Vælg en side

Familien er den røde tråd for manden bag pelsforretningen Sten Bergström i Charlottenlund. NORD Magasinet har mødt ham til en ærlig snak om sig selv.

Vi rækker begge ud efter vores kaffe. Det er et følsomt øjeblik på Klampenborg Galopbane, hvor vi mødes på grund af Sten Bergströms stærke tilknytning til området og ridesporten. Vi har netop talt om hans far, som døde af kræft for 15 år siden, og til spørgsmålet om, han stadig savner ham, er svaret prompte: hver dag. Sten har våde øjne, tager en tår af sin kaffe og siger så:

– Vi er tæt knyttet i min familie og har altid hjulpet hinanden. Også i modgang.

Mere om det, for vi skal først omkring Hovmarksvej i Charlottenlund. Der, hvor det hele begyndte for Sten Bergström. Født i 1968 som midterbarnet af forældrene Vivian og Frands Johansen. Lillebroren Claus er komponist og sanger, og storesøsteren er sangerinden Gry, som vandt det danske Melodi Grand Prix i 1983.

Opvækst med musik

Det lyder helt eventyrligt, når Sten fortæller om dem alle sammen og en opvækst fyldt med musik og kreativitet.

– På et tidspunkt lavede min mor en sanggruppe i kølvandet på min søsters store succes, hvor jeg som en af de få drenge sang med, griner Sten og fortæller om oplevelser som korsanger til pladeindspilninger, med Tjæreborg på Lanzarote og musikvideoer.

Stens mor var professionel sangerinde, komponist og tekstforfatter, samt lavede børnebøger og faren var kongelig korsanger ved siden af sin antikvitetsforretning Thorballs Eftf. i København. Der var også to schæferhunde, som i dag opbevares i hver deres urne hos Sten.

– Jeg kan ikke sætte min finger på noget. Det var både kærligt og sjovt og samtidig en stabil opvækst, hvor de voksne havde tid til os. 

Buntmager og hestemassør

I barndommens gade boede også Nordens største pelsgrossist. Sten blev taget med på pelsauktionerne.

– Jeg elskede stemningen og duften af læder og pels, siger Sten, som efter et år gik ud af gymnasiet, da han hellere ville feste med pigerne end at lave lektier. Han drømte om at blive pilot, men en let farveblindhed gjorde det umuligt, og Stens far mente en læreplads var vejen frem. Det blev til en mesterlæreplads hos den kendte og eksklusive buntmager Nels Erichsen. Sten omtaler sin læretid som tre fantastiske år, og han kalder stadig Nels Erichsen sin ’far nummer to’.

Men der gik dog et stykke tid, inden han rigtigt kunne bruge sin buntmageruddannelse. Tiderne var ikke til pels. Greenpeace viste billeder af babysæler, og kunstpels og skulderpuder var på sit højeste. Sten tog derfor endnu en uddannelse.

– Jeg har altid elsket sport. Spillet tennis, redet og trænet væddeløbsheste på Galopbanen, fortæller Sten, som også kan kalde sig sports- og hestemassør.

Det var også igennem sporten, at han mødte sit livs kærlighed: Svenske Helen Bergström.

Stens store kærlighed

– Jeg mødte Helen i Parkens SATS-træningscenter i år 2000, hvor hun var en af topunderviserne, og jeg arbejdede med marketing. En dag kom hun ind på mit kontor, fordi hun havde glemt sine strømper. Der var bare noget med hende og efter kun en uge, vidste jeg, at hun var kvinden i mit liv. 

Sten var lige kommet ud af et syv år langt forhold, og Helen boede sammen med sin daværende danske kæreste. Men tiltrækningen var for stor mellem dem, og Sten friede til hende samme år, de mødte hinanden. Faktisk på juleaften.

– Da vi fortalte det til mine forældre, kunne de ikke lade være med at grine. For den gang min far friede til min mor, var det også på en juleaften.

Alt skete på én gang

To år efter blev de gift. Et på alle måder skelsættende år, hvor Sten tog Helens efternavn, fordi Bergström lyder bedre end Johansen, og han blev far første gang til sønnen Lucas. To måneder efter døde Stens far. Sten og Helen mistede også deres jobs i de amerikanskejet SATS-træningscentre pga. generelle nedskæringer.

– Det bedste og værste skete. Noget måtte gøres, siger Sten.

For uanset hvor sort noget har set ud, er Sten Bergström også et menneske, der rejser sig igen. Han sprang ud som selvstændig. Begyndte i sine forældres kælder med pelsdesign. Fik hurtigt succes og åbnede sin første butik på Lindegårdsvej i 2004. Men når man sælger eksklusive varer som unikapelse i topkvaliteter, er man også i farezonen for at blive bestjålet.

Flyttede seks gange

Tre gange i årene 2006, 2009 og 2011 har Sten Bergströms butik og værksted været udsat for rambuktyverier. Et voldsomt tyveri, hvor tyve bruger en bil til at bryde igennem facaden. Alt blev rippet. De to sidste tyverier var de værste. Dels på grund af en finanskrise, som Sten Bergström ellers havde styret flot udenom, men som gjorde bankerne uvillige til samarbejde, inden forsikringspengene var udbetalt. Og ved det sidste tyveri var der lige en vandskade ugen efter, som gjorde det lange seje træk med at rejse pengene igen endnu mere besværligt. For at lukke de økonomiske huller måtte de sælge deres nye hus i Hjortekær, og senere røg også sommerhusidyllen i Sverige.

– Det har været en ekstrem rutsjetur. Huset i Sverige var et stort tab, da vi altid har været meget knyttet til Sverige og naturen på grund af min kone. Det værste var dog at se, hvordan det har påvirket mine børn. 

Brænder for pels

Familien nåede at flytte seks gange, inden de kunne købe hus igen i Hjortekær. I dag er der ro på. Børnene har det godt. Ikke mindst på grund af familiens firbenede medlem, cockerspanielen Cocio, som især har fulgt sønnen Lucas i tykt og tyndt. Der er dog én ting, som stadig går Sten på.

– Det har været trist at opleve når man har det svært, at folk i branchen spreder rygter om, at jeg var ved at gå konkurs. Tværtimod har vi kunnet vende alt det her til noget positivt, hvor min forretning i dag er endnu mere skarp end før. 

For de hårde år har ikke taget lysten fra Sten. Han brænder stadig for faget, selvom det betyder lange arbejdsdage, og når han har fri, arbejder han lidt mere. I sin fritid masserer han elitesportsudøvere.

– Det er min måde at slippe tankerne på, griner Sten, der også støtter dem økonomisk som sponsor af Galopbanen og ishockey-holdet Gentofte Stars.

– Med hjertet, pointerer Sten Bergström, der må tage telefonen, for han er egentlig på vej til modemesse i Milano med sin bror Claus og sin mor. For sådan har det altid været. Familien er med til det hele.

FAKTA: Sten Bergström
• Født i Charlottenlund i 1968.
• Indehaver af pelsfirmaet Sten Bergström på Jægersborg Allé 39. Eksklusivt pelsdesign i topkvaliteter. Butikken har også ligget på Lindegårdsvej og Ordrupvej.
• Gift med Helen Bergström, som har rettighederne til det svenske træningskoncept Soma Move, og er træningskonsulent i Dong Energy.
• Parret bor i Hjortekær med børnene Lucas, 14 år og Lenea, 12 år samt hunden Cocio. Hans mor Vivian passer ofte butikken.


error: Indhold er beskyttet.
X