Der er historisk vingesus over at tage de syv trin med rød løber op til de høje indgangsdøre med det forgyldte navn SØLYST henover. Det gør borgmester Hans Toft og NORD Magasinet for at få et kig ind i det flere hundrede år gamle landsted, som har været rammen om utallige fester, kulturelle saloner og politiske beslutninger, og som siden 1948 ejes af Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderselskab.
En stille eftermiddag bliver vi modtaget ved Sølysts trappeafsats af husets direktør, Henrik Nielsen. Vi træder ind, og går gennem kongehallen, hvor et stort portræt af Prins Henrik hænger på væggen og går med dæmpede skridt på de farverige, ægte tæpper videre ind i det historiske hus.
Det klassicistiske hus fra omkring 1750 har været rammen om utallige fester og saloner med store kulturpersonligheder, videnskabsfolk og politikere som Adam Oehlenschläger, Bertel Thorvaldsen, Johanne Louise Heiberg og H.C. Ørsted. Og også generationer af kongelige har haft og har deres gang her. Broderskabet
Siden 1948 ejes huset af Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderselskab. Det flotte navn dækker over en selskabelig skydeforening, som har næsten 700 års historie. Gennem tiden har medlemmerne været indflydelses-rige og veletablerede, og foreningen havde i tidernes morgen vægt til at kunne styre en politisk retning. I dag er der omkring 150 medlemmer, som mødes til skydninger og galla-middage, og det eneste kvindelige medlem er Dronning Margrethe.
Skydeskiver
Der er dækket op til os i havestuen, hvor vi drikker kaffe af hvidt porcelæn. Næsten uundgåeligt fanges blikket af skydeskiverne, som dækker mange af væggene, og som hver især repræsenterer en skydebror. Når man bliver optaget, skal man nemlig donere en skydeskive, som man får malet med sit navn og noget, man synes viser, hvad man står for, eller hvor man kommer fra. Skydeselskabet har derfor, som Henrik Nielsen udtrykker det, ”verdens største samling af oliemalerier malet på træ”, af malere lige fra Jens Juel, til Blomster Jensen, Paul Fischer, Michael Kvium, Bjørn Nørgaard og Maja Lisa Engelhardt – blandt et utal af andre.
Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderskab ejer det hvide palæ i Klampenborg. Hver en plet på Sølyst er smukt indrettet.
I den store park med smuk udsigt over Øresund er der skydebane, og gamle kanoner fra et dansk krigsskib står til pynt.
Åndens sande tempel
– Sølyst har været samlingssted for alle ”for hvem kunst og videnskab havde påtrykt åndens sande stempel,” citerer Hans Toft, mens vi sidder bænket her. Sådan blev det udtrykt i 1800-tallet, da finansminister og i en periode også statsminister Heinrich Ernst Schimmelmann og hans hustru, Charlotte Schimmel-mann, ejede stedet og brugte Sølyst som sommerbolig. Hendes kultursaloner, som trak mange gæster, var ligefrem europæisk kendte. På grund af sin stilling i samfundet skulle hun stå for meget repræsentativ selskabelighed, men hun sørgede altid for også at have en kreds af lærde og kunstnere omkring sig.
Charlotte Schimmelmann var Heinrich Ernst Schimmel-manns anden kone. Hans første kone hed Emilie. Hun døde meget ung, og han fik rejst mindesmærket Emiliekilde på hjørnet af Strandvejen og Emiliekildevej.
Borgmesteren har været her mange gange før, fx når Sølysts park bliver brugt som ramme om Verdensballetten, til Gentofte Kommunes kultur- og festdage eller Sankt Hans bål, og når han har været med til fx Skydebrødrenes nytårsmiddag. Han er ikke selv medlem og heller ikke af andre foreninger, siger han. Men han gæster gerne de forskellige foreninger.
Sølyst og Christiansholm
Sølyst blev oprindelig bygget af en storkøbmand, som også byggede Christiansholm i Klampenborg, og jordene til de to landsteder hang sammen, ind til jernbanen mellem Hellerup og Klampenborg blev anlagt og taget i brug i 1863, hvorefter de to sommerboliger endte på hver sin side af skinnerne. Senere blev en del af Sølysts jord og en sø solgt fra, og vejen Sølystparken med bl.a. arkitekt Mogens Lassens huse kom på kortet.
Moderne virksomhed
Men Sølyst har stadig en park med smuk udsigt til Øresund på i alt fire hektar, som også rummer køkkenhave og æbletræer samt et insekthotel. Sølyst er nemlig også med på den bæredygtige bølge, fortæller Henrik Nielsen. Både klimamæssigt og socialt.
– Selvom huset er historisk, bliver det drevet som en moderne og ansvarlig virksomhed. Vi har både arbejdet med at formindske madspild og at energioptimere det gamle hus. Og det er også vigtigt for os at tage et socialt ansvar og fx have unge i praktik og ansætte mennesker, som har brug for hjælp til at komme tilbage i et
meningsfuldt arbejde, siger han.
Private fester
Denne eftermiddag er som sagt stille, men ofte er rummene ramme om store bryllupper, konfirmationer og runde fødselsdage eller om små og store forretningsmøder, konferencer og fejringer. Vi kigger ind i fest-
salen, hvor der normalt er god plads til op til 148 personer, men nu, hvor Covid-19 har sat sit aftryk på alle arrangementer, har Sølyst et kæmpestort opvarmet telt sat op i forlængelse af huset, hvor der er plads til både de traditionelle gallamiddage for skydebrødrene og til andre sammenkomster under sikre forhold.
Vi går tilbage gennem havestuen og ind i den store musiksalon med de royale skydeskiver på væggene. Her er sofagrupper, et stort flygel og en pejs i det vildeste norske marmor, som passer til farverne i et stort afghansk tæppe. Vi kigger ind i kongebiblioteket og går ned i pergolaen, hvor skydeskiverne fra de
nuværende skydebrødre hænger. Det er også herfra, de skyder med en fastgjort salonriffel gennem et åbent vindue mod skydeskiver, som bliver opsat på en jordvold.
Vi nøjes med at skridte tilbage gennem huset, ud gennem døren og ned ad den røde løber.
Gentofte Borgmester viser Brobæk Mose
Det er næsten som at befinde sig i en stor fuglerede på kanten af vandet, når man står i det fine trætopskjul i Brobæk Mose. Herfra kan man få et nyt perspektiv på naturen, se lige ind på fuglelivet i træerne eller bare sidde og filosofere. NORD var på besøg sammen med borgmester Michael Fenger.
Rundt i kommunen med borgmesteren: Hverdagslivets gade
Ordrupvej er ikke en vej, som slår dig med sin arkitektur eller fantastiske byrum, men det er en vej, som skoler, institutioner, plejehjem, kirker, kirkegård, og station ligger klos op ad, og hvor man både kan købe ind, blive klippet og smukkeseret, spise ude, få renset og repareret. Borgmester Michael Fenger og NORD mødtes på Ordrupvej.
Rundt i kommunen med borgmesteren: Her er så mange tangenter at spille på
På Ordrupgaard kan man nyde kunsten med alle sanser. Her er bl.a. internationalt berømmede malerier, man kan betragte, og i parken er der kunst man kan interagere med. Michael Fenger og NORD Magasinet tager på visit for at høre lidt om en af kommunens og museumsverdenens perler – og for at møde museets nye direktør Gertrud Oelsner.