Vælg en side

Annemette Voss om tebirkes

Der er meget, som kan gå galt, når man laver tebirkes, fordi man har med en dej at gøre, som er teknisk svær. Altså en wienerbrødsdej som skal have de her famøse 27 lag. Den skal kunne flage og falde fra hinanden, og remoncen skal helst forblive indeni kagen, og der skal være nok af den, så man får denne lækre, karamelliserede følelse i munden. Bagningen skal selvfølgelig være god, og endelig er der spørgsmålet om, man bruger smør eller margarine.


Rina Mardahl fra redaktionen følger godt med i alle Annemette Voss gode råd om tebirkes.

Tebirkes er en af danskernes, såvel som Annemette Voss’, yndlingsbagværk. Vi fik kageekspertens vurdering af fem skønne tebirkes lavet med masser af lokal kærlighed og bagerflid.


Andersen & Maillard (til venstre)
Ved første øjekast ser den en lille smule ubagt ud, især i siden, og det gør, at remoncen ikke er karamelliseret endnu. Der skal være et hul i midten, og må ikke som her flyde sammen som en tyk dejet masse, hvor alle lagene er forsvundet pga. en hårdt presset kagedej, som ikke er rullet ordentlig ud.

Lagkagehuset (til højre)
Flotte lag. Man bliver så glad! Wienerbrødslag i dejen og flot håndværk. Kan se masser af remonce. Kan godt lide, at den er bagt til den mørke side. Indeni er et dejligt fint luftrum. Lækker smag i dejen. Mangler lidt remonce. Strandvejen 100 i


Emmerys (til venstre)
Kan godt lide afbagningen og god sprødhed. Pæn, lækker bagt. Der er gods i den. Masser af lag som er godt bagt og nok remonce. Meget smørsmag. Rigtig god og lækker. Lidt saltet pga. smørret, og det er også godt. Imponerende godt bagværk. 

Meyers Bageri (til venstre)
Man kan se igennem den, og det gør mig lidt urolig, for så meget luft skal der ikke være. Dejen er ikke ordentlig bagt, men der er en dejlig smag i den. Remoncen smager godt, men kvaliteten af dejen er ikke så fantastisk. 


Batting
Firkantet form. Flyder rundt med karamelmasse på bagepladen, og det er sikkert meningen, men harmonerer ikke med, hvad en tebirkes er, hvor remoncen er indeni. Men det er gjort konsekvent, så jeg synes også, det er modigt. Det er en tung basse, så der er masser af fyld indeni, og der er birkes hele vejen rundt. Virkelig flotte, tynde lag og højere end de andre. Den er lidt croissantagtig og flager utrolig flot. Elastisk, god dej. Ordrupvej 101 i Charlottenlund

Vinderen
Vinder fra Batting med det lille aber dabei, at det er så lækker en tebirkes, at jeg ikke behøvede karamellen udenom, inden jeg spiste den. Det er helt sikker noget, man har lavet som en signatur, og for mig ikke nødvendigt, men den smager suverænt. Lidt mindre smørsmag end nr. 4, men en mere helstøbt smag.

Hvordan tester vi?

Vores kageekspert bliver præsenteret for 5 kager uden at vide hvem, der har bagt dem. Hun vurderer kagernes udseende, smag og konsistens.

Hvorfor hedder det tebirkes?

Birkes (eller berkes) er et gammelt ord for brød, bagt af hvedemel og bestrøet med valmuefrø. Oprindelig brugt om det jødiske sabbatsbrød. Et birkes hvortil der er anvendt rigeligt med smør kaldes et tebirkes eller smørbirkes. Vest for Storebælt hedder det Københavnerbirkes. Kilde: biblioteksvagten.dk

Besøg NORDs gastrobutikker her:


error: Indhold er beskyttet.