Dygtige forskere har historisk set givet os mange anledninger til at forstå hvorfor vi bliver hjertesyge. I 1951 bragte Englands førende tidsskrift, The Lancet, et særdeles spændende studie af professor Strøm og Dr. Jensen.
De havde set på antallet af hjerteanfald og dødsfald i relation til slagtilfælde og hjertekarsygdomme i Norge i perioden 1927-1948. I april 1940 blev Norge invaderet af Nazi Tyskland og for at brødføde deres soldater, overtog tyskerne stort set alle landbrugsdyr. På kort tid var nordmændene i overvejende grad tvunget til at leve plantebaseret!
Som det ses på grafen, faldt antallet af hjerteanfald og dødsfald i relation til slagtilfælde og hjertekar-sygdomme markant i samme periode. Med befrielsen i 1945 og dermed nordmændenes tilbagevendende adgang til deres landbrugsdyr, fulgte en tydelig stigning i antal dødsfald forbundet med hjerte-karsygdomme. Et ekstraordinært og tankevækkende studie, der kunne have reddet millioner af menneskeliv, hvis bare vi havde forstået dybden af indsigterne. Men det er ikke for sent. Vi kan stadig komme hjertekarsygdommene til livs og heldigvis uden hjælp fra en fjendtlig invasion. Det starter i stedet med en særdeles sund revolution ført an af plantebaseret fuldkornskost.
Kilde: The Lancet
Besøg NORD’s Sundhedsbutikker her:
Søren Bregendal – Broccoli revolutionen
Er den igangværende veganske hype mere end blot endnu en forbipasserende tendens, båret af bl.a. sociale medier, kendisser og nye slankekure? Eller rummer den rent faktisk svar der kan ændre vores forhold til sundhed for altid? Læs med og få indblik i noget af den viden der ændrede mit liv for 12 år siden og som også kan ændre DIT liv dramatisk.
NORD Magasinet anbefaler 9 veganske produkter
Hvilke produkter kan jeg få i veganske udgaver? NORD Magasinet har fundet 8 produkter, som du hurtigt kan finde i dine lokale supermarkeder samt en kogebog med veganske retter.
Veganere i vores område – Drude-Katrine Plannthin
Der er havredrik i Drude-Katrine Plannthins latte i stedet for komælk, og hun elsker det. Hør hvordan en latte-elskende designer fra Hellerup lever godt uden mælk.