På trods af at Danmark er et af Europas mest opdyrkede lande pr. m2, har vi stadig masser af smuk natur at gå på opdagelse i inden for landets grænser. I denne artikel sætter vi fokus på 10 af Danmarks smukkeste vandrestier.
1. Bornholms Kyststi – 125 km
Bornholms Kyststi strækker sig omkring 125 kilometer rundt om solskinsøen med smukke og varierede landskaber gennem skove og langs strande, over smukke klipper og gennem hyggelige landsbyer. En dejlig tur til en forlænget weekend eller længere tur med kulturelle stop undervejs i de lokale miljøer.
2. Camønoen – 175 km
Camønoen tager dig igennem noget af Danmarks fantastiske natur med Møns Klint som turens absolutte smukke højdepunkt. Undervejs byder turen også på smukke kyststrækninger, bølgende marker, skov og vildnis og hyggelige landsbyer.
3. Sjællandsleden – 400 km (stisystem)
Sjællandsleden er en samling af en masse forskellige sjællandske stier, og der er derfor masser af mulighed for at sammensætte en helt unik rute til din tur. Her vil du opleve en smuk variation af marker, dybe skove, vandløb, strande og smukke kyststrækninger.
4. Nordkyststien – 61 km
Nordkyststien byder på idylliske omgivelser med udsigt til havet langs den smukke kyststrækning fra Hundested til Helsingør. I solskinsvejr er Nordkyststien en afsindig smuk oplevelse. Stien kan også cykles, hvis man vil hurtigere frem.
5. Gendarmstien 80 km
Gendarmstien er et stykke dansk kulturarv, der byder på masser af billedskøn natur oveni i form af kyster, bakker, marker og et rigt dyre- og planteliv. Stien blev brugt af danske grænsevagter helt frem til 1950´,erne og der er masser af mulighed for at udforske Dan-markshistorien langs denne lange sti.
6. Øhavsstien – 220 km (stisystem)
Øhavsstien omfatter flere stier, der snor sig gennem Sydfyn, Langeland, Ærø og andre øer. Stisystemet tager dig gennem smuk og varieret natur, og der er også rig mulighed for at opleve en masse arkitektur i form af slotte, herregårde og landsbyer. Med udsigt til det Sydfynske Øhav er det garanti for en unik og særpræget naturoplevelse.
7. Hærvejen – 500 km (stisystem)
Hærvejen er en dansk vandreklassiker, der løber som en rygrad gennem Jylland fra Hirtshals til Padborg. På Hærvejen kan du opleve nærmest alt, hvad den danske natur har at byde på: åer, mark- og bakkelandskaber, skove og kyststrækningen helt i nord. Ruten er fint afmærket og er rig på overnatningsmuligheder, og der er god mulighed for at bryde turen op i etaper, da den er lang med sine 500 km.
8. Kyst-til-Kyst-stien – ca. 130 km
Kyst-til-Kyst-stien tager dig tværs over Jylland fra Blåvandshuk til Vejle. Stien byder på istidslandskaber, bakkedrag og ådale med en smuk afslutning ved enten Vesterhavet eller Vejle Fjord. Med gode parkeringsmuligheder tæt på stien samt et væld af primitive overnatningspladser langs stien, er stien oplagt som gruppetur eller familietur.
9. Mols Bjerge stien – ca. 60 km
Mols Bjerge tager dig gennem nationalparkens unikke istidslandskab, der giver stien sit karakteristika. Der er mulighed for både primitiv overnatning og overnatning på hoteller, camping-pladser eller på mindre pensioner.
10. De 6 Glemte Kæmper – 37 km
Gå i denne skønne natur og se om du kan finde ”De 6 Glemte Kæmper”, som indbyder til leg og fantasi for både store og små. Formålet med projektet er at bringe kunsten uden for museets vægge og ud i naturen på den københavnske vestegn. Projektet opfordrer til, at man går på opdagelse i den smukke og oversete natur og derved får en anderledes oplevelse. Alle seks kæmper er bygget med hjælp fra en lang række lokale frivillige. Skulpturerne er bygget ude-lukkende af affaldstræ fra lokale nedrivningsprojekter, gamle kviste og resttræ fra Stark.
Besøg NORDs sundhedsbutikker her:
Kim Boye: Caminoen har sat mig endnu mere fri
At gå Caminoen har for mentaltræner Kim Boye været ’som en tur med hunden gange hundrede’. Og særligt én oplevelse på den 900 kilometer lange vandring gjorde hele forskellen. Det var dag 15 på Caminoen, at den høje, stærke mand, som i årevis havde trænet mentalt med almindelige mennesker, sportsstjerner og utilpassede unge til større selvværd, blev ramt af frygt: — Der var 42 kilometer til den næste destination, og jeg havde derfor valgt at tage natten i brug. På et tidspunkt ankom jeg til en kæmpestor skov i bælgravende mørke. Men noget i mig fik mig til at fortsætte, mærke efter og sanse skoven. Efter 2-3 timer slap frygt og angst fuldstændig sit tag i mig. Det var så essentielt, at jeg brød ud i tårer, fordi frygten handlede om oplevelser i min opvækst.
Forårsmorgentræning booster kroppens nervesystem
De gode hormoner, som bliver udskilt under træning, gør dig mentalt mere stærk og klar til at møde dagens udfordringer. Det er faktisk helt naturligt for kroppen at have en høj udskillelse af fx kortisol (stresshormon) om morgenen. Der er så mange ting, der taler for at morgentræne, at det vil være helt tosset ikke at komme i gang, for hvem kunne ikke tænke sig at ramme arbejdsdagen med sprudlende overskud, løftet humør, god samvittighed over veloverstået træning, øget mental kompetence og sundhedsoptimeret kredsløb – for nu at nævne blot en håndfuld af de mange goder, du opnår ved at få rørt dig fra morgenstunden.