Vegansk mad stormer frem i verden, også i Danmark, hvor man også gerne twister det veganske ud i afkroge, så selv kødspiserne kan opfatte sig som bare lidt veganske. For de flestes vedkommende handler det om dyrevelfærd, bæredygtighed og sundhed.
Fra mandag til fredag er jeg veganer. Det vil sige ikke en krumme animalsk er på min tallerken. I weekenden bliver jeg til pescetar – for jeg elsker grillede rejer med hvidløg og chili – og hvis det går højt, så også lidt pollotar om søndagen. Kun kylling. Faktisk er der pt. otte definitioner af, hvem man er, fordi man spiser, som man gør. Hos Dansk Vegetarisk Forening er meldingen dog helt klar: Du er hverken vegetar eller veganer, hvis du en gang om ugen svælger i en rød bøf. Det er heller ikke et mellemtrin på vejen til at blive vegetar eller veganer, du kan bare godt lide plantebaseret kost suppleret med døde dyr og kalvens mælk.
Havets burhøns og kz-lejre for svin
For er du ’rigtig’ veganer – dvs. NEJ TAK til ALT fra dyreriget alle ugens syv dage – så er der en overvejende tendens til, at det skyldes en holdning til, hvordan vi behandler dyr. Og her gælder det, at komælk er til kalvene og dyr skal leve til de dør af sig selv. Dernæst kommer der holdninger til bæredygtighed, sundhed, klima og kvalitet. Til avisen Politiken har fremtidsforskeren Kirsten Poulsen, bl.a. udtalt, at ”først stod koen for skud, fordi den pruttede og forurenede verden. Nu er laksen blevet havets burhøne, og man snakker om koncentrationslejre for svin. Den måde, vi opfatter ansvarlighed på i dag, har ændret sig markant i forhold til for 10 år siden.”
Planter gør dig sund(ere)
Hos Dansk Vegetarisk Forening, som også tæller veganere, har man listet fem grunde op, som oftest er udslagsgivende, når man vælger planter fremfor kød: Dyreetik, bæredygtighed, sundhed, religiøse årsager og æstetik. Hvad angår sundhed handler det især om, at plantebaseret kost kan forebygge en lang række folkesygdomme som bl.a. hjertekarsygdomme, diabetes og kræft og i visse tilfælde også kan virke helbredende. Endelig er der så dem, der gør det pga. æstetikken – man synes simpelthen kød er ulækkert.
Kommet for at blive
Coop, der tæller supermarkeder som Irma, Brugsen, Kvickly og Fakta, opfatter den plantebaserede bølge som en, der slår hårdt og vedvarende langt ind i fremtiden. Der er ikke tale om nogen døgnflue, mener Coop, som hele tiden udvider deres plantebaserede sortiment. Det er også Coop, der står bag en af de seneste undersøgelser af danskernes grønne madvaner.
1,8% af danskerne, hvilket svarer til cirka 100.000 personer, lever helt vegetarisk. Man har endnu ikke haft tilstrækkelig data til at kunne udføre samme undersøgelse af veganere, så de tæller med her. Man ved dog, at 8,2% af danskerne, svarende til cirka 465.000 personer, spiser overvejende vegetarisk. Dvs. her er pescetarer og flexitarer også talt med. 68% af alle dem er kvinder. Tallene er fra sidste år, og der er tale om en fordobling fra 2010, hvor det kun var 3,8% af danskerne som levede helt eller delvist af planter.
Hvilken slags vegetar er du?
Vegetar
Mælk, honning, æg m.m.
Veganer
Alt animalsk er bandlyst, herunder også skindtøj, uld, silke. Nogle undgår også at holde husdyr
Ovo-vegetar
Æg og honning
Lakto-vegetar
Mælk og honning, men ikke æg
Lakto-ovo-vegetar
Mælk, honning og æg
Pescetar
Fisk og skaldyr
Pollotar
Fjerkræsspiser
Flexitar
Kød en gang i mellem
Online og takeaways
En af de største grupper på nettet for vegansk livsstil er Vegetarer og Veganere på Facebook med over 22,000 medlemmer. Skal du til Berlin, får du det største udbud af veganske restauranter i Europa. Danmark har ikke markeret sig internationalt på den front endnu, selvom der hele tiden kommer nye veganske restauranter og takeaways til.