Vælg en side

Tekst Thomas Bentsen

Gør det umulige muligt

Der er gnister i øjnene og glødende entusiasme i stemmen, når super-iværksætteren Morten Lund for-tæller om sit liv og sine pro­jekter. Med Skype var han med til at revolutionere den måde, som vi kommunikerer på, og med sit nyeste projekt vil han sammen med stjernearkitekten Bjarke Ingels revolu-tionere den måde, som vi bor på.
Morten beskriver sig selv som en ‘sustainability hippie – in love with life’. Med det afsæt har han haft en unik og fantastisk karriere, der har bragt ham til de højeste tinder i erhvervslivet, hvor han har hængt ud med Richard Branson og Elon Musk og tjent hundredvis af millioner på Skype. Men han har også prøvet en rutschebanetur af den anden verden, da Nyhedsavisen i 2008 gik ned og nær tog Morten med i faldet.

 

Bofællesskabet Elleville i Tisvilde laves med Bjarke Ingels.

 

I mellemtiden er han også blevet en internationalt kendt foredragsholder, der hudløst ærligt deler ud af sin historie, og i dag er ambitionen at kreere frem-tidens boligform. Morten Lund er kort sagt en Duracell-kanin af en iværksætter:
– Iværksætteri er kunsten at gøre det umulige muligt. Mange kloger sig på, hvad der er den ‘rigtige’ måde at være iværksætter på. Sagen er, at iværksætteri i sin natur er helt umuligt. Det er umuligt på forhånd at se, hvor tingene ender, og det er umuligt at lave en ‘one-size-fits-all’ plan eller opskrift. Man starter jo bagfra med en vision, og så må man lære at regne baglæns derfra. Hvis man begyndte at regne ‘forlæns’ på omfanget af de udfordringer, som det koster, inden man gik i gang, så tvivler jeg ærligt talt på, om der overhovedet vil være en eneste iværksætter tilbage, når det regnestykke er gjort op, smiler Morten Lund.

 

Jagter fucked up industrier

Morten Lund har været ejer og medejer af mere end 80 virksomheder, og han har selv en god forklaring på, hvorfor han gang på gang kaster sig ud i iværk­sætterprojekter på kanten af det mulige.
– Jeg har nok fået alt for meget kærlighed som barn … Min urokkelige grundlæggende selvtillid gør, at jeg ikke ryster på hånden over umulige iværksætterprojekter, og derfor klør på med lige stor entusiasme hver gang. Man skal turde at gå mod strømmen og kunne se ideerne, som ingen andre tror på. Det er derfor, at jeg siger, at jeg er på jagt efter industrier, som er totalt fucked up.

Ligesom med Skype i sin tid. Hvem ville have troet på gratis telefoni i 2003. Men det viste sig jo, at det var teleindustrien, som var fucked up. Deres roaming afgifter var tårnhøje. Der var brug for gratis telefoni på tværs af landegrænserne i en verden, som var blevet internet- drevet og global. Derfor vandt Skype … Jeg tror også på at ansætte folk, som er langt dygtigere end mig selv. Jeg har det bedst, når jeg føler mig som en dværg, der ansætter kæmper, understreger Morten Lund.

 

Laver fremtidens boliger med Bjarke Ingels

Her i 2020 har den utrættelige ildsjæl øjnene rettet mod fremtidens boligform; også her spiller sociale fællesskaber en nøglerolle.
– Store dele af byggeindustrien og den måde vi bor på er helt fucked up! Derfor handler vores seneste projekt om at skabe fremtidens måde at bo på. Sammen med Bjarke Ingels og en masse andre gode folk opstod visionen om Elleville i Tisvilde.
– Elleville er et nyt bofællesskab ved Tisvilde, blandt marker, hav og smuk natur bygger vi et bæredygtigt socialt fællesskab. Elleville er et opgør med ideen om, at vi hver for sig skal eje alt muligt. Vi skal i stedet slå os sammen og leje og dele faciliteter, som vi har brug for. Der kommer restauranter, yoga-studie, værksteder, fælles kajakker, mountainbikes osv.
– Elleville er visionen om at leve bæredygtigt, og samtidig have meget mere tid til at have det sjovt sammen. Vi mennesker er sociale dyr. Når vi giver hinanden tid, så giver vi det mest kostbare vi har. Vi har allerede godt 1000 interesserede i Elleville. Vi stemte om, hvad det vigtigste var for dem. De sagde, det var at bruge tid sammen.
Og netop for at understrege pointen, afbryder Morten interviewet, fordi nu har han ikke mere tid, fordi han skal spise morgenmad med sine børn.
– Ja, tid er sgu det vigtigste vi har. Vi skal bruge tid med de nære relationer. I min fremtid skal der ikke være spildtid, men kun kvalitetstid. Vi ses i Elleville i Tisvilde …

 

 

Morten Lund

  • 48 år, fire børn, bor nord for København.
  • Kendt for en række investeringer; Skype, Nyhedsavisen, ZYB, Bullguard, Tradeshift, Airhelp og mange flere.
  • Laver fremtidens boligformer sammen med Bjarke Ingels.
  • Bonusinfo: International foredragsholder, privat ven med Richard Branson.
North Security passer på dig – og din bolig

North Security passer på dig – og din bolig

North Security er en alarmvirksomhed, der med højsikkerhedsinstallationer sætter beskyttelse af dig og din familie i absolut centrum. Bag virksomheden står en af branchens mest erfarne sikkerhedseksperter, Kenneth Johansen.
Ting kan erstattes, men ikke mennesker, og traumer kan være svære at hele, hvis man er så uheldig at blive udsat for et ubehageligt hjemmerøveri. I dag handler sikkerhed nemlig ikke kun om at forhindre den klassiske indbrudstyv i at komme ind, når vi ikke er hjemme, men i høj grad om at sikre den personlige beskyttelse døgnet rundt. Så vi helt undgår ubehagelige møder med ubudne gæster. Og det er her, North Security kommer ind i billedet. En sikkerhedsvirksomhed, som laver kundetilpassede
individuelle sikkerhedsløsninger baseret på den nyeste teknologi og mangeårig knowhow på topniveau om, hvordan man bedst sikrer sig selv, sin familie og sine omgivelser.

læs mere

error: Content is protected !!
X