Vælg en side

Dansk historie bliver levende, når man besøger det lille museum i Garderhøjfortet i Jægersborg, som var fuldt bemandet med 200 artillerister og 200 infanterister under 1. verdenskrig. Heldigvis kom krigen aldrig. Borgmester Michael Fenger og NORD Magasinet fik en rundvisning.

Det emmer af historie og tiden omkring 1. verdenskrig, når man går rundt i de lange ganget, hvor borg-mester Michael Fenger og NORD blev vist rundt af Garderhøjfortets leder Kristine Adler-Nissen. Hun kender selv den mindste detalje i fortets historie, og hendes håb er, at fortet kan være med til at så et lille frø af historisk interesse især hos børn. Selve fortet ejes af Garderhøjfonden, mens det er Gentofte Kommune, som driver formidlingscentret. 

 

Fortet har en imponerende størrelse.

 

At lege soldat
Vi kiggede ind i belægningsstuen, hvor man nemt kan forestille sig, hvordan det var at ligge 26 personer i et lille rum med to mand i hver køje, så man kunne holde varmen. 

Den er bare et af de mange rum, hvor man som gæst kan få lov at lege soldat. I signalkontoret kan man sende hemmelige morsebeskeder, i den gamle gymnastiksal kan man træne, og i sanitetsudstillingen kan man se, hvordan man fik amputeret et ben eller arm som soldat i gamle dage.

 

Fæstningsanlægget skulle beskytte København.

 

Befæstningsanlæggets historie
Garderhøjfortet er en del af en kæmpe befæstning med højtliggende forter gravet ind i bakkerne og batterier, som lå i en ring uden om København. Befæstningen blev bygget i slutningen af 1800- og begyndelsen af 1900-tallet for at beskytte København, hvis der igen blev krig, som i 1864 hvor man havde oplevet totalt nederlag. Dengang lå mange af dem ude på landet, og langt de fleste er bevarede til i dag, hvor de alle er fredede som fortidsminder.

 

Sanitetsudstillingen er en af mange udstillinger om soldaters liv.

 

Kvindekanonerne
Meningen var, at man kunne oversvømme hele området ved at åbne for dæmninger og dermed stoppe en fjendtlig hær, som vi kunne se det på et kort over hele området i Ingeniørens Kvarter, hvor man kan udforske Garderhøjfortets historie. Her fortæller Kristine bl.a. om de otte kvindekanoner, som stod på Christiansholms Batteri. Det var kvinder, som tog inititativ til at samle penge ind for at forære dem til det danske forsvar, selvom det dengang var helt uhørt, at kvinder på den måde trådte frem i offentligheden. De ville ikke være med til at sende deres sønner i krig med et forsvar i ruiner og syntes ikke, regeringen gjorde noget. Tre af kvinderne, som er afbildet på plakaten, har efternavnet Fenger ligesom borgmesteren.

 

Man kan sende hemmelige morsebeskeder i signalkontoret.

 

Anlægget sløjfet
Da 1. verdenskrig brød ud, blev der indkaldt en sikringsstyrke på ca. 50.000 mand. De blev koncentreret omkring Københavns Befæstning, som blev gjort klar til kamp. Heldigvis brød krigen aldrig ud i Danmark, og efter krigens slutning blev hele anlægget sløjfet, fordi man kunne se, at tiden totalt var løbet fra den med hele den tekniske udvikling. 

 

Borgmester Michael Fenger sammen med Garderhøjfortets leder Kristine Adler-Nissen.

 

Oplevelser og aktiviteter 
Ud over at man selv kan gå rundt og indsnuse atmosfæren, har Garderhøjfortet mange forskellige aktiviteter for både børn og voksne, man kan booke – fx en rundvisning på fortet eller en guidet vandretur i Ermelunden for at se alle de gemte forsvarsværker.

Hold børnefødselsdag
En sjov fødselsdag for 6-12 årige, hvor de skal prøve nogle af de opgaver, soldaterne havde, da de boede på fortet. De skal både træne og bemande kanoner! Programmet bliver tilpasset børnegruppen.

Garderhøjfortets matematiske escape-room
En intens aktivitet med familien, venner eller kollegaer, hvor man skal løse gåder og arbejde tæt sammen og samtidig lære mere om matematik og historie.

Teambuilding på fortet
Både firmaer og vennegrupper kan have et par spændende timer med at blive indrulleret som soldater anno 1915, samarbejde om bemanding og håndtere tidens mekanik og kommunikationsredskaber!

Gratis glæder
Natureventyr for de mindste:
Museet har lavet et gratis natureventyr, som man kan downloade. ”Jagten på venskabsstenen” er for de mindste og foregår i området omkring fortet. Mens man leder efter venskabsstenen, bliver børnene sat i gang med forskellige opgaver. Velegnet til en familietur.

Orienteringsløb for alle, som vil ud i naturen
Man kan også tage på et orienteringsløb med lydposter, som bringer en tilbage til 1915, hvor 1. verdenskrig er brudt ud i Europa. Orienteringsløbet kan bruges af alle. Både familier, der har lyst til en hyggelig gåtur med et historisk indhold, af skoleklasser der skal have bevægelse og historieundervisning på samme tid, eller af andre grupper der, gerne vil gå en tur og lære mere om områdets historie.

Læs mere om aktiviteterne på garderhojfort.dk

Besøg NORDs kulturbutikker her:

Gentofte Borgmester viser Brobæk Mose

Gentofte Borgmester viser Brobæk Mose

Det er næsten som at befinde sig i en stor fuglerede på kanten af vandet, når man står i det fine trætopskjul i Brobæk Mose. Herfra kan man få et nyt perspektiv på naturen, se lige ind på fuglelivet i træerne eller bare sidde og filosofere. NORD var på besøg sammen med borgmester Michael Fenger.

læs mere

error: Indhold er beskyttet.