Vælg en side

Copyrigt Columbus Leth

Små lækre mini pizzaer med linsemos og grønt. Pizza kan laves med næsten alle grøntsager du har liggende i køleskabet og er derfor oplagt som en tøm-køleskabet-ret til weekendhyggen. Jeg giver dig her tre bud på grønt som er lækkert på pizza. Både bagt med i ovnen, men også friske rå grøntsager som topping.

 

 

Opskrift til 4 personer

Pizzadej

• 6 g tørgær
• 1 spsk agave- eller ahornsirup
• 3 dl lunkent vand
• 2 spsk olivenolie
• 1 tsk havsalt
• 150 g grahamsmel
• 150 g durummel
• 200 g hvedemel, gerne tipo 00
• 1 spsk olivenolie til skålen

Rør tørgær ud i en skål med sirup og lunkent vand. Tilsæt olivenolie, salt, grahamsmel, durummel og til sidst hvedemel lidt efter lidt. Brug gerne en røremaskine og lad den køre i 5-10 minutter, så dejen bliver elastisk og sammenhængende. Ælter du dejen i hånden, så drys mel på bordet og ælt den så længe du orker.

Smør en skål med olivenolie, kom dejen heri og lad den hæve ved enten at lade den stå tildækket ved stuetemperatur i ca. to timer eller ved at stille den i køleskabet natten over. hvis du koldhæver dejen, skal den tages ud en halv times tid før brug.

Slå dejen ned, drys mel på bordet og fordel dejen i 8 lige store stykker. Tryk hvert stykke helt fladt med hænderne. Placer de små pizzaer på et stykke bagepapir – der kan være ca. 3 pizzaer på hvert stykke. Læg nu dit fyld på pizzaen.

Forvarm ovnen til 225 grader varmluft med bagepladen i ovnen, så den bliver helt varm. Tag forsigtigt pladen ud og hiv bagepapiret med pizzaerne over på den varme bageplade. Har du en pizzasten, kan du med fordel bruge den. Bag pizzaerne i ca. 12-14 minutter, en plade ad gangen.

Pynt pizzaerne med lidt frisk grønt.

Linsemos med butternut-squash

300 g rå butternut-squash eller sød kartoffel
100 g tørrede røde linser
400 g hakkede tomater
1-2 fed hvidløg
Olivenolie til pensling
havsalt og friskkværnet peber

Skær enten butternut-squash eller sød kartoffel i ca. 1 cm tykke skiver med skrællen på og afmål herefter 300 g. Ved brug af butternut-squash skæres skiverne fra øverste halvdel af grøntsagen, hvor der ikke er kerner. Gem resten af butternut-squashen til suppe fra min kogebog, eller bag den i ovnen og brug den i en salat.

Læg skiverne på en bageplade beklædt med bagepapir og pensl dem med en smule olivenolie. Bag dem i ovnen i ca. 20-25 minutter. Skyl linserne og kog dem i ca. 3 dl vand i 12-13 minutter. Lad begge dele køle af.

Blend de kogte linser, hakkede tomater, bagte butternut-squash eller sød kartoffelstykker og hvidløg sammen i en foodprocessor. Smag til med salt og peber. Brug mosen på pizza i stedet for tomatsovs eller som dip eller spread.

Tre forslag til fyld:
1: Linsemos, blomkål, tomat, hvidløg, artistokker og grøn pesto.
2: Linsemos, portobello-svampe, sorte oliven, toppet med tynde skiver rå rødløg, finthakket spinat og pinjekerner.
3: Linsemos, kogte kikærter, rød peberfrugt og forårsløg, toppet med frisk rucola og avocado.


Copyrigt Columbus Leth

Johanne Mosgaard


Johanne er grøntsagsnørd med passion for det plantebaserede køkken. Forfatter til kogebøgerne ’Grønskolling’ og ’Vegansk – Livin’ la vida vegan’. Til daglig driver hun madbloggen ’Englerod’, hvor hun deler sunde og plantebaserede opskrifter, der er for alle, der elsker grøntsager. Hvad end du er veganer, vegetar eller kødspiser, så er der inspiration at hente.

Følg Johannes arbejde på både Facebook og Instagram @Englerod.


Copyright Columbus Leth

Opskrifterne er fra kogebogen ”Vegansk – Livin’ la vida vegan” skrevet af Johanne Mosgaard og kan købes hos landets boghandlere.

Besøg NORD’s Gastro butikker her:


error: Indhold er beskyttet.
X