Som kæledyrsejer efterspørger vi ofte en specialist, men hvornår kan en dyrlæge egentlig kaldes specialist? Læs med her og få svaret, så du kan vælge den bedste behandling til dit dyr.
Specialiststatus handler om uddannelse, og en dyrlæge opnår først titlen som specialist efter flere års videreuddannelse ud over de 5½ år, som dyrlægeuddannelsen tager. Titlen Dansk specialdyrlæge gives til dyrlæger, der har gennemgået videreuddannelse og bestået en eksamen, ofte baseret på mange års erfaring. Ph.d.-grader kan være en del af denne proces, men hvis en dyrlæge ønsker den højeste specialistuddannelse, må de ofte rejse til udlandet, da der kun er et fåtal internationale specialister og uddannelsesmuligheder i Danmark. Det er kun internationale specialister og danske specialdyrlæger, der må kalde sig specialister i Danmark, da det er en beskyttet titel.
Kaniner kan også modtage specialbehandlinger.
Det højeste faglige niveau findes ofte i udlandet
Den internationale specialistuddannelse, især den amerikanske, anses i mange tilfælde som den mest avancerede uddannelse, en dyrlæge kan få. Her gennemgår dyrlæger en streng fuldtidsuddannelse på 3-4 år under supervision af specialister. Det er den uddannelse, der bedst kan sammenlignes med humanlægers speciallægeuddannelse. Uddannelsen omfatter teori, klinisk praksis, forskning og undervisning og afsluttes med omfattende praktiske og teoretiske eksaminer. I modsætning til danske specialdyrlæger skal de internationale specialister recertificere sig løbende for at bevare deres titel, hvilket sikrer, at de altid er opdaterede inden for deres felt og den nyeste teknologi.
Komplekse sager giver større viden
Internationale specialister kan genkendes på forkortelser som fx ”DACVO”, som angiver specialisering i øjensygdomme og øjenkirurgi. Dette betyder, at dyrlægen har dybdegående viden om sygdomme i øjnene hos alle dyr. Danske dyrlæger, der gennemgår de krævende europæiske eller amerikanske specialistuddannelser, håndterer også flere komplekse sager end den gennemsnitlige dyrlæge.
Bliver hunden alvorligt syg, er det godt at vide, hvor du kan finde en dyrlægespecialist.
Hvad med fagdyrlæger og certificerede dyrlæger?
Du vil også støde på titler som fagdyrlæge eller dyrlæge med certificeringer. En fagdyrlæge har typisk en særlig interesse inden for fx hunde- og kattesygdomme, men er ikke specialist. Deres uddannelse består primært af erfaring og kortere kurser (4 moduler af 5 dage fordelt over cirka 2 år). Certificerede dyrlæger, som du kan genkende på forkortelsen Cert, har også taget kurser og eksamener inden for specifikke områder, men heller ikke disse titler gør dem til specialister. Dyrlæger med en Cert behøver desuden ikke recertificering.
De mest kompetente dyrlægespecialister har taget uddannelsen i udlandet.
Hvordan finder du den rette specialist?
Når du søger en specialist til dit kæledyr, er det vigtigt at kende de rette titler og forkortelser. For eksempel vil en dyrlæge med forkortelsen ”DAVDC” være specialist i alt inden for tænder, herunder kompliceret tandkirurgi, ansigtskirurgi, diagnostik og behandling. Du kan spørge din lokale dyrlæge, hvor du kan finde en international specialist. Tidsbooking hos en specialist kan foretages uden en henvisning.
Specialistdyrehospitalet
Besøg NORDs kæledyr butikker her:
Søger sin perfekte familie
Mød Gordon – en livsglad og nysgerrig hund, der leder efter sit drømmehjem!
Kender du tegnene på kræft?
Halvdelen af hunde på 10 år og derover får kræft. For mange er det et spørgsmål om liv eller død – jo tidligere du kender tegnene, jo større er chancen for overlevelse.
Sådan får du en glad hund
Hundesprog har hjulpet titusindvis af hunde af med aggression, alene-hjemme-problemer, gøen, bange for fyrværkeri og mange andre adfærdsproblemer.