar over, at mælkeindustrien er mindst lige så grufuld som kødindustrien, og valgte derfor den veganske livsstil. At jeg så også har vundet på den sundhedsmæssige side, er kun et plus.
Har du oplevet reaktioner eller kropslige forbedringer efter du kun spiser plantebaseret?
Tidligere døjede jeg med oppustethed og ondt i maven efter en kop latte med komælk i. Efter jeg har skiftet komælk ud med den plantebaserede, er de problemer helt forsvundet. Det samme hører jeg fra veninder, der har gjort det samme. Derudover føler jeg mig langt mere sund og oplever mig være fysisk yngre end mine 50 år.
Hvilke alternativer til mælk foretrækker du?
Da jeg begyndte som veganer, var mælken et stort spørgsmål for mig. For hvordan skulle jeg erstatte mælken i den latte, som jeg elskede? Jeg prøvede mig frem og fandt ud af, at havredrik fra Naturli’ er virkelig god. Smagen er mild og rund, og jeg kan i dag ikke forestille mig andet i min kaffe. For ligesom komælken engang var en daglig vane, så er havredrikken blevet det i dag. I bund og grund er det blot et spørgsmål om at ændre sine vaner.
Dine plantebaserede favoritretter?
Mine tre børn elsker hverdagsretter som lasagne. Den består af en masse grøntsager – fx gulerødder, rødbeder, auberginer – og gerne linser for at samle det, muskatnød er et must for at give smag og vegansk revet ost, fx fra Violife. Ofte bruger jeg også gærflager, fordi de giver smag. De kan bruges til næsten alt og kan varmt anbefales. Jeg er også en stor guacamole-fan, og der er cremefraiche-erstatning fra mærket Oatley suverænt. Som smør sværger familien til Smørbar, også fra Naturli’. Mine børn valgte den faktisk i en blindtest i stedet for smør fra komælk.
Hvor handler du og finder de veganske varer?
De fleste større supermarkeder har i dag et vegansk udvalg. Det er kun, hvis jeg skal have gærflager, at skal jeg i en helsekost.
Gode råd til andre som overvejer at leve vegansk?
Hold fokus på, hvorfor du ønsker det. Er det pga. det dyreetiske, naturen eller din egen sundhed? Uanset hvad din bevæggrund er, så er det min erfaring, at omstillingen til nye vaner går hurtigere, hvis man er målrettet.
Drude-Katrine Plannthin
Beklædningsdesigner fra Danmarks Designskole med speciale i bæredygtig mode. Underviser, skriver bøger og er CSR-konsulent. Har tre børn på 13, 17 og 21 år og bor i Hellerup. Har været vegetar i 17 år og veganer i snart 4 år.
Besøg NORD’s Sundhedsbutikker her:
Jeg er pescetar, hvad er du?
Vegansk mad stormer frem i verden, også i Danmark, hvor man også gerne twister det veganske ud i afkroge, så selv kødspiserne kan opfatte sig som bare lidt veganske. For de flestes vedkommende handler det om dyrevelfærd, bæredygtighed og sundhed.
Veganske Hverdagsretter – Kartoffelsalat med quinoa og grønt
Det er ved at være sæson for nye danske kartofler. Dette er mit bud på en virkelig nem kartoffelsalat med det proteinrige frø quinoa, sprøde grøntsager, cremet avocado og syrlighed fra citronsaft.
Vidste du? Med Søren Bregendal
Søren Bregendal giver dig her tips, info og bemærkelsesværdige facts om den veganske livsstil